Jdi na obsah Jdi na menu
 

 



Terapeutické intuitivní ježdění a základy jógy na koni

joga.jpg

 

TERAPEUTICKÉ INTUITIVNÍ JEŽDĚNÍ A ZÁKLADY JÓGY NA KONI – kombinace jízdy na koni, cvičení, relaxace a jógy na koňském hřbetě

Interakce s koňmi může působit velmi terapeuticky ve smyslu fyzickém, duševním i duchovním. Tato aktivita využívá léčebné schopnosti koně a jeho pozitivní působení na člověka. Zkusíte zklidnit svoji mysl a lépe vnímat svůj dech, a jízdu na koni BEZ sedla, která umožňuje lepší splynutí s pohybem koně. Vyzkoušíte si dechová cvičení, základy jógy na koni a několik relaxačních poloh na koňském hřbetě. Koně skvěle zrcadlí naše pocity a můžou tak být našimi průvodci na cestě k sebepoznání, rozvoji, klidu a vnitřní rovnováze. Poznáte sebe i koně jinak….

Kontakt s koňmi pomáhá lidem probudit dávno zapomenuté schopnosti, které dokáží uzdravovat choroby pramenící z nerovnováhy moderního života. V době, kdy už po koních nepožadujeme práci na polích a naštěstí už nechceme, aby nás nosili do válek, pro nás mohou udělat něco mnohem důležitějšího – pracovat na zlepšování nás samých a pomoci nám dosáhnout lepší fyzické, psychické a duševní rovnováhy.

Pravidelným ježděním dochází rovněž k posílení zádových a břišních svalů, hlubokých stabilizačních svalů, svalů pánevního dna, zlepšení držení těla a chůze, snižování svalového napětí a pomáhá tak odstranit bolesti zad a hlavy. Zároveň je ale také skvělým duševním cvičením. Nejen, že se dozvíte více o sobě samých a naučíte se ovládat, ale jízda na koni má také meditativní účinek. Je to skvělé cvičení, protože spojuje zvíře a jezdce. S každou další jízdou získáváte více klidu a vyrovnanosti. Kůň také zlepšuje schopnosti soustředění a koncentrace a stimuluje všechny naše smysly.

Součástí tohoto programu je také relaxační poloha vleže na zádi proti koni, při které dochází k aktivaci bloudivého nervu, který ovlivňuje dýchací, trávicí a nervový systém. Během této aktivity dochází k jemnému stlačení bránice a plic, energetickému propojení mezi koněm a člověkem, čímž dochází k tomu, že srdeční tep a dech se přizpůsobí tomu koňskému, který je pomalejší. Koně mají konstantní srdeční tep, což vysvětluje, proč se v jejich přítomnosti cítíme tak dobře a uvolněně a můžeme z interakce s nimi profitovat – dochází ke snížení krevního tlaku a srdečního rytmu, zvyšuje se počet beta-endorfinů – neurotransmiterů, které působí jako tlumiče bolesti, snižuje se hladina stresu, pocity zlosti, nepřátelství, napětí a úzkosti. Zlepšuje se sociální fungování, trpělivost a důvěra.

Pro stále více lidí je v naší uspěchané době těžké odpočívat, v naší kultuře je nicnedělání známkou lenosti a povalečství. Naučili jsme se obdivovat a napodobovat ty, kdo pracují více, kupují si více věcí, víc se snaží a vypadají zaměstnaněji než ostatní. Umění WU-WEI, tedy NEUSILOVAT, bylo ztraceno a výsledkem je, že trpíme spoustou nemocí ze stresu. Celé dějiny západní civilizace jsou dějinami aktivity. Wu-wei lze tedy chápat i jako jednání uvnitř hranic přirozeného a nutného. Koně se zdají být přirozenými taoisty, proč se tedy od nich tomuto umění nepřiučit? Ovládají ho dokonaleJ

Lekce probíhá individuálně, případně ve dvojici, trvá cca 60–90 minut a její náplň je samozřejmě možné upravit dle přání.