Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Ve středu 31. března 2010

uveřejnil Příbramský deník reporáž o našem občanském sdružení. Kontaktoval nás pan Robert Nusl, který na základě rozhovoru uveřejnil článek, ve kterém se dočtete o aktivitách o.s. Medvídek, dílnách se kterými spolupracujeme, a rozhovoru s panem Sebastianem Dunkou, který v takové dílně pracuje.

 

Článek na portálu rodina21:

děkujeme za velmi krásný článek, aby jste si ho mohli přečíst i Vy, návštěvníci našich stránek zobrazili jsme ho i pro vás.

www.rodina21.cz

http://www.rodina21.cz/pomahejme-si/medvidek-spolecne-pro-dobrou-vec

 

Jistě už se každý z vás setkal s prodejcem, který na ulici či v kavárně prodával nějaké drobné předměty. Ruku na srdce, kolikrát jste takového člověka obešli nebo odbyli, kolikrát vás napadlo, že to je určitě nějaký podvodník a peníze vůbec nejdou tam, kam mají.
 
 
Co když je ale všechno jinak. Žijeme ve zvláštní době, kdy máme neustále potřebu někoho podezírat a za vším hledat jen nějakou špatnost. V době, kdy se snažíme hledět si každý jen svých zájmů a zapomínáme se rozhlížet kolem. A protože tento náš pohled chci změnit, obrátila jsem se na paní Janu Benešovou z občanského sdružení Medvídek, který zprostředkovává práci handicapovaným a následně jim pomáhá jejich výrobky prodat.

Představte nám v krátkosti vaše sdružení. Jak konkrétně vypadá vaše pomoc? Jakým lidem pomáháte?

Jsme sdružení, které působí na území České republiky již od září roku 2009. O.s. Medvídek se snaží pomáhat všem, bez ohledu na jejich postižení, proto vzniklo i naše motto: "Snažíme se pomáhat těm, co to nejvíce potřebují". V současné době spolupracujeme s chráněnými dílnami ve Vlaštovičkách a v Praze. Pevně věříme, že již brzy budeme moci navázat spolupráci i s dalšími chráněnými dílnami.

V současnosti pomáháme hlavně postiženým, kteří ve svém okolí chráněnou dílnu nemají, nebo kvůli plné kapacitě ji nemohou navštěvovat. Za účelem pomoci těmto lidem vznikl projekt „Úsměv pro každého“. Podpora spočívá v práci z prostředí domova. Nedávno jsme také navázali spolupráci s dětským domovem z Chomutova a zapojili se tak do projektu „Budoucnost pro Samuela“, jehož cílem je pomoci těmto dětem se lépe adaptovat do běžného života. Spolupráce se v současné době rozrůstá o další dětské domovy ze severních Čech. Část výtěžku z této akce je určena přímo dětem z domova a část jde na domov samotný.

Aktuálně je nabízeno zboží pomocí pochůzkového prodeje, prodejem v kamenných obchodech po celé ČR (restaurace, tabáky, květinky, potraviny apod.) nebo v našem e-shopu.

Naše pomoc spočívá v prodeji drobných výrobků, které pochází z chráněných dílen, v nichž jsou zaměstnáváni lidé s různým postižením. Prodejem jejich výrobků pomáháme hlavně k tomu, aby mohly tyto dílny fungovat. Dále také v prodeji výrobků, které zpracovávají lidé s různým handicapem přímo u sebe doma. A zároveň probíhají různé akce, kterými chceme pomáhat například i dětem z dětských domovů k plnění jejich snů.
 
Akce v Plzni
 
Co stálo na začátku projektu? Kdo přišel s touto myšlenkou?

S počáteční myšlenkou založit takové sdružení přišla má sestra Kateřina Benešová, která již delší dobu prodávala pro jednu společnost výrobky, jejichž výtěžek putoval lidem se zdravotním postižením. Uvědomila si, že by mohla být také sama přínosná nějakým způsobem, a tak vytvořila sdružení, které svou činností pomáhá, nejen nákupem zboží z chráněných dílen, ale také nově podporuje pracující z domova.

