Jdi na obsah Jdi na menu
 

Chalupka a grunt

10. 2. 2010

Jako dítě jsem zbožňovala spoustu věcí.. třeba když jsme chodívali se sousedy dělat vaječiny a párky do lesíka k Ostravici.. Víkendové celodení výlety na Frýdlantské koupaliště, kde mně naši učili plavat :-), dovolené, návštěvy u sousedů, ať už víkendové nebo Silvestrovské.. taky jsem zbožňovala jezdit na "dolinu" k babičce..

 

Babička měla chalupku asi necelý kilometr od našeho domu, v takovém údlíčku mezi lesy. Kousek od jejího domku měla grunt teta s křesničkou. Teta měla dvě děti.. dceru po težké mozkové obrně, na invalidním vozíku.. s tou jsem si vždycky hrávala. Měla spooooustu barbín ( tehdy ještě nedostatkové zboží :-), takže jsme je oblékaly, hrály si s nima, chodily ven.. dokonce jsme se spolu učily :-)...... a syna , který s náma vyváděl různé neplechy :-)Pořád tam bydlí, i teta, i její dcera.. jen Slávek ž není mezi náma :-(

Měla jsme to tam tak ráda! 

  

Kolem chalupky a gruntu se vždycky pohybovala hotová zoologická zahrada. Měli tady krávy, ovce, prasata, husy, kačeny, slepice.. Káčátka za náma chodily jako nohsledi.. Vzpomínám jak jsem krmila telátko, mělo krásný drsný jakzyk a nádherné velké hnědé oči. :-) Měli tu snad až na koně cokoli co má 2-4 nohy a dá se chovat.. :-D

 

Babička měla chalupku malou, nic srovnatelného s dnešními domy. Po vstupu se člověk ocitl naproti takové delší místnosti kde byl dyvan a naproti něj obrovská knihovna, plná knih. Blízko knihovny v rohu stál malinký pecek v kterém se topilo. Na obě strany z této místnosti byla další místnost, vpravo jídelna, vlevo ložnice. V jídelně hned u vchodu pod oknem byl stůl, židle a naproti kachlové kamna. Z jídelny se šlo malinkou chodbou do gaňku, který měl samostatý východ ven. 

Ložnice byla veá místnist které vévodila manželská postel a pak tu byly další dvě lůžka.. Tam jsem  spávala já a sestra. Ložnice byla namořena tmavým mahagonem. Byla vyřezávaná, měla po obvodech vyřezávané copánky, na čelech postele ornametny a v prosklené vitrýně skříně krásného andělíčka..

Zahrada byla upravená.. pod pivoňkama měla takové místečko, kde stála malilinká vyřezávaná chaloupka s odklápěcí střechou.. propracovaná do nejmenšího detailu. Tu jsem vždy obdivovala. Babička měla krásnou romantickou zahradu, každý kamínek a kytka tam měla svoje nenahraditelné místo. Zahradou se vinuly kamenné chodníčky nad kterýma se klenuly oblouky obrostlé růžovými keři....

 

Na čas starávený na chalupce a gruntě s babičkou ráda vzpomínám.. Na péřové duchny pod kterýma se nešlo hnout ani přes ně vidět :-) Na rána, kdy se člověk budil, v pecku praskal oheň a po chaupce se rozhostilo teploučkoooo.. Na to jak na louku před chalupkou chodily srnečky..a  na to jak jsme v létě z kopečka který vedl k lesu pod chalupkou váleli sudy :-) 

 

Na vršku toho kopečka byla rovinka na které byla ohrada pro ovce. Vzpomínám na starého Klegu, jak zaháněl ovce do ohrady  a chlívků klasickým voláním "baaarošiiii do chlívaaaa"..  Chlív byl vlastně taková jedna velká stodola, z menší části zděná.. pro zvířata, jinak dřevěná.. Měla čtvery velké vrata a v patře seník, kde se lezlo po žebříku :-) Na seník vzpomínám moc ráda.. ne že by se tam děly nějaké nepřístojnosti :-D Ale moc ráda jsem tam chodila.. Někdy když se seno shazovalo dovnitř stodoly o patro níže, jsme shora skákali dolů do sena. Poprvé jsme měli strach, byla to přece jen výška, ale jakmile jsme to zvládliK smrti ráda jsem si vylezla žebříkem nahoru a sama tam dokázala ležet hodiny a koukat jak se škvírama v dřevěné střeše prodíralo sluníčko a jak v tom sluníčku poletoval senný prach..

 

_________________________________________________________________________

 :-) Jen pro úplnost:

Dolina - údolí

Chalupka - domek

Grunt - statek

Ganěk - dřevěný přístavek, veranda (pavlač)

Dyvan - pohovka, sofa, gauč :-)

Pecek - pec

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář