Jdi na obsah Jdi na menu
 


Setkání Dadantklubu v Mikulově 2016

Letos se sraz Dadantklubu konal od 5. do 6. 11. 2016. Ubytování jsme měli zajištěné na okraji Mikulova v hotelu Zámeček. Do hotelu přijela většina účastníků srazu již v pátek odpoledne, kdy v restauraci proběhlo neformální setkání s přáteli a diskuze o včelaření.

V sobotu ráno jsme nasedli do autobusu a vyrazili jsme přes Břeclav, po dálnici D2 přes Bratislavu až do rakouského městečka Gols v oblast Neusiedl am See.

Prvním cílem exkurze byla včelařská farma Vogel-Nitzky. Na místě nás přivítal jeden z majitelů - Mario Vogel, který nám pomocí překladatelky odpovídal na dotazy. Včelařská farma se nachází v Panonské pánvi, která je charakteristická nízkou nadmořskou výškou. Zemědělci zde hospodaří na malých pozemcích, kde převládají vinice. Nejvýznamnějším zdrojem snůšky je akát. Problémem v této oblasti je používání chemie (pesticidů) proti škůdcům. Opylovávání takto ošetřených květů včelám škodí a zbytečně umírají.

Tato včelařská farma má 1050 včelstev, 6 stálých zaměstnanců a 2 sezónní brigádníky. Když je dobrý rok je průměrný výnos na jedno včelstvo 50 kg, v horších letech, jako byl například ten letošní, na včelstvo připadá 35 kg medu.
Včelaří na úlovém systému Dadant, ve kterém používají mateří mřížku. Chovají včelu Buckfastskou. V medníkových nástavcích používají panenské polorámky Dadant-Blatt o rozměrech 43,5 x 15 cm, do kterých včely ukládají med. 

 

medníkový rámek

 

V plodišti, které je pro 12 rámků, mají celoročně 10 rámků a zbytek místa zabírá rámkové krmítko. Je zde větší rámek než v medníku a má rozměry 43,5 x 30 cm.

 

Úl s 10ti rámky a dvourámkovým krmítkem

  
Po krátkém občerstvení jsme si s jednou ze zaměstnankyň prošli celou provozní budovu. Nejprve nám ukázala odvíčkovací stroj s medometem, který můžete vidět na této videoukázce

Potom jsme pokračovali do sklepa, kde jsou umístěny velké tanky s medem, do kterých teče med trubkou přímo z medometu. V této místnosti jsou také tanky se sirupem, který se skládá půl na půl z cukru a kukuřičného sirupu, touto směsí se pak zakrmují včely na zimu. V truhlářské dílně si v zimě sami vyrábí rámky, úly a vše ostatní, co potřebují ke včelaření. Poté jsme došli až do skladu všech nezbytných potřeb. V obchůdku jsme viděli všechny nabízené produkty - lesní med, květový med, kaštanový med, med ze zlatobýlu, květový med s vlašskými ořechy, pohankový med...

Po skončení návštěvy jsme se přesunuli do Bratislavy, kde jsme se naobědvali a dále jsme pokračovali do Devínské Nové Vsi. Zde jsme navštívili včelaře Dušana Dedinského, který chová třicet včelstev a zabývá se především přimícháváním různých přísad do pastovaného medu.

 

úly přítele Dedínského

 

 Používá napříkad chilli, zázvor, ořechy, mateří kašičku, kakao, česnek, šalvěj, skořici, vanilku,... a pro speciálního zákazníka vyrobil i med se zlatem.

 

ochutnávka medů

 

Vyrábí si také vlastní medovinu a medovec. Nejprve nás přivítal zajímavou prezentací, poté jsme ochutnávali medy s příchutěmi, medovinu, medovec, kozí sýr s medem a nakonec nás pan Dedinský vzal do medárny, stáčírny medu a do obchůdku, kde jsme viděli systém plnění medu do lahví a také pastování medu.

V podvečer jsme se přesunuli autobusem zpět do Mikulova, kde pro nás byl při příležitosti výročí 15. setkání Dadantklubu ve sklípku připraven bohatý raut a ochutnávka vín z vinařství Víno Mikulov s odborným výkladem.

 V neděli ráno následovala členská schůze, kterou zahájil předseda Ing. Pavel Cimala. Potom se ujal slova Václav Sciscala, který měl diskuzní příspěvek na téma klíckování matek, to se provádí kvůli tomu, aby se včelstvo na podzim v období října dostalo do bezplodového stavu a mohlo se léčit téměř se 100% účinností proti roztoči varroa. Poté jsme diskutovali o sobotním zájezdu, kde každý mohl vyjádřit své dojmy a postřehy.
Po obědě jsme se rozjeli domů. Už se těšíme na další setkání v roce 2017.

Více fotografií z našeho setkání si můžete prohlédnout ve fotogalerii Mikulov 2016.

 autor: Miroslav Krčil