Tequila III.
Tequilu můžeme nazvat exotickým drinkem s historií stejně starou, jako je země, ze které pochází. V Mexiku se s ním pojí mnoho příběhů, dobrodružných románů, legend i bajek. Dnešní sláva tequily ostře kontrastuje s jejími skromnými počátky.
Tequila vznikla z nápoje zvaného "pulque". Pulque má dlouhou historii datovanou ještě před kolumbovskou dobou.
Podle staré legendy byla prvním objevitelem medové vody žena – indiánka Mayahuetl z kmene Olmeků. Její manžel, indiánský sedlák Patecatl, potom kvasil tuto medovou vodu pro potěšení bohů, kněží a válečníků. Mayahuetl byla podle starých textů první, kdo nabídl vyrobený nápoj králi indiánských kmenů - Montezumovi. V době Aztéků bylo pulque vyhrazeno kněžím jako posvátný rituální nápoj, dostávaly ho i osoby, které měly být obětovány, i stařešinové a nápoj sloužil i jako odměna za udatnost v boji. Ti, kdo byli přistiženi opilí, ať už doma nebo na ulici, a nesplňovali žádnou z těchto podmínek, byli odsouzeni k smrti.
S příchodem Španělů byl zákaz pití na veřejnosti zrušen a pulquerias, jakési nálevny, se začaly množit jako houby po dešti. Dnes už jsou tyto hospůdky s odmyslitelnými pilinami na podlaze pouze v malých městech nebo na vesnicích. Mléčné bílé a vazké pulque je potřeba pít čerstvé, protože kvašení neustále pokračuje a nápoj se rychle kazí.
Vznik tequily se odhaduje na začátek 16. století. Španělští conquistadoři po ochutnání rosolovité, lehce nakyslé tekutiny brzy přišli na to, čím nahradit neustále se tenčící zásoby španělských destilátů. Zjistili, že některé druhy agáve poskytují silný a čistý alkohol. Začali mu říkat MEZCAL. První tequila (tehdy ještě mezcal) byla vyrobena ve městě Tequila. Město Tequila (stát Jalisco) bylo založeno roku 1656 několika osadníky. Ti v kraji obdrželi dostatek půdy a začali budovat své farmy a domy. Později bylo území předáno majoru Juanu Lopezu Villasadovi, který již měl zkušenosti s pěstováním cukrové třtiny a modré agáve. Poprvé byla tequila (tehdy ještě mezcal) legálně exportována roku 1873, kdy byly tři barely poslány do Nového Mexika.První export tequily
V této době již existovalo ve městě Tequila patnáct malých lihovarů, které vyráběly tento tradiční nápoj. Současně s nárůstem počtu obyvatel se zvyšovala výroba tradiční tequily a během prohibice její popularita ještě vzrostla díky tomu, že byla pašována z Mexika. Roku 1893 získává mezcal vyrobený ve vesničce Tequila pod názvem Mezcal Brandy ocenění na světovém veletrhu v Chicagu a roku 1910 byl stejný produkt, tentokrát pod názvem Tequila Wine, oceněn na veletrhu v San Antoniu. A název TEQUILA mu už zůstal.
Od této chvíle stoupala produkce a export tequily každým rokem. Další nárůst obliby přišel v padestých letech díky mylné domněnce prvních kalifornských hippies, že obsahuje mescalin. Během druhé poloviny 20. století se tequila stala světoznámým drinkem a přinesla tak slávu malému mexickému městu s 15.000 obyvateli.
Mezi lety 1975 a 1995 vzrostla spotřeba Tequily v USA o 1500 %. Dnes je tequila vyvážena do více jak 80 zemí na celém světě. Do Spojených států směřuje 90% exportu, dalšími významnými dovozci jsou Kanada, Francie a Japonsko.
Zatímco prodej běžných typů stříbrné a zlaté tequily vázne, hitem trhu se staly poměrně nové kvalitní druhy tohoto nápoje - čistá tequila vyrobená jen z agáve, bez cukru a stárnoucí v dřevěných sudech.
Nástupem 90-tých let se stalo pití tequily módním hitem, na trhu se objevovaly nové značky a začalo plošné pěstování modré agáve. Lidé totiž začali požadovat stále více a více kvalitní tequily destilované ze šťávy obsahující 100% modrých agáve.
S novým tisíciletím přišly na trh další nové značky a tequila se stala jedním z nejoblíbenějších alkoholických nápojů na světě. Větší poptávka znamená větší množství rozsáhlých polí s modrou agáve. Přes stoupající poptávku tradiční výroba nedovoluje sklidit agáve dříve, než je rostlina dostatečně vyzrálá. Proto v západních státech jako je Jalisco, Michoacan, Nayarit a Guanajuato člověk snadno spatří krásné skalnaté kopce celé pokryté bledě modrou agáve.
Městečko Tequila
Upravené městečko s bíle omítnutými domy a třiceti tisíci obyvateli Tequila se nachází na úpatí Sierra Madre asi šedesát kilometrů od Guadalajary. Až na vysoké cihlové komíny dvanácti místních palíren, které vyrábějí 60 procent mexické tequily, vypadá jako kulisa z nějakého westernu. V nehostinné krajině suché hnědé trávy, holých skal a sopek v dálce, se táhne modrozelený koberec agávovníků.
