Jdi na obsah Jdi na menu
 


Změna v příjmu televizního vysílání (listopad 2019)

První krok od půlnoci 27. 11. 2019

- Česká televize ukončí vysílání v systému DVB-T na 53. kanále – jedná se o programy ČT1, ČT2, ČT24, ČTsport a ČT D/ART. Na kanálech, které budou končit, je v pravém rohu piktogram.  

- Po tomto datu Česká televize bude vysílat jen v nové normě DVB-T2. Programy jsou už k dispozici v anténě na kanálu 26, pod označením CT1HDT2, CT2HDT2, CT24HDT2, CTSportHDT2, CTD/ARTHDT2. Bude přejmenován celý kanál z PS 11 na Multiplex 21, další vysílací parametry se nezmění, tedy předpokladu, že České radiokomunikace poskytly správnou informaci.

- Ve společné anténě jsou v novém vysílacím formátu DVB-T2 už i komerční programy (Nova, Prima, Barrandov, Óčko, …); ty se budou „stěhovat“ až od půlnoci 7.1.2020.

 

Druhý krok od půlnoci 7. 1. 2020

- Bude ukončeno vysílání na kanále 41, tedy programy Nova, Prima, Prima Cool, Barrandov, Nova Cinema a zároveň se vypne vysílání na kanále 59, tedy programy Prima Love, Prima Zoom, Prima Max, Óčko, Óčko Star, Šlágr, Barrandov Kino, Barrandov Krimi, Rádio Proglas, Seznam TV, Prima Krimi.

- Vysílání bude dostupné jen na nových kanálech v novém vysílání DVB-T2, jedná se o nové kanály 40 a 23. Tyto nejsou zatím naladěny v rozvodu společné antény.

 

Technické informace:

- Pro příjem v novém vysílání je nutný televizor nebo set-box s podporou vysílacího formátu DVB-T2 a kodeků HEVC a HE-AAC. Přehled vhodných zařízení najdete na stránkách Českých radiokomunikací – https://www.dvbt2overeno.cz/.

- Případně je informační smyčka ve vysílání na kanálu 51 které se jmenuje „ Nalaďte si DVBT2“.

- Informace také najdete na stránce České televize: https://www.ceskatelevize.cz/vse-o-ct/technika/digitalni-pozemni-vysilani-dvb-t/prechod-na-novy-standard-vysilani-dvb-t2/

- V současné době je v našem rozvodu již nové vysílání na přechodových kanálech, takže je možno ověřit funkčnost televizoru nebo set-top-boxu.

- Při přechodu v druhém kroku bude nutné přeladění společné antény, budeme moct ale k němu přistoupit až po spuštění vysílání, tedy od půlnoci 7.1. 2020.  Vzhledem k tomu, že se to týká Prahy a Středočeského kraje, může se stát, že technik nebude mít čas hned.