Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vodní kola na Opavě ve Vrbně

19. 1. 2010

                       Opava ve Vrbně pod Pradědem



                                         KOVOVÁ GALANTERIE

Řeka Opava vzniká soutokem Bílé a Střední Opavy ve Vrbně pod Pradědem tohoto soutoku postavila fa. Grohmann svoji výrobu kovové galanterie. K tomu potřebovala využít sílu okolo protékající řeky. Aby byla využitelnost síly toku co největší byly obě Opavy jak Bílá tak Střední propojeny soustavou jezů náhonů a stavidel. Výsledkem byl dostatek vody pro pohon transmisí jejich továrny. V první čtvrtině 20 stol. byla vodní kola nahrazena výkonnou turbínou a stroje v továrně začal pohánět elektrický proud.

Obrazek

                                                 Náhon na turbínu.

                                         PILA A HOBLOVNA NITSCH

Další továrnou která využívala síly Opavy byla pila a hoblovna Nitsch. Tato továrna po zrušení vodních kol postavila také turbínu, ale využívala k pohonu svých strojů také páru. Pod firmu Richter patřila také výroba el. proudu pro město Vrbno a okolí.

Obrazek



                                               JUTA PRIMAVEZI

Tato továrna původně na zpracování lnu byla založena v roce 1867 jako přádelna lnu provoz zahájila v roce 1869 ale protože ve zpracování lnu byla velká konkurence tak byl po roce provoz několikrát částečně zastaven a až v roce 1884 byla továrna po několikaleté odstávce přestavěna na zpracování juty. Továrna pak pracovala až do hospodářské krize. V roce 1931 byl vyhlášen úpadek a výroba byla zastavena. Kolik měla juta vodních kol není známo, ale protože stála u řečiště Opavy určitě nějaké měla. Továrna měla vysoký komín proto určitě pracovala také s párou.

 

Obrazek

                                                Juta Primavezi

 

 


                                 VÝROBA ZÁTEK KÖNIG A SYN

Tato továrna také pracovala s vodními koly což dokazuje soustava náhonů na dobových fotografiích.


Obrazek



                                                   VODNÍ PILA

Pila stávala na hranici Vrbna a Mnichova (dnes areál stavebniny ESO). Pracovala s vodním kolem a s parním strojem. Z pily zůstal přestavěný areál a několik dobových fotografií. Dnešní majitel areálu mlýna i pily je firma Klíč.

Obrazek




                                                    MLÝN VRBNO

Tento mlýn na mletí obilí je asi nejstarší ve Vrbně p. Pr. Zdá se, že je vyobrazen na mapě z roku 1578.

Obrazek

                                  Vrbenský mlýn na počátku 20 století.

 



                                              SKLÁRNA RICHTER

Jedna z nejstarších továren ve Vrbně. Z počátku se zde vyráběla kyselina sírová, po odkoupení továrníkem Richterem se zde začalo vyrábět velmi kvalitní sklo, které se vyváželo do celého světa.

Obrazek

                              Výroba kyseliny sírové a sklárna Richter.

 



                                        NIŤÁRNA GROHMANN

Nejstarší textilní továrna ve Vrbně byla založena jako manufaktura. Později přešla na moderní strojní výrobu z počátku používala k pohonu strojů transmise poháněné vodními koly později si vyráběla vlastní turbínou elektrický proud a transmise začaly pohánět elektromotory. Nutno ještě dodat, že předchůdcem továrny byl starý hamr tzv. kosárna, který ale vyhořel.

Obrazek

                                            Niťárna po roce 1800.

Původní jez pro niťárnu dnes využívá MVE Vrbno ,která je osazena turbínou o výkonu 60 kW

Obrazek