Pomník ve městě Tequila
Kultura pití tequily
V Mexiku je tequila všudypřítomná. Její stříbrnou, zlatou či archivní formu najdete jak v chudinských jídelnách, tak v luxusních barech. Na venkově stojí až pětilitrové láhve tequily vyrovnané v lékarnách či v železářstvím hned vedle aspirinů nebo kladiv. Moderní mexická kuchyně použivá tequilu k marinování kuřat a ryb a po dochucení mandlemi a cukrem se hodí i jako jemný aperitiv po jídle - Crema de almendrado. V restauracích se podává pestrá nabídka toritos - koktejlů tequily s některou z desítek ovocných šťáv, jako například kokosovou, z guajávy, datlí nebo z ananasu. Nápojový lístek také nabízí známý SUNRISE (východ slunce) s grapefruitovým nebo třešňovým džusem; PONCHE DE GRANADA je zase tequila se šťávou z granátových jablek a s loupanými pekanovými ořechy a SUBMARINO jejako skutečná hlubinná bomba - nalejete tequilu do štamprle, a šup s ní do půllitru piva.
Margarita
Tequila je však až třetím nejpopulárnějším nápojem v Mexiku s asi patnáctiprocentním podílem na trhu. Přes 70 % spotřeby alkoholu připadá na brandy a tmavý rum. V zahraničí je ovšem tequila oblíbená jako nikdy dřív. Celých 90% mexického vývozu tequily směřuje do USA a dalšími velkými odběrateli jsou Kanada, Německo, Austrálie, Francie a Británie.
A jak se tedy tequila pije?
-
V Mexiku se Tequila nepodává s pomerančem a skořicí, jak jsme zvyklí, protože jde jen o komerční tah výrobců Zlatých tequil pro trhy, jako je Evropa. Tímto rituálem se často zastírá nekvalita Zlaté tequily Mixto.
-
Vysoce kvalitní Blanco tequilu ze 100% agáve se obvykle vychutnává po malých doušcích. Použití soli má své odůvodnění: když pijete nadměrné množství tequily v prostředí, jako je v Mexiku (vysoká vlhkost a horko), tak sůl zadržuje vodu v těle, aby nedošlo k odvodnění. Citrón, též podávaný k tequile, obsahuje enzym s názvem purin, který napomáhá rychlejšímu odbourání alkoholu v těle. Tequila ze 100% agáve obsahuje velké množství fruktózy, kterou náš organismus mění rychle na energii.
-
V Mexiku se tequila pije přímo ze sklenice. Spolu s tequilou se podává sůl a plátky citronu, které se vymačkávají do sklenice. Mexičané poté tequilu usrkávají, aby vychutnali její nezaměnitelnou chuť.
-
Pokud se nám dostane do ruky "100% agave tequila", ať už blanco, reposado nebo aňejo je naprostým barbarstvím ji požívat s něčím takovým jako je sůl a citrón. Zcela by se zničila její chuť. A v Mexiku by se na Vás dívali jako na "gringa". Sůl a citrón si nechte na "nepravé", míchané tequily. Někdy se též pije zlatá tequila s pomerančem s skořicí. Což je oblíbená varianta v Česku.
-
Existuje několik postupů, jak se pije u nás tequila. Nejdříve sůl, pak tequila a zakousnout citrón. Nebo sůl, citrón a zapít tequilou.
-
Skuteční znalci pijí tequilu čistou a na ex.
To aby si čert vybral, že ?
Zkrátka: Pravé tequily 100% agáve se usrkávají bez citronu a soli nebo pomeranče a skořice.
Tequila blanco mixto se pije se solí a citronem.
Zlatá tequila (nikoli Anějo Mixto nebo Reposado Mixto) se pije se skořicí a pomerančem (aby to zakrylo ocas nebo pachuť)
A jak je to tedy s tím červem ?
V žádné tequile nemůže být nikdy červ !!! Ten se dává pouze do mezcalu. Dokonce to není ani červ, ale larva Gusano Rojo, z které se vylíhne motýl Hipopta agavis, který si poletuje kolem plantáží s modrou agaví. Někteří věří, že působí jako afrodisiakum. Ten, kdo mezcal dopije, tak musí sníst „červa“ a koupit další lahev.
Mezcal je ale podřadnější než tequila. I když si je mezcal s tequilou podobný, základním rozdílem je, že mezcal je vyráběn z jiného druhu modré agáve a mexická vláda ho tak nereguluje (na rozdíl od tequily). Mezcal má chuť kouře, protože se při výrobě používá dřevěné uhlí.Když přijdete v Česku do normálního baru a podíváte se na ceny mezcalu a tequily, tak parodoxně vidíte, že mezcal je dražší než tequila (myslím teď míchanou, ne 100% agave).
http://www.tequila.net/nom-database.html
http://www.21stoleti.cz/view.php?cisloclanku=2006062318 -velmi zajímavý článek o hrozbě pro tequilu