Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kritéria pro přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání

12. 3. 2021

 

 

Kritéria pro přijímání dětí k předškolnímu vzdělávání

 do MŠ  v Jaroměřicích s celodenním provozem.

Ředitelka Základní školy a mateřské školy v Jaroměřicích Mgr. Leona Dufková stanovila následující kritéria, podle nichž bude posuzovat při rozhodování na základě ustanovení § 165 odst. 2 písm. b) zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, o přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání v mateřské škole v případě, kdy počet žádostí o přijetí k předškolnímu vzdělávání v daném roce překročí stanovenou kapacitu maximálního počtu dětí pro mateřskou školu.

I.

Předškolní vzdělávání se poskytuje dětem zpravidla od 3 let až do začátku povinné školní docházky, nejdříve však od dvou let. Děti mladší tří let však nemají na přijetí právní nárok. Při přijímání dětí k předškolnímu vzdělávání je třeba dodržet podmínky stanovené zvláštním právním předpisem (zákon 258/2000 Sb. – pravidelné očkování).

II.

V souladu s ustanovením § 34 odst. 4 školského zákona budou přednostně přijaty děti, které nejpozději před 31. 8. 2024 dosáhnou pěti let věku, včetně děti s odkladem školní docházky a mají trvalý pobyt v obci Jaroměřice či smluvních obcích a vztahuje se na ně povinné vzdělávání.

III.

Pokud není kapacita naplněna, je možné přijmout i dítě mladší tří let, a to s přihlédnutím k vyspělosti dítěte, které se podrobilo stanoveným pravidelným očkováním. Nebo pokud má doklad, že je proti nákaze imunní, nebo se nemůže podrobit očkování pro trvalou kontraindikaci. Dítě musí být schopné účastnit se předškolního vzdělávání v souladu s Rámcovým vzdělávacím programem pro předškolní vzdělávání (RVP PV)  Mateřská škola nezajišťuje přebalování dětí, přijímá děti bez plen, bez kojeneckých lahví, bez dudlíků.

IV.

Při příjímání dětí do mateřské školy vychází ředitelka z kritérií, uvedených v následující tabulce. Přednostně bude přijato dítě s vyšším celkovým hodnocením.

Kritérium

Bodové ohodnocení

Trvalý pobyt dítěte* (spádová MŠ)

v obci Jaroměřice a smluvní obce

5

mimo obec Jaroměřice

či smluvní obec

0

Věk dítěte

– dovršení věku

k 31. 8. 2024

6 let věku = dítě s OŠD

4

5 let věku

4

4 roky věku

3

3 roky věku

2

2 roky věku

1

V případě rovnosti celkového počtu bodů, bude o pořadí rozhodovat dřívější datum narození dítěte. O přijetí dítěte nerozhoduje datum podání ani pořadí podané žádosti.

V Jaroměřicích dne 21. 3. 2024