Jdi na obsah Jdi na menu

Pojďte s námi rozhodovat, jak budeme žít

14. 6. 2012

Pojďte s námi rozhodovat, jak budeme žít

Pojďte s námi rozhodovat, jak budeme žít

Prostějov - „Problémy, které tíží vás, by měly tížit i nás a doufám, že je společně vyřešíme," řekla na úvod středečního Fóra Zdravého města politička Zdravého města a náměstkyně primátora Alena Rašková.

Pod heslem „Pojďte s námi rozhodovat, jak budeme žít!" se do auly prostějovského Gymnázia Jiřího Wolkera sešla necelá stovka občanů a zástupců různých organizací a institucí.

Zájemci byli rozděleni podle témat - veřejná správa, životní prostředí, sociální oblast, zdravotní oblast, volný čas a kultura, vzdělávání, doprava, výroba a služby. Speciální stůl patřil oblasti určené pro mladé. U každého stolu bylo vybráno několik nejpalčivějších problémů z dané oblasti. Poté všichni účastníci fóra hlasovali pro největší problémy, které město tíží. Zařadily se mezi ně například kontrola nelegálních heren a jejich redukce, zachování společenského sálu, stěhování tržnice nebo třeba park v biokoridoru Hloučela.

Zdravá jídelna nejen pro celiaky

Nápad, který zaujal, bylo vytvoření zdravé jídelny, která by vyhovovala mimo jiné i lidem nemocným celiakií. Padlo několik názorů o tom, jak věc řešit. V návrzích byla i myšlenka, že jídelnu by si pod svá křídla vzala městská společnost Národní dům.

Lidé také volají po parku u biokoridoru Hloučela

„O tomto problému se mluví už léta a chceme, aby se to posunulo dál, aby byl co nejdříve vypracován projekt a uskutečnila se realizace," shrnula názor stolu zabývajícího se životním prostředním Eva Zatloukalová. Mezi další problémy, o kterých se diskutovalo  patřilo například vytvoření multifunkční haly pro sport a kulturu, odstranění bariéry v komunikaci mezi občanem a úřadem nebo třeba, vybudování chráněného bydlení pro děti z dětských domovů.

Horkým tématem je tržnice

„Od středověku patřila tržnice do centra města, ztratilo by smysl ji přestěhovat na okraj města. Tržnice určitě podporuje místní ekonomiku," nechal se slyšet student Jakub Zálešák.

Mrtvo v centru města

Oživení centra města, to je další téma, které zaznělo na středečním jednání Fóra Zdravého města. „Osobně mi vadí, že například akce Věda v ulicích se koná jen v dopoledních hodinách. Studenti se tam nemají šanci dostat. Za svůj život jsem se tam dostal jen jednou," posteskl si Tomáš Lázna. Starostka dětského zastupitelstva Jana Větříšková k oživení dění v centru  například navrhla uspořádat letní zde filmový festival.

Přítomnost magistrátu u každého stolu zaštiťoval garant dané oblasti - zaměstnanec radnice nebo člen samospráv. Otázkou je, zda se při hlasování, který návrh z dané oblasti je nejdůležitější, nejednalo o střet zájmů.

  • Jakub Čech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář