Jdi na obsah Jdi na menu
 


SRAZ KK 15.-16.9.2012 - reportáž

English version

8.
 
 
SRAZ KRÁTKOSRSTÝCH KOLIÍ

 

logo-sraz-kk-2012.jpg

autorka loga: Erika Pavlíková, autorka motivu dle fotografie: Lenka Wami Blachová

autor fotografie: Ivan Růžička, majitelka štěněte KK na fotografii: Markéta Kroupová

štěně/model - teď už pes: Bugatti z Roztockého zámku "Andy" :)

 


 

KDY:  15.-16.9.2012

KDE:  Horka nad Moravou - areál Lovecké chaty

KDO:  přátelé plemene KRÁTKOSRSTÁ KOLIE

 


 

PROGRAM: 

SOBOTA:

•   8:30 -  9:30  - prezénčka
•   9:30 - 10:00 - zahájení srazu
10:00 - 12:00 - trénink agility


- souběžně s agi soutěž v přivolání: 4 kategorie: - štěňata do 6 měsíců (KK i neKK), dospěláci feny KK, dospěláci psi KK, dospěláci neKK


12:00 - 13:00 - hromadné focení + fotky jednotlivých barev
13:00 - 13:30 - ukázka canisterapie se dvěma KK
13:30 - 15:30 - trénink obrany
15:30 - 16:30 - vyhlášení soutěže v přivolání 
16:30 - 18:00 - kurz vystavování pro začátečníky
18:00 - 20:00 - večeře


20:00 - ??:?? - dožínkový večírek "PSÍ VÍNO"! :) ...s sebou: vzorek lahodného moku a něco na zub k němu - inspirace např.: klobásky, koláčky, domácí sýrové tyčinky, či jiné čuňačinky jako chléb a sůl ....samozřejmě vše čistě dobrovolně!!! KROJ NENÍ PODMÍNKOU! :)))
 

NEDĚLE:

•   9:00 - 10:30 - tuneliáda - ve stejných kategoriích jako soutěž v přivolání
10:30 - 12:00 - trénink obrany
12:00 - 13:00 - vyhlášení soutěže tuneliáda a Největšího sympaťáka srazu
13:00 - 14:00 - ukončení srazu, úklid a oběd :)

 


 

SRAZOVÁ FOTOALBA: 

- od Dáši Laníkové - 1. část

- od Dáši Laníkové - 2. část

- od Dáši Laníkové - 3. část

- od Hanky Maršálové

- od Martiny Paličkové

- od Michala Nováčka

- od Hanky Procházkové

- od Lidy Machačové - obrany Čerys

- od Lidy Machačové - obrany Moon

- od Lidy Machačové - obrany Elf

- od Lidy Machačové - obrany Domino

- od Lidy Machačové - obrany Hupi

- od Lidy Machačové - obrany Číva

- od Lidy Machačové - obrany Daphne

- od Lidy Machačové - obrany Viti

- od Lidy Machačové - puntičky :)

 

 

VÝSLEDKY SOUTĚŽE V PŘIVOLÁNÍ:   ZDE

 

VÝSLEDKY TUNELIÁDY:   ZDE

 


 

REPORTÁŽ OD EVY PANČOCHOVÉ:   

Sraz KK 2012

Už je to 6 let co jsem si domů dovezla svou první kraťandu a získala jsem nejen vyjímečného psa a naprosto jsem propadla kouzlu dlouhého čumáku, ale poznala jsem díky KK i spoustu nových lidí a skvělých přátel. Dnes už mám kraťandy dvě a přátel také přibývá. No a právě tihle nadšenci pořádají každoročně srazy majitelů, příznivců nebo jen obdivovatelů krátkosrstých kolií. Z celé republiky i ze zahraničí.

