Jdi na obsah Jdi na menu

Co vědět o ACD

Stručná charakteristika honáka :).

Každý, kdo by si chtěl toto úžasné plemeno pořídit, by si ji měl přečíst.

 

Obrazek © H.V.

 
Honák, váš věrný stín.
  Honák je nejspokojenějším psem po boku svého pána. Jestliže si pořizujete pejska jako 24 hodinového hlídače na zahradu, pak není toto plemeno pro vás. Tedy, pokud nebudete těch 24 hodin hlídat s ním. Nejhorším trestem pro honáčka je izolace od svého pána. Pokud mu dáte šanci, bude vás pronásledovat naprosto všude a budete si připadat jako siamská dvojčata. Pokud bude váš honák alespoň trochu vychovaný, můžete si ho vzít všude a bude Vám tím nejvěrnějším, nejoptimističtějším a nejoddanějším společníkem._mg_5578.jpg
  
Co potřebuje Váš honáček mimo základních životních potřeb? 
 
  ACD je velmi aktivním plemenem a vyžaduje pohyb každý den svého života. Déšť, kroupy, sníh či parné sluníčko, honákovi je to jedno a nebere ohled na počasí. Potřebuje pohyb k životu tak jako kyslík a lebedí si v naprostém fyzickém vyčerpání. Není nic nádhernějšího, než vidět svého honáčka usnout únavou.  
  Musíte však brát ohled na věk svého pejska a intenzitu pohybu přizpůsobit k jeho věku. Nepřepínejte štěňátko a raději nechte volbu pohybu na něm. Udělá pro vás absolutně vše a tudíž je na vás ho vystavovat situacím, které ho neohrozí a nebudou ho nutit se přepínat. Honák je připraven na maximální zatížení zhruba ve dvou letech. 
  dsc_1485.jpgPokud nejste schopni obětovat alespoň hodinu intenzivního pohybu denně svému pejskovi, raději si pořiďte jiné psí plemeno. Budete spokojenější i vy.
 
 
 
 
Jaký je ACD?
  ACD rád používá a napíná své mozkové závity a čím více je využívá, tím je bystřejší a mazanější. Je schopen vlastních úsudků a rád vykonává samostatné činnosti.  Jednoduše řečeno, potřebuje své vlastní úkoly, které vykoná jak nejlépe umí. Není to typ pejska, který by seděl v koutě a přihlížel k dění kolem sebe. On musí být součástí toho dění a aktivně se účastnit. Pokud má svůj vlastní úkol, vynaloží veškeré úsilí pro jeho vykonání. Nejlepším způsobem jak svého pejska zaměstnat je pasení dobytka, obedience nebo psí sporty jako je flyball nebo agility. dsc_3510.jpgPokud budete činnosti občas střídat a inovovat, bude váš pejsek stále ve střehu a nadšeně plnit nové a nové úkoly. Je obdivuhodné, jakým způsobem se umí honák soustředit a sledovat každý váš pohyb. Vydrží na vás upřeně hledět i několik minut bez sebemenšího zaváhání a je připraven k okamžité akci.
   Jelikož je ACD velmi inteligentním plemen s potřebou učit se novým věcem, je velmi důležité zaměstnat jeho psí mozeček. Pokud tak neučiníte, začne využívat svou šedou kůru mozkovou k vymýšlení různých lotrovin, které se Vám nemusí zdát zrovna zábavné. Koberec po babičce, vzácné růže na zahradě nebo čerstvě vyprané prádlo – vše může být pro honáčka výzvou.
 
 
Jak na výchovu?
 
  Trpělivost a pochopení jsou klíčem k úspěšné výchově. Nemusím říkat, že porozumění nebo neporozumění povelu je jen na páníčkovi a špatné vykonání je jen jeho chyba. Není jednoduché správně vycvičit svého honáka, ale je to životně důležité pro vaše budoucí soužití. Zvykejte svého pejska na různé situace a socializujte ho s ostatními pejsky, zvířaty, dětmi, cizími předměty, sousedy a pod. Stále ho vystavujte novým situacím, protože jen tak docílíte, že váš pejsek bude sebevědomý a vyrovnaný _mg_5846.jpgjedinec po celou dobu svého života. Toto plemeno je se správným přístupem velmi jednoduše vycvičitelné a některé povely stačí říci jen jednou, aby pejsek pochopil, co že to vlastně chceme. Nejdůležitější ze všeho je být opravdu důsledný a trvat na tom, aby byl každý povel splněn a nenechat pejska, aby se z něho nějakým způsobem “vykroutil”.  
  ACD je velmi dominantní plemeno a bude vás neustále zkoušet jak po stránce výchovy, tak po stránce vůdcovství. Výchova je možná jednodušší než boj o vůdcovství ve smečce, hlavně pak u pejsků ACD. Díky své vysoké inteligenci, vás bude pokoušet stále v průběhu života a snažit se vyšplhat alespoň o příčku výše na pomyslném hierarchickém žebříčku. Nenechte ho.
 
