Jdi na obsah Jdi na menu
 

LMD - lehká mozková dysfunkce

23. 2. 2010

Lehká mozková dysfunkce – zkratka LMD je pojem v naší zemi vžitý pro poruchu pozornosti. Označení LMD je stále velmi časté, i když neodpovídá MKN-10 – systém mezinárodní klasifikace nemocí. Pojem LMD (lehká mozková dysfunkce) nerozlišuje, zda se jedná o poruchu pozornosti provázenou hyperaktivitou či poruchu pozornosti bez hyperaktivity. Souhrnné označení pro celou řadu projevů dítěte, jež se odchylují od běžné normy, a jeví se jako nezvyklé a zvláštní (nápadně nerovnoměrný vývoj intelektových schopností, nápadnosti a poruchy v dynamice psychických procesů, hyperaktivita až hypoaktivita, nesoustředěnost, malá vytrvalost, impulsivita, překotnost, výkyvy nálad a duševní výkonnosti, tělesná neobratnost, poruchy vnímání.

 

Modernější označení pro poruchy pozornosti(dříve LMD) jsou nyní:

ADD ( Attention Deficit Disorder = porucha pozornosti) a ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder)

Obrazek 

Příčiny LMD (Lehké mozkové dysfunkce)

 - genetické vlivy
- obtíže matky v těhotenství
- těžké porody
- bezvědomí dítěte v raném dětství
- traumata
- vliv stravy - potraviny, které mohou přispívat k hyperaktivitě, únavě a poruchám chování a reaktivity dětí: potraviny s obsahem barviv a umělých ochucovadel ( používají se jich tisíce a většina z nich je vyráběno z uhelného dehtu), běžné potravinové přísady (v chemicky upravených ovocných šťávách, čokoládě, upravených vločkách a podobně), pamlsky (zákusky, zmrzlina, oříšky, mléko), těžko stravitelná jídla, jako jsou vajíčka či mléko, nadmíra jednoduchých cukrů (dorty, bonbóny, čokoláda, zmrzlina, sušenky)

 

Projevy LMD (Lehká mozková dysfunkce)
LMD se projevuje poruchami pozornosti, hyperaktivitou poruchami motoriky, drobnými neurologickými
nálezy, emoční labilitou, poškozením vnímání a tvoření pojmů, zvýšenou impulzivitou, zvýšenou únavovostí při tělesné či mentální činnosti (i při současné hyperaktivitě), infantilním chováním, problémy s usínáním, nočním pomočováním, nočními děsy, poruchami řeči či učení (dyslexie, dysgrafie, dyskalkulie).
 
Dítě postižené LMD se projevuje jako neklidné, nepozorné, zlobivé. Nedokáže se delší dobu soustředit ani na hru ani na učení.
Chce být za každou cenu středem pozornosti. Tyto děti jsou velice impulsivní (dříve konají, než myslí). Některé nejsou schopné zvládat základní pravidla společenského chování. Vzhledem k výše uvedenému, mají tyto děti velký problém s rodinou, ve škole i s jejich vrstevníky. Z těchto konfliktů pro ně pramení samé zklamání a bludný kruh se uzavírá, děti se stahují do sebe či naopak se snaží na sebe strhnout pozornost negativním chováním.
 

Obrazek

 

 

 
Komplikace
Pokud se LMD nevěnuje pozornost může vést k neurotizaci dítěte, depresím, antisociálnímu chování v dospívání a dospělosti, k problémům s alkoholem a drogami.
 

 

Klasická léčba

Farmakoterapie
a) Nootropika ("výživa mozku") - zvětšují průtok krve mozkovými cév - přivádějí tak nervovým buňkám větší přísun kyslíku a glukózy
- Piracetam
- Encefabol
- Enerbol
b) Psychostimulancie - např. Ritalin - tlumí příznaky nedostatečné aktivace CNS, jako je nepozornost a hyperaktivita
Nevýhody: vedou u dětí k útlumu růstového hormonu, a tedy nižšímu tělesnému vzrůstu a váze (ve srovnání s vrstevníky), mají vedlejší účinky a riziko návyku, jejich účinek není trvalý
c) Thymoleptika (antidepresiva) - podporují vyšší hladinu serotoninu, neurotransmiteru zajišťujícího duševní pohodu a tlumí příznaky hyperaktivity (Deprex, Prozac, Seropram)

Obrazek

Zvládnout toto občas velmi iracionální a výkyvové chování je velmi těžké.. Máte někdy pocit že je to nad Vaše síly, dítě má naopak pocit že mu nerozumíte a že se nesnažíte, což Vám taky moc nepřidá.. je to vyčerpávající.. Dcera byla na medikaci Piracetamem nyní na Geratamu který se rovněž řadí mezi Nootropika.. Pomáhá, takže i škola jde lépe a jsme nějak více "v klidu" :-)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Are you 18? Come in and don't be shy!

loveawake.ru,30. 1. 2022 20:34

Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru

LMD

heleen1,9. 4. 2010 19:51

Znám moc dobře.. za léta ve školství jsem se setkávala poměrně často...