   I já jsem každoročně plánovala účast, ale nějak to vždy nevyšlo. Až konečně letos jsem si sraz nenechala ujít. Akce se konala tradičně v Horce nad Moravou v areálu Lovecké chaty. Jsou zde výborné prostory. Louky jako stvořené pro běhání psů, lesy, kde se dá krásně projít a vyčistit si hlavu od všech běžných starostí. Krytá hala, což je v podzimním čase perfektní volba při nepřízni počasí. Ubytování v útulné chatě s restaurací a v neposlední řadě i spousta atrakcí pro děti.

p1120986_martina-palickova.jpg          p1190546_n.jpg

Sraz byl plánovaný na celý víkend. V pátek už přijeli pořadatelé a pár nedočkavců :o). Hlavní program začínal až v sobotu, kdy jsme taky většina dorazili a v plném počtu se těšili na zahájení srazu. Všechny nás přivítala Erika Pavlíková, seznámila nás, kde a kdy se koná jaký program, kudy k toaletám, kde se dá občerstvit, kde se ubytovat …atd. Mezitím se už před halou proháněla smečka kraťand všech barevných variant. Zjevně je proslov nezajímal a užívaly si vzájemné společnosti. Nutno podotknout, že právě tahle skvělá snášenlivost KK je k nezaplacení. Díky tomu se i při takovém množství psů v pohodě můžou pohybovat na volno bez šarvátek. My majitelé jsme měli vodítka jen na okrasu kolem krku a snad jen to bylo poznávací znamení, že tihle hrající si "chlupáči" k nám opravdu patří.

dsc_0195_hanka-prochazkova.jpg          img_4238_dasa.jpg 

Po přivítání se příznivci agility přesunuli do haly, kde už byly nachystány překážky a zkušení instruktoři připraveni nás zasvětit a nadchnout. Všichni, počínaje štěňátky a konče dospělými psy si mohly zaskákat nebo se o to alespoň pokusit. Za sebe můžu říct, že já osobně jsem přeskočila víc překážek než moje feny a šlo mi to docela slušně :o). Moje holky sice za pamlsek udělají hodně věcí, ale agilitění holt není jejich silná stránka :o).

p1120911_martina-palickova.jpg     img_7014_hanka-marsalova.jpg     img_7027_hanka-marsalova.jpg 

Souběžně s agilitami se za halou na louce konala soutěž v přivolání na čas. Což spočíválo v tom, že majitel odvedl svého psa na startovní čáru, kde ho předal takzvanému "vypouštěči".  Poté přeběhl do cíle vzdáleného cca 150 metrů a buď ještě před doběhnutím do cíle, nebo až v něm, přivolal svého psa. Naštěstí se čas měřil jen psům. Přivolávat se mohlo jakýmkoliv způsobem. Některá přivolání byla opravdu kuriózní a tak jsme se všichni vážně dobře bavili. Jedno je naprosto jisté. KK, které před očima utíká její pán, je schopna opravdu běžet naplno. Pohled na tak nádherný a dynamický pohyb je úchvatný!

Po tom, co všichni absolvovali přivolání a byli jak páníci tak psi příjemně vyběhaní, přišel čas na společné focení. Nejprve takzvaní neKK. Potom kraťandy každá barva zvlášť: merle 9, trikolór 11 a zlatých taky 11. Nakonec všechny barvy dohromady. Někteří pejsci na hromadném focení chyběli, ale celkový počet neKK na srazu byl 13 (nebo víc) :o)) a krátkosrstých kolií 32 (přesně!) :o).

