Čokoláda
2. 12. 2009
Čokoláda
Účinná i při hubnutí
Proč jen tmavou?
Hebká, sladká a slastná čokoláda je v některých zemích přímo ztělesněním Vánoc. Mlsá se doma jako typická pochoutka, představuje sváteční pohoštění a dává se i jako samostatný dárek.Proč nám vlastně tak chutná? Kromě toho, že je sladká, a sladká chuť je pro člověka prvním chuťovým vjemem (taková je plodová voda i mateřské mléko), takže vždy působí utěšivě, čokoláda obsahuje serotonin, označovaný jako "hormon štěstí''.
Účinná i při hubnutí
Zázračnou látkou s euforizujícími účinky je theobromin, který povzbuzuje činnost ledvin a mozku, odstraňuje deprese a zlepšuje náladu. Tato látka zároveň také snižuje riziko vzniku cévních a srdečních chorob.Čokoláda obsahuje také hořčík, niacin a vápník pro stahování svalů, aktivitu enzymů a srážení krve.Že se z čokoláda tloustne? Pokud jí spořádáte hodně, tak určitě ano. I i ta s nízkým obsahem cukru totiž obsahuje vysoké množství kakaového másla, tedy tuku. Ale v poslední době se naopak doporučuje při redukčních dietách!Malý kousek totiž uspokojí nejen strádající chuťové pohárky, ale i mozkové receptory, a hubnoucí nešťastník se pak necítí omezeným jídelníčkem tak stresován. Čokoláda je trávena pomalu, takže udržuje pocit plnosti a nasycenosti a navíc dodá energii.
Proč jen tmavou?
V poslední době se mluví o tom, že jediná pravá čokoláda je ta tmavá, s obsahem nejméně 50 % kakaových přísad.Podle odborného lékařského časopisu Lancet však řada výrobců odstraňuje z hořké čokolády flavonoly, které způsobují příliš trpkou chuť.Flavonoly jsou nejhojnější skupinu flavonoidů a fungují jako účinné antioxidanty, chránící buňky před zhoubnými vlivy volných radikálů. Podle mnoha studií brání tělo nejen před infarktem a mrtvicí, ale také před demencí a rakovinou. V čokoládě jsou zastoupené v podobném množství jako v červeném víně nebo zeleném čaji.Pokud jsou však z ní tak jako tak odstraněny, pak je vlastně téměř jedno, jaký druh čokolády si v obchodě vybereme. Klidně si tedy můžeme dopřát mléčnou, plněnou - zkrátka jako máme rádi. Ale radši jenom kousek! Pak bude čokoláda i o vánocích rozhodně zdravější, než mastné a tučné cukroví.Lékařská věda ale může doporučit denně dvě kávové lžičky černé čokolády v její nejčistší podobě, což je suchý extrakt z kakaových bobů. To už ale žádná kdovíjaká pochoutka není...
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář