Curaçao
Curaçao
typ: likér
země původu: Curaçao (Nizozemské Antily)
vynalezen: 19. století
obsah alkoholu: 20 – 40 %
barva: bezbarvý, je uměle dobarvován
příchuť: laraha (hořké pomeranče)
Tento likér je pojmenován po malém slunečném antilském ostrůvku, který leží nedaleko venezuelského pobřeží.
Charakteristika:
Typickou a charakteristickou barvou tohoto likéru je nezaměnitelná výrazně modrá. I když se zdá, že díky barvě bude mít neurčitou chuť, opak je pravdou. Vyznačuje se vyváženým citrusovým aroma a nezaměnitelnou osvěžující pomerančovou příchutí s různým stupněm hořkosti.
Jedinečné aroma tvoří parfém vonných silic z kůry sladkých a hořkých pomerančů. Používá se do míchaných nápojů, kde v kombinaci s ostatními ingrediencemi vytváří báječné drinky lahodící oku i chuti.
Laraha (Citrus aurantium currassuviencis)
-
je název pro citrusový strom nebo jeho plody. Larahas rostou na ostrově Curaçao, který je součástí Nizozemských Antil.
-
je příbuzný pomerančům, ale plody Laraha jsou ještě trpčí a jsou obecně považovány za téměř nepoživatelné.
Historie:
Krátce po objevení ostrovů v roce 1499 Španělé plánovali mimo jiné i agrikulturní rozvoj Curaçaa. Jedna z rostlin, kterou převáželi na svých dlouhých plavbách po moři ze Španělska byl tzv. Valencijský pomerančovník.
Valencijské pomerančovníky, dovezené na Curaçao ze Španělska v roce 1527, se ve vyprahlé půdě a suchém klimatu jihokaribského ostrova neujaly. Vzhledem k tomu, bylo zakrátko na plán zapomenuto a „nepřizpůsobivci“, kdysi hrdé „pomeranče Valencia“ rostly divoce.
Ovoce se časem změnilo z jasně oranžové barvy a sladké chuti v zelený a nepoživatelný hořké plod. Až o desítky let později (přesné datum je ztraceno v historii) někdo zjistil, že v této pomerančové kůře, důkladně vysušené na slunci, jsou obsaženy éterické oleje s mimořádně příjemnou vůní.
V 19. století, po staletích experimentování s oleji z pomeranče Laraha, se recept dostal k rodině Seniorů (židovská rodina španělského a portugalského původu), která dále experimentovala s různým exotickým kořením, až si byli jistí, že našli unikátní likér, který byl nazván Curaçao likér.
Do té doby nevlastní dítě Valencijského pomerančovníku, dostalo svůj vlastní botanický název: "Citrus Aurantium Currassuviensis", což znamená "Golden Orange Curaçao". V místním jazyce se však pomerančovník ujal jednoduše, pod názvem "Laraha".
Senior & Co produkuje svůj likér ve slavné továrně Landhouse of Chobolobo v oblasti Saliña.
Chobolobo Mansion nebo-li Country Estate bylo postaveno na počátku 19.století. Historie nemovitosti je poněkud útržkovitá, ale víme, že kolem roku 1900 patřila rodině Jesurun. V roce 1947 byl majetek odkoupen společností NV Senior & Co, jež vyrábí jediné pravé Curaçao ze všech Curaçao likérů, tedy Curaçao of Curaçao.
Dnešní výrobní postup:
Vyrábí se kombinací velejemného lihu a macerátu kůry hořkých i sladkých pomerančů z ostrova Curaçao, slupky pomerančů Laraha se po dobu několika dní namáčí v alkoholu a ve vodě, aby pustily své sladce vonící oleje. Poté se slupky vyjmou a přidá se ostatní koření. Je přirozeně bezbarvý, ale často jsou dodávána barviva, nejčastěji modré barvivo, které dodává exotický vzhled koktejlům a dalším míchaným nápojům.
