Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tao-Te-Ting 7

29. 6. 2017

Tao-Te-Ting 7

 

61. Veliké Království Tao *30 se nachází jakoby za ústím řeky, za jejím dolním tokem.

Oceán je níž než všechny řeky, a proto všechny řeky tečou do Něho.

Oceán přebývá v klidu a trpělivosti. On – očekává přicházející k Němu a pronikající do Něho.

Oceán je Veliké Království. A na Zemi existují malá království, skládající se z lidí.

Veliké Království se stará o to, aby Sebou důkladně nasytilo všechny, vcházející do Něho.

A v malých královstvích ať se vládcové starají o to, aby u nich také byli všichni sytí.

Pak budou všichni dostávat to, co si přejí, – jak ve Velikém Království, tak i v malých královstvích.

A zapamatujme si, že Velikému vždy přísluší být pod všemi.

62. Tao je hlubinný Základ všeho. Ono je Poklad těch, kdo usilují k Němu. Ale Ono také uznává i existenci lidí zla.

Ano, je zapotřebí kázat čistotu a dobré chování – všem lidem. Ale cožpak nejsou ve společnosti potřební lidé zla?

Cožpak oni nepomáhají poznávat pomíjivost «pozemských» pokladů a blah, a také iluzornost nadějí na věčný pobyt na Zemi ve svém současném těle?

Cožpak při vzájemném spolupůsobení s nimi nevynakládají lidé dobra úsilí na změnu sama sebe na cestě k Tao – aby se zlu vyhnuli co možná nejdále. Vždyť, aby se mohli stát pro zlo nedosažitelnými, musejí vykonat konkrétní činy v rozvíjení sebe jako vědomí. *31

A mnozí by se ani nesnažili stát lepšími, pokud by se jim nedostalo «pomoci» ze strany lidí zla!

Pozemští vládcové, mající absolutní vládu, i jejich blízcí si cení svých drahocenností a přepychových vozů... Ale vždyť oni, ve skutečnosti, nejsou ani trochu lepší, než ti, kdo, přebývají v osamocení a klidu, a míří Hlubinnou Cestou k Tao! A nebylo by lépe těm pozemským vládcům, kdyby začali pokojný život a také ho zasvětili postižení Tao?

Říká se, že v dávných časech lidé neusilovali o pozemská bohatství, a nenechávali popravit zločince. V těch dávných časech lidé ctili Tao...

63. Zbav se marnosti mysli a nepotřebných skutků, zachovávej klid a spokoj se s prostým jídlem!

Tak začíná Cesta k poznání Velikého Tao, Které je Jedno Jednotné, skládající se z množství Velikých Duší.

A také existuje spousta duší malých, vtělovaných do těl.

Moudrý člověk, který to poznal, ví, že na nenávist je třeba odpovídat dobrem.

Obtížnou práci začínej lehkým začátkem. Vždyť jakékoliv velké dílo se skládá z malých součástí. Tak – postupně – se uskutečňuje veliké dílo.

Jestliže někdo slibuje vykonat veliké dílo «jedním rázem» – slova takového člověka si nezaslouží důvěru.

Ale moudrý se vůbec nepouští do «velkých aktivit» ve světě hmoty! A proto tvoří veliká díla ve světě duchovním. A to pro něho není těžké.

64. Tomu, kdo už ovládl harmonii, je lehké pomoci.

Tomu hledajícímu, který ještě nenašel svoji stezku, je snadné ji ukázat. Ačkoliv je třeba pamatovat i na to, že slabý může jednoduše sklouznout s cesty. A ten, kdo je zatím ještě mělká duše, zběhne kvůli těžkostem.

Jednodušší je začít stavět tam, kde není nutné na začátku bořit staré rozvaliny. Vštěpovat duchovní vědomosti je lepší tam, kde se nesetkáme s nepřátelstvím ze strany zlých a hloupých lidí.

A tehdy – z maličké sazenice vyrůstá velký strom, devítiposchoďová věž se začíná stavět z hrstky země, cesta na tisíc li začíná prvním krokem.

Ve světě hmoty přicházejí podnikatelé na mizinu, vlastníci majetku – o něj přicházejí. A proto moudrý člověk takhle nejedná – a on neutrpí nezdary. On nic nemá – a proto nemá co ztratit.

Moudrý člověk nežije v «pozemských» vášních, nesnaží se získat z materiálního to, co potřebuje velkých úsilí. On žije v přirozené prostotě a spokojuje se s tím, co světští lidé zavrhují.

On jde po Cestě k Tao.

65. Poznající Tao se nevystavuje na odiv před neosvícenými lidmi. On se také zříká «ovládání davu» – a proto může pokračovat ve svém zdokonalování a pomoci důstojným.

Tajné vyšší vědomosti o metodách rozvoje vědomí se mohou stát zhoubnými pro lidi k tomu nepřipravené.

Moudrý, vědoucí o tom a konající souhlasně s těmito principy, se stává vzorem k napodobování.

Právě tak koná i Veliké Te.

Abychom pochopili, co bylo řečeno, je třeba uvidět, že Veliké Te je Protikladem ve vztahu k lidem neřesti. Vzhledem k takovým lidem se Veliké Te nachází v nedosažitelné dálce.

Tohle je tedy Veliké Te, vládnoucí Vyšší Sílou a opatrující veškeré nespočetné množství bytostí! Ono – spojuje i rozděluje lidi. Ono – všechno řídí! Ono je Vládce, který si zaslouží nejsilnější lásku a úctu!

Budeš-li se u Něho učit, dosáhneš nejvyššího štěstí a blahobytu!

66. Veliké řeky jsou proto tak mohutné, že tečou dolů, do moře, a shromažďují do sebe vodu, přitékající z celého okolí.

Moudrý člověk, přející si pomoci národu, se také musí postavit níž než ostatní. A proto, třebaže on předstihuje národ, není pro národ na obtíž – a národ mu neškodí. Lidé ho s radostí následují a neodvracejí se od něho.

On s nikým nesoupeří – a proto je neporazitelný.

A on sám nepřetržitě pokračuje vpřed – a lidé mu nezávidí.

On s nikým nebojuje – a proto ho nikdo na celém světě nemůže donutit jednat proti jeho vůli.

67. Tao je Veliké a nemá Sobě rovných nebo Sobě podobných!

A Ono se nachází natolik hluboko a je natolik jemné, že není možné se Ho zmocnit a k čemukoliv Ho přinutit!

Já mám tři poklady, kterých si cením: první je láska k člověku, druhý – šetrnost, a třetí spočívá v tom, že si nedovoluji být před ostatními. Já jsem lidumilný, a proto mohu být odvážný. Já jsem šetrný, a proto mohu být štědrý. Já si nedovoluji být před ostatními, a proto se mohu stát vůdcem pro lidi.

Kdo je odvážný bez lásky, štědrý bez šetrnosti, kdo se snaží být vepředu, a přitom odstrkuje ostatní – ti všichni utrpí nezdary.

Ale kdo, i při tom když bojuje, zůstává plný lásky – ten vítězí