img_7113_hanka-marsalova.jpg

img_7118_hanka-marsalova.jpg

img_7125_hanka-marsalova.jpg

img_7132_hanka-marsalova.jpg

img_7138_hanka-marsalova.jpg

Konečně bylo vše zdokumentováno na x fotoaparátech a byla možnost zajít na oběd a trochu si oddechnout. Moje psí slečny spací pauzu při obědě uvítaly. Čekala nás totiž ukázka canisterapie, které se s nimi už pár let věnuju. Přislíbila jsem, že na srazu předvedeme alespoň okrajově, v čem canisterapie spočívá. Po obědě jsem tedy na připravené dece udělala s Adettkou a Berikou malou ukázku polohování dětí. Naštěstí pejskaři s sebou vozí na srazy i děti a ochotně mi byli dva předškoláčci "zapůjčeni" :o). Moje psí holky v klidu zalehly na deku, nechaly mě, abych s nimi manipulovala a přikládala je k dětem, tak jak bylo třeba. Celou ukázku jsem se snažila co možná nejsrozumitelněji popsat a vysvětlit. Děti byly bezvadné a prvotní malinkaté obavy se záhy ztratily v příjemném kožíšku psů. S fenkami polohuju za naprosto odlišných podmínek v nerušeném a jim známém "pracovním" prostředí. Z toho důvodu možná vše nebylo naprosto perfektní, ale i tak se nám to snad povedlo a doufám, že se mně a mým KK podařilo ukázat, že canisterapie je prospěšná a smysluplná činnost.

p1120984_martina-palickova.jpg     p1190353_n.jpg     p1190364_n.jpg

p1190372_n.jpg     p1190376_n.jpg 

p1190378_n.jpg

Po ukázce canisky přišla na řadu obrana. Tohle uspořádání programu mi připadalo vskutku trefné, protože jen dokazuje, jak všestrané KK jsou a že není možné si je nezamilovat. Na jednu stranu jsou domácími mazlíky, něžnost sama a na druhou stranu při obranách s figuranty Tomem Loudisem a Liborem Pavlíkem dokazovaly, že šelmu psovitou v sobě nezapřou. Obranu si mohli vyzkoušet všichni. Pro štěnda přes formu hry, taková přetahovaná o kůži nebo o hadr, až po bezchybné zákusy na rukáv u dospělých KK.

img_3589_dasa.jpg    img_3417_dasa.jpg    img_3752_dasa.jpg

Hned po tom, co si figurant pěkně z blízka prohlédl zuby rozvášněných obranářů, zazněly pomyslné fanfáry a přišlo vyhlášení výsledků o nejrychlejší přivolání. My poražení jsme se slzou v oku zatleskaly vítězům a nenápadně spřádali plány v hlavě jak potrénovat, abychom jim to napřesrok natřeli :o)).

img_3872_dasa.jpg      img_3896_dasa.jpg

img_3882_dasa.jpg      img_3919_dasa.jpg

To už se ale v hale usadil rozvířený písek a stavěl se provizorní výstavní kruh, aby mohl proběhnout malý výstavní kurz Eriky Pavlíkové. KK je totiž nejen sportovec, mazel a obranář, ale i nádherný pes a pokud se to umí na výstavě parádně předvést, tak je to krásná podívaná. Bohužel žádný učený z nebe nespadl a tak Erika názorně ukázala, jak se má v kruhu chovat pes i majitel. Dokázala, že se dá elegantně vystavit i pes, který nesdílí z vystavování stejné nadšení jako ona :o). Chce to jen trpělivost, trochu zručnosti a trénovat a trénovat. Věřím, že mnozí přítomní se už viděli na stupních vítězů s krásným šampiónem a určitě si z kurzu odnesly cenné rady, které je k výstavním úspěchům posunou zas o něco blíže.

p1130012_martina-palickova.jpg    p1130015_martina-palickova.jpg    p1130016_martina-palickova.jpg

Příjemně naladěni vidinou výstavní kariéry se pomalu, ale jistě všichni přesunuli na Loveckou chatu. Blížil se večer a moji znavení psi doslova zhltali granule a uložily se k spánku. A byl tu očekávaný "dožínkový večer", který už patřil jen nám dvounožcům. Občerstvení bylo zajištěno ze zásob každého ze zúčastněných. Na stole tak byla docela slušná tabule složená z nejrůznějších pochutin. S pitím to bylo malinko horší. Ne, že bychom byli všichni lakomí abstinenti, ale bohužel se srazu citelně dotkla právě vyhlášená prohibice. Proto se hrdlem proléval maximálně burčák a víno. Odvážnější ochutnali i moravské zásoby jednoho z figurantů. Ovšem nám zákaz víceprocentního alkoholu náladu nezkazil a večer jsme si všichni na 100% užili.