Jsme možná jedno z mála ba dokonce jediné sdružení, které takto podporuje občany s handicapem přímo v jejich domácnostech. Tato spolupráce probíhá tak, že jim dodáme různé zboží, které oni různým způsobem zpracovávají přímo u sebe doma. Pro ně je to samozřejmě příjemnější, že nemusí za prací cestovat daleko a samozřejmě pro některé je to jediný možný prostředek, jak si vydělat nějaké peníze na živobytí. O pomoc při zakládání samozřejmě požádala i mne (Janu Benešovou, pozn.autora) a mnoholetou přítelkyni Lucii Johánkovou. Všechny jsme se rovným dílem podílely při prvotních přípravách, ale musím přiznat, že největší díl práce odvedla Kateřina.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Rádi bychom pomáhali i nadále, a to nejen prodejem výrobků, ale i pořádáním různých akcí. Naším snem je, aby se do této činnosti zapojilo mnohem více lidí a samozřejmě i firem či institucí, které by byly bezpochyby velkým přínosem. A zároveň se budeme snažit naše působení rozšířit na celé území České republiky.
 
 
Jakou pomoc byste uvítali? Jak můžeme pomoct my ostatní?

Byly bychom rádi, kdyby lidé hned neodmítali prodejce výrobků na ulicích a nejdřív by si vše promysleli. Nemusí si zakoupit výrobek, stačí si vzít od prodejce letáček, prohlédnout si naše stránky a vybrat si konkrétního člověka, chráněnou dílnu nebo dětský domov, který by chtěli podpořit. Jen pouhým nákupem mohou pomoci lidem, kteří to opravdu potřebují. Dále také aby nebyli lhostejní k jakékoliv pomoci, kterou mohou těm druhým poskytnout. Samozřejmě bychom také uvítali pomoc obchodních řetězců a jiných organizací, které by se s námi mohly podílet na této činnosti.

Co by měl mít pouliční prodejce u sebe, aby měli kupující jistotu, že nejde o podvod?

Samozřejmě každý pouliční prodejce u sebe musí mít - smlouvu s místem výkonu práce, jeho údaji a jménem koordinátora, který má na starost daný region. Smlouva musí být samozřejmě oražena razítkem a musí zde být i podpis - podle těchto údajů jsou prováděny kontroly policií, která ihned organizaci kontaktuje a ověří si, zda daného brigádníka známe a zda je vše v pořádku. Stává se nám velice často, že jsme kontaktováni policií a jsme rádi, že jsou organizace i tímto způsobem kontrolovány.

Každá organizace by měla kupujícímu poskytnout přesné informace o tom, komu konkrétně koupí pomůže. Ověřit si tyto informace může každý kupující před koupí a to pomocí kontaktu na letáčku, který od brigádníka dostane. Samozřejmě pokud má kupující zájem o podrobnější informace, nalezne je na našem webu nebo nás může kontaktovat na e-mailu či telefonicky.
 
 
 
Děkuji Vám za rozhovor a přeji hodně štěstí ve Vaší činnosti, mnoho lidí ochotných pomoci a spokojené klienty.

Abyste si, naše milé čtenářstvo, uměli představit, jakým lidem je pomoc určena, přinášíme příběh jedné z nich. Jmenuje se Helena Záhorová a zaměřuje se především na výrobu náušnic a přáníček.

„Dobrý den,
jmenuji se Helena a do svých 30 let jsem vedla poměrně úspěšný život. Měla jsem partnera, zajímavou práci, také dům, auto atd atd. Ve 30 letech jsem však onemocněla a můj svět se zhroutil.

Mám diagnózu manio depresivní psychoza. Postupně jsem přišla o vše, ale snažím se neustále bojovat. Vždy, když jsem se cítila lépe, snažila jsem se pracovat. Vyzkoušela jsem vše možné, pracovat hlavou, rukama, ale vždy, když přijde nemoc nejsem schopna ničeho a o práci jsem vždy přišla.

Až Medvídek mě umožnil pracovat jen, když mě to dovolí zdraví. Práce je pro mě velmi důležitá, také proto, že nemohu mít děti a můj život by byl velmi prázdný. Také bych se ráda dostala z ubytovny do pronájmu garsonky, ale k tomu potřebuji penízky.

Pokud se Vám mé výrobky líbí a zakoupíte je, pomůžete mě se osamostatnit a dopomůžete mě k odchodu z ubytovny do soukromí. Děkuji všem, kteří si zakoupí naše výrobky, protože každý z nás má svůj příběh.“
 
 
Více informací o o.s. Medvídek najdete na https://medvidekos.estranky.cz/

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Pb tisk