Původní výrobní postup:
Landhouse of Chobolobo je malý lihovar, který funguje více než 113 let, a vyrábí stejný Curacao likér s použitím původní receptury vyvinuté rodinou Senior, s použitím originální mědi stále od roku 1886.
Laraha je hlavní složkou "Curaçao of Curaçao " likéru, což jediný typ Curaçaa vyráběný z původní Laraha. Všechny ostatní jsou vyráběny pomocí umělých přísad, majících pomerančovou příchuť.
V Curaçao, je plantáž, kde roste domácí Laraha. Tato plantáž se nachází ve východní části ostrova. Plantáž má přibližně 45 Laraha stromů. Každý strom produkuje asi 150 až 200 plodů, které poskytnou 25 až 35 kg sušené slupky. Plody se sklízejí dvakrát do roka.
Postup sklizně je unikátní, protože Laraha stromy jsou poměrně vysoké (3 m). Dlouhé žebříky slouží k otrhání plodů, ještě když jsou zelené, protože když jsou zralé, slupka se stává příliš tenká a není použitelná pro výrobu likéru.
Každé ovoce je utrženo s kusem výhonku stromu, protože když utrhnete jen ovoce,suk stromu vyschne, a neurodí se žádné další ovoce. Když vytrhnete i kus "výhonku", pak strom bude i nadále "pučet" a plodit mnohem více ovoce.
Slupka každého plodu se nakrájí dřevěným nožem na 4 díly, které jsou zhruba trojúhelníkové. Kovový nůž by způsobil skvrny na slupkách. Kusy kůry jsou dány na kovové pláty, aby na slunci uschly. Tento proces trvá zhruba 5 dní. Za žádných okolností nemohou slupky navlhnout, je třeba přísně dbát na zakrytí slupek v noci, nebo když prší. Zbytek ovoce samotného slouží jako potrava pro "cabritos" (kozy).
Sušené slupky jsou dávány do jutových pytlů, které jsou zavěšeny ještě s alkoholem a vodou na další 4 dny. Poté jsou jutové pytle vyndány a přidávají se další tajné přísady po dobu dalších 2 dnů.
Pro Senior Curaçao likér The Alcohol and Tobacco Tax division of the U.S.A rozhodla, že je jediný, který je oprávněn na etiketě použít "autentický" čili původní. Aby se zabránilo záměně, Senior & Co navíc změnila název na "Curaçao of Curaçao" liquer.
Zlato pro Golden Orange
V říjnu 1973 na 11. mezinárodní soutěži pro likéry, která se konala v Paříži, Seniorův autentický "Curaçao of Curaçao" likér získal nejvyšší ocenění: "The gold medal of the World Selection for Excellence".
To bylo poprvé, co likér získal první cenu v soutěži různých destilátů v posledních letech
Původní likér je čiré barvy, ale je také k dispozici ve čtyřech dalších barvách: modrá, červená, oranžová a zelená. Chuť je naprosto stejná. Likér obsahuje 31% alkoholu.
Kromě "Curaçao of Curaçao " Senior & Co nabízí také další lahodně ochucené likéry.
ostrov Curaçao:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Cura%C3%A7ao
Dvě tváře Curaçaa:
Pro ty, kdo by chtěli Curaçao navštívit:
www.mojecesty.net/curacao.html
Komentáře
Přehled komentářů
A máme tu první příspěvek, je pravdou, že mi dal docela dost práce, protože jsem musela 80% materiálů překládat. Proto se omlouvám za některé možná poněkud neohrabané formulace a pravopisné chyby, kdyžtak mi je napiště sem, ať to můžu opravit nebo pokud někdo narazí na další zajímavé info o Curacau, tak dejte taky vědět. Samozřejmě Vaše příspěvky o dalších druzích jsou vítány (jen Tequilu mi prosím nechte :-)))
Tak co na to říkáte?
(Morticia, 13. 1. 2010 10:11)