Jdi na obsah Jdi na menu

POHLEDEM JAKUBA ČECHA: Mladí a zájem o politiku

1. 5. 2013

POHLEDEM JAKUBA ČECHA: Mladí a zájem o politiku

Věta, že se „mladí nezajímají o politiku“ se stala frází. A co je na tom pravdy?

Všichni to známe, ten pocit, kdy jedete městskou hromadnou dopravou, kde si senioři stěžují na mladé, protože „jim je jedno, co se ve státě děje, jenom kouří a fetují a volí Karla“. Do jisté míry bych ale s tímto názorem polemizoval. Již několikrát jsme zažili, že studenti povstali a zapojili se do veřejného dění. Ano, v neposlední řadě šlo i o prezidentské volby, kdy se se mnou někteří spolužáci nebavili jenom proto, že jsem odmítl vzít si odznak „Volím Karla“.

Koneckonců, aktivita mladých je vidět i v Prostějově. Nemluvím teď o lidech, kterým říkám „Babovřesci“ (protože byli čtyřikrát na Babovřeskách), ale mluvím o těch, kteří se zajímají o život kolem sebe. A jak by řekla TOP09, je nás víc, než si myslíte…

 

„Nepodepíšu petici. Je to shit.“

Do naší třídy přišla aktivistka Michaela Navrátilová s peticí, aby občanské sdružení Pro Prostějov mohlo být zástupcem veřejnosti při výrobě Regulačního plánu. Někteří lidé ji rádi podepsali, o jiných se to říct nedalo.

„Jako já to nepodepíšu,“ pokřikoval spolužák.

 „A proč to nepodepíšeš?“ zeptala se aktivistka.

„Protože je to shit.“

„Tady je aspoň vidět, jaké mají naši oponenti argumenty,“ usmála se aktivistka.

 

Soud v Haagu nebo Magistrát Olomouce? Je to jedno

Ještě jiný pohled na věc má nejmenovaný student, který je rovněž členem dětského zastupitelstva. „Já nechápu, o co těm aktivistům pořád jde, když město slíbilo, že postaví novou halu v areálu jezdeckých kasáren,“ rozohňoval se.

Pomyslnou třešničku na dort nasadila další diskutující. „No pan Šindler už shání podpisy pro petici pro soud v Haagu,“ dodala studentka. Jen škoda, že si spletla soud v Haagu s Magistrátem Olomouce. „Tady je vidět, jak pan Šindler šikanuje radnici,“ okomentoval člen ZDMMP, čímž mě spolehlivě pobavil…

A proč to sem píšu? Je vidět, že mladí často názory mají, i když často je těžké s nimi souhlasit. Jsme prostě generace různých názorů bez předsudků.

 

Pasivita středního věku

Možná horší je to s „pasivitou středního věku“ a znechucením právě této generace. Tady snad lze poznamenat jen smutný fakt, že většina lidí se nezajímá, o to co se děje v jejich městě či zemi. I když v dnešní době je z pozice občana těžké něco změnit.

 

Jakub Čech

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Carmel - Dear estranky.cz Admin!

25. 2. 2023 16:06


12 000 000 messages to the whole world - new marketing tool for your company.

Steps to get it:
1. Go to website https://search-any-web.com
2. Register and login
3. Do search and press "Send Messages"
4. Sit back and relax, we will do the rest and send you report

We have hudge database - more than 80 mil. websites. If you need something more - contact via email info@search-any-web.com

Some screens - https://postimg.cc/gallery/2zhrCvt

Kopečná - Optimista počítá s horším a je připraven

17. 6. 2013 14:54

Je dobrá zpráva, že mladí se zajímají o politiku, vždyť se jedná o jejich budoucnost, ale má to úskalí. Jsou snadno manipulovatelní.
Stačí, aby media a umělci chrlili nenávistnou kampaň o nízkém IQ voličů jedné strany, šířili odznaky a pochybné fotografie a pod dojmem " my jsme in" se přidají k hlasitému davu bez uvažování komu tím prospějí.
A když získají zkušenosti, že ne všemu a všem se dá věřit, budou natolik unaveni a znechuceni, že nad vším mávnou rukou a budou si hrát na vlastním písečku. Zdraví Kopečná

Jakub Čech - Re: Optimista počítá s horším a je připraven

18. 6. 2013 20:09

Souhlasím s Vámi. Dokonce spousta mladých - příznivců Schwarzenberga říkala, že "Karla podporuje, protože je to cool a o politiku se nezajímají".
Bohužel...