Jak na něj?
 
  Jestliže ztratíte se svým honáčkem nervy, můžete to pro ten den rovnou zabalit. Ačkoliv je ACD relativně “tvrdé” plemeno, “tvrdý” přístup na něho rozhodně neplatí. Zkuste se s ním poprat a přemoci ho silou a uvidíte, že vás čeká nerovný boj plný síly a důvtipu. A říkám tím nerovný, protože páníček je ten, který odejde jako poražený. Vaší “zbraní” by měla být vaše inteligence. Občasné plácnutí přes zadek určitě neuškodí a jistě upoutáte jeho pozornost, ale psychologické řízení je to, na co byste se měli zaměřit. Buďte prostě chytřejší než váš pes!
 
Přemýšlejte za vašeho ACD.
 
  ACD je odvážné plemeno a nepřemýšlí nad důsledky některých jeho činností. Skočí aniž by věděl, co ho čeká na druhé straně. Některé jeho činnosti jsou zbrklé a velmi rychlé a proto musíte přemýšlet za něho a předvídat jeho šílené nápady. Váš honák si připadá nezničitelný a podle toho se i chová. Žádná zeď není příliš vysoká, žádná řeka příliš hluboká a pokud páníček bude chtít i hvězdy Vám el26.jpghonáček přinese. Alespoň si to myslí a nepřestane ve své snaze, dokud to nesplní nebo dokud nepadne mrtvý. Je opět na nás, abychom ho do nebezpečných situací nedostávali. ACD má posunutý práh bolesti a necítí bolest i když mu něco je. Není neobvyklé pro honáka pracovat i se zlomenou tlapkou, aniž by si toho páníček všiml. Takže, raději svého australského pejska usměrňujte, aby byl v bezpečí hlavně před sebou.
  
 
Buďte zodpovědným majitelem.
 Honák může být tím nejlepším parťákem, ale také vaší největší noční můrou. Všechna ta fyzická síla a mentální kapacita může být jak požehnáním, tak i prokletím. Toulavý honák může způsobit velké problémy a proto zajistěte spolehlivé oplocení svého pozemku a uvědomte si, že honák umí lézt i po stromech, když je třeba :o)). Omezte kousání už od štěňátka a zabráníte bolestivým kousancům – ACD je plemeno zvyklé pracovat tlamou a pobízet dobytek štípáním do nohou. To stejné může zkoušet na vás a vaše návštěvy. Naučte svého pejska, že kousání je nepřijatelné.

   13.setkani.16.jpgPokud váš honák nebude vycházet s jinými pejsky, raději ho vybavte náhubkem. Je relativně časté, že se ACD nesnese s jinými psy. Je to dominantní plemeno a pokud druhý pes není ochoten se podřídit, může se z toho stát rvačka. Tento aspekt je nezávislý na socializaci pejska a těžko se odbourává, avšak potlačit se dá důslednou výchovou.

 

 

  

 

 
 Pes pro zkušenější pejskaře.
 
  ACD je plemeno vhodné pro zkušené majitele psů a vyžaduje mnoho pozornosti, péče a času. Vlastnictví honáka lze přirovnat k diamantu. To, jak krásně se bude diamant blýskat a třpytit, záleží jen na tom, jak dobře ho obrousíte a vyleštíte. Váš pejsek je schopen neuvěřitelných výkonů a bude vynikat ve všem co bude dělat, ale záleží jen na tom, jak dobře ho obrousíte a vyleštíte.
 
 

2012-03-10-022web.jpg

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Děkuji naší kamarádce Helči V. za dovolení zveřejnit tento článek.