Přesto, že spát se šlo až v pozdních nočních hodinách, tak nás už brzo ráno vytáhli psi z postelí a většina šla brázdit okolí chaty a venčit. Sbírali jsme zodpovědně poklady od svých pokladů :o), klábosili a těšili se na poslední soutěž - takzvanou "tuneliádu". Po snídani jsme se sešli opět v hale kde se už rozestavovaly tunely a vše nasvědčovalo tomu, že opět bude o zábavu postarané. A taky, že bylo. Vtip je v tom, že pes na váš povel probíhá několik různě rozestavěných tunelů na čas. Někdy se motal pes, jindy majitel a mnohdy oba :o). Moje holky jsou skvělé canisterapeutky, ale ani tunelářky z nich asi nebudou :o). Berice vadilo, že v tunelu nevidí mnou nachystaný pamlsek a tunely vzdorovitě obcházela. Adetka je sice prošla, ale doslova prošla, takže časově jsme taky neoslnily :o(. To za některými borci se jen vířil písek a na fotkách jsou jen jako rozmazané šmouhy. Všichni byli ale moc šikovní a to nejdůležitější je, že nás to společně bavilo.

img_3990_dasa.jpg  p1190480_n.jpg  img_4034_dasa.jpg

A opět tu bylo vyhlášení výsledků a gratulace.

img_4300_dasa.jpg     img_4335_dasa.jpg

  img_4308_dasa.jpg     img_4359_dasa.jpg

A na úplný závěr se vyhlašoval Sympaťák srazu 2013, soutěž, ve které mohl hlasovat každý účastník pro svého oblíbence. Tento rok se na třetím místě umístila Krimi, na druhém Elfík a na prvním Čerýsek :o)

img_4379_dasa.jpg

Ještě bych chtěla zmínit, že i když to byl sraz KK, tak se zúčastnilo i pár psů jiných ras a rozhodně nebyli nijak ultačováni. Naopak, někdy bylo kolem dokonce více Malinoisů než KK :o)).

img_4281_dasa.jpg    img_3324_dasa.jpg    img_3297_dasa.jpg 

img_4295_dasa.jpg    img_3308_dasa.jpg    p1190560_n.jpg

Náš čas odjezdu se nezadržitelně blížil a museli jsme se rozloučit. S pocitem příjemně stráveného víkendu, obtěžkání balíčkem s dárečky od sponzorů, v nových tričkách s nádherným logem srazu a hlavně s přesvědčením, že další srazy už rozhodně nevynecháme, jsme odjížděli domů. Moc bych chtěla poděkovat Erice a celému týmu za perfektní organizaci. Eri děkuji, byl to skvělý sraz. 

Eva Pančochová, Adetka a Berika   
                                

 

...moc děkuju Evě za reportáž, bez ní by asi nebyla ;) :))

 


 

SEZNAM ÚČASTNÍKŮ SRAZu 2012:   ZDE

 


 

SRAZOVÁ TRIČKA:  

woman-t-shirt_logo.jpg             kids-t-shirt_logo.jpg

- trička pro nás zajistil Luboš Koutník: www.potisky-online.cz

 


 

 
SPONZOŘI SRAZU 2012:

kchcs_logo.jpg

banner-candy.gif

logo-outratova.jpg

...a Erika Pavlíková, Anička Jakubů, Hanka Outratová, Andrea Procházková, Dáša Laníková, Hanka Matějková, Jana Ullver a další...

 


 
 
ORGANIZAČNÍ TÝM: Erika Pavlíková, Martin Hrůša, Dáša Laníková, Anička Jakubů, Hanka Matějková, Klára Bisová, Jana Ullver, Magda Boháčová, Monika Petrušková, Eva Komínková a Bára Zelinková
 

 

BYLA TO POHODA! :)

"Erika + Čerys + Moon"