Jdi na obsah Jdi na menu

Čí só hode? Naše!

14. 5. 2012

Čí só hode? Naše!

Čí só hode? Naše!

Držovice - Histopedál, průvod starých historických kol, koloběžek, kočárků, lidí v dobových kostýmech, stavění májky, vystoupení folklórního souboru Valentýnek nebo výstava drobného zvířectva. To byly hody v Držovicích.

Všechno začalo stavěním Máji

„V pátek jsme stavěli Májku a hoši - svobodní mládenci, ji z pátku na sobotu hlídali. Pořádali jsme i soutěž o takzvanou Držovskou bochto a O kotel slivovice," shrnula páteční program starostka Držovic Blanka Kolečkářová. Ve stejný den byl navíc hodový program obohacen o Výstavu chovatelů.

Průvod s muzikou

Hodová sobota - to byl průvod v historických kostýmech se starodávnými koly a kočárky s muzikou, kterého se zúčastnila padesátka nadšenců. Nápad zorganizovat takzvaný Histopedál dostali v Držovicích na základě podobné akce ve Ždánicích. A právě obyvatelé obce okresu Hodonín si udělali na hody do Držovic výlet. „Pozvala mě sem paní starostka, protože byla u nás ve Ždánicích na akci „Ždánický histopedál" a jak nám řekla, moc se jí to líbilo. Držovicemi jsem projížděla několikrát na kole a dnes jsem si je také pořádně prohlédla. Líbí se mi opravený kostelík, hasičská zbrojnice nebo nově vysazený místní park," řekla pro iProstejov.cz Iva Stafová, která je ve Ždánicích starostkou.

Program ukončila mše

V neděli se uskutečnila slavnostní mše svatá a poté procesí na kopeček svatého Floriána. „O doprovodný program jsou naše hody doplněny druhým rokem" uzavírá Kolečkářová.

  • Jakub Čech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář