Jdi na obsah Jdi na menu
 


SPORTOVNÍ TAPING

Co je TAPING

Taping je metoda, při které se pomocí speciálních lepících pásek nalepených na kůži pasivně podpoří klouby a vazy.

 

tapovaci-pasky-1.jpg

 

Proč právě TAPING

 

Funkce tapování:

  • Ochrana - napomáhání funkce vazů
  • Zlepšení propriocepce
  • zlepšení - umožnění dané pohybové funkce
  • vyřazení nebezpečných - patologických pohybů v daném kloubu
  • informuje o skutečné funkci dané struktury v patologickém řetězci
  • ochrana svalových úponů

Něco více i o historii tapingu:

Dr. Kenzo Kase založil a rozvinul v Japonsku v 70. letech 20. století metodutapovaci-pasky-bezove.jpg kinesiotapingu, která vycházela z využití pásek Kinesio Tex™, které neomezují pohyb. Pásky Kinesio Tex™ se aplikovaly jiným způsobem, než bylo zvykem u tradičního sportovního tapingu. Kinesiotaping ovlivňuje svaly, fascie, klouby, lymfatický a nervový systém.

V roce 1984 svůj tapovací koncept při dysfunkci ramenního kloubu zveřejnila Jenny Mc Connel. Vycházela při tom z přesvědčení, že dynamické složky pohybového aparátu musí korespondovat s funkcí statických elementů. Páska by měla facilitovat funkci oslabených svalů, umožnit fyziologické pohyby končetiny, a také upravit způsob zatížení kloubu. V dalším stádiu terapie autorka přidává trénink, který by měl kromě obnovení svalové síly vést k zlepšení nervosvalové koordinace, což umožňuje zlepšení pohybu v kloubu.

V roce 1994 uznávaný australský terapeut Ron Alexander, specializující se na terapii měkkých tkání, vyvinul během své mnohaleté stáže u australského baletu úplně nový směr tapingu, který pojmenoval FFT (Functional Fascial Taping).

Inovační metodu charakterizuje vědecky ověřená vysoká účinnost v boji s myoskeletálními dysfunkcemi. Randomizované klinické studie, prováděné na univerzitě v Melbourne, prokázaly, že aplikace metody FFT je mnohem účinnější nežli placebo.

Tato metoda se odlišuje od tradičních způsobů tapování použitím výhradně neelastické, pevné tapovací pásky, která se používá pro ovlivnění měkkých tkání: fascií, svalů nebo ve vybraných případech kloubů. Velmi zajímavou součástí konceptů Rona Alexandra je diagnostika, která je nedílnou součástí metody FFT - Functional Fascial Taping  

Rozdělení a použití tapovacího materiálu využívaného ve SPORTOVNÍM TAPINGU

V Salonu používáme:

Sportovní pásky:

Tvrdý klasický taping (Sport Tape). Nejčastěji bílé (dostupné i barevné), různé rozměry (dle potřeb), pevné, neelastické pásky s více či méně silným lepidlem, které nezůstává na kůži po odlepení, voděodolné, hypoalergenní. Dostupné s perforací, která umožňuje nošení 24h, ostatní pásky do 3h.

Elastické pásky s lepidlem:

Barevné (dostupné také bílé), různé rozměry, elastické pásky s lepidlem, které nezůstává na kůži po odlepení. Odolné na roztahování, voděodolné a hypoalergenní. Lepidlo u těchto pásek se navíc aktivuje termicky, což zaručuje výdrž aplikace. Druh materiálu, z kterého jsou pásky vyrobeny, a také jeho struktura, umožňuje několikadenní nošení pásky bez podráždění pokožky a alergické reakce. Pásky mají elasticitu až do 145% své prvotní délky.

Elastické pásky s lepidlem (měkké tapování):

Dream Plast Cotton , Dream Haft, Fizjostretch: Nejčastěji v barvě kůže, roztažitelné do 100% své délky. Některé pásky tohoto druhu mají lepidlo na obou stranách, což zvyšuje trvanlivost tvaru aplikace.

Elastická samofixační obinadla

Koban, Fizjokob: různobarevné, lepí pevně samy na sebe bez lepidla

 Aplikace:

1. Nejprve zkontroluji, zda není tapování kontraindikováno: zrakovou Ukázka tapingukontrolou struktury kůže, zda nejsou oděrky, defekty kůže, alergické reakce, křečové žíly

 

2. Pokožka pro tapovací aplikaci by měla být odmaštěna, a také bez vlasů, chlupů. S ohledem na možnost podráždění kůže a z hygienických důvodů se doporučuje několikahodinová přestávka mezi depilací a aplikací pásky.

3. Kůže k aplikaci musí být suchá.

4. Není-li holení možné, doporučuje se kůži ochránit pěnovým podkladem nebo obinadlem typu Koban, aby se zabránilo podráždění vlasového folikulu. Pro větší ochranu míst, vystavených zvýšenému působení mechanických sil, se používá navíc polyuretanová pěna nebo jiné pásky a náplasti s lepidlem.

5.Odstranění aplikace: Ukázka tapingu

Možno použno použít speciální nůžky, nebo rozpouštědlo lepidla, které se ředí vodou.

Kontraindikace:

  • Tapovací aplikace by neměly být používány, jestliže nedošlo ke zlepšení rozsahu pohybu nebo zmenšení bolestivosti. Jinými slovy aplikace by měla přinést viditelné zlepšení mechanických poměrů dané pohybové aktivity.
  • Zmodrání, bolest, senzitivní porucha, diskomfort.
  • Nehmatný puls distálně od aplikace nařizuje terapeutovi, trenérovi, masérovi odstranění aplikace!
  • Stejně musíme postupovat v případě svědění nebo začervenání kůže pod nebo v okolí pásky.

 

Kontraindikací pro vícevrstvé bandážování otoků:

  • akutní zánětlivé onemocnění
  • flebotrombóza
  • porucha distálního cévního oběhu
  • srdeční nedostatečnost NYHA III – IV

Tato onemocnění jsou rovněž kontraindikací k tapování.

 

Z čeho je tap:

Tap je vyroben na bázi elastické bavlny, která je podobná pružností lidské pokožce, a této vlastnosti je právě využito v tapování. Svaly a klouby mohou aktivně pracovat, nejsou omezovány a navíc tato technika aktivuje nejen svaly, klouby, ale hlavně lymfatický systém.

Díky speciálnímu zpracování a umístění lepidla na tapu dochází k tlakovému ovlivňování tkání, a tím, jak se zvětšuje prostor mezi kůží a svaly, dochází k ovlivnění krevního řečiště a lymfatického oběhu. Stimulací pomocí Kinesio Tapu je ovlivňována funkce kloubů, reguluje se svalové napětí (stimulace proprioreceptorů).

 

Proč právě tapování:

  • snížení bolestivosti
  • zlepšení pohybu a práce svalů, šlach, vazů a kloubů
  • příznivě ovlivňuje krevní a lymfatický systém
  • při onemocnění nervového systému (regulace svalového napětí)
  • doplněk při hojení a léčbě jizev

 

Fotogalerii k tomuto článku naleznete zde.