Jdi na obsah Jdi na menu
 


Setkání Dadantklubu na Želivce v roce 2012

 

           Ve dnech 17. a 18. listopadu 2012 se uskutečnilo jedenácté setkání Dadantklubu. Jeho členové a příznivci včelařící v úlovém systému Dadant se tentokrát sešli na Rekreačním středisku Želivka, které se nachází asi 10 km od Humpolce poblíž obce Sedlice. Samotná akce začínala v sobotu od 9. hodiny ranní. Jako první přednášel ing. Dalibor Titěra na téma „Cesta ke zdravým včelám“.

 
Po této přednášce a diskusi následoval oběd. Po něm jsme se sešli u vodní elektrárny, která je vedle rekreačního střediska. Obsluha nás seznámila s historií a technickými parametry. V této elektrárně jsou zabudovány tři turbíny o celkovém výkonu 2 MW.  
 
 Dalším bodem sobotního odpoledne byla návštěva včelařského stanoviště přítele Miroslava Krčila. Včelaří dvacet let, a ve svém hospodářství má čtyřicet včelstev. Asi polovinu má v nástavkových úlech s jedenácti rámky míry 39 x 24 cm a druhá část je v úlech Eurodadant. Po krátké přednášce a prohlídce včelařského provozu jsme odjeli do Humpolce.
 
 Když se řekne Humpolec, tak si každý vysloví ono známé „Hliník se odstěhoval do Humpolce“, ale my jsme nejeli za Hliníkem, nýbrž do včelařského skanzenu. Slova se zde ujal předseda Základní organizace Humpolec Jaroslav Bártl, který účastníky seznámil se vznikem skanzenu vybudovaného při příležitosti 100. výročí založení ZO. Na zahradě můžete vidět, jak se postupně vyvíjely úly. Od klátu až po moderní nástavkové úly. V budově skanzenu jsou vystaveny různé druhy medometů od dřevěných až po pozinkované, čtyři krásně malované úly z Podkarpatské Rusi i včelařské pomůcky, zlepšováky a produkty v podobě medů, medovin, zdobených perníčků a voskových svíček. Vystaveny zde jsou fotografie z různých akcí a zájezdů. Duší skanzenu je přítel František Havel, který nashromáždil většinu exponátů.
 
 Po prohlídce skanzenu jsme odjeli zpět na rekreační středisko, kde následovala večeře a po ní přednáška přítele Karla Vrzáně „Včelaření v Chorvatsku“. Málokdo z nás si dovede představit, jak se tam včelaří. Přítel Vrzáň nám pomocí dataprojektoru ukázal fotografie z chorvatských včelařských provozů a komentářem nastínil včelařskou praxi u nich. Poslední den setkání byl ve znamení Eurodadantu. Přítel Luboš Tomášek představil úl v celé jeho kráse. Popsal jednotlivé díly v úlu. Předseda Dadantklubu ing. Pavel Cimala vysvětlil metodiku chovu včelstev a zkušenosti se včelařením v tomto typu úlu. Po obědě jsme se rozloučili.
 
 

   

    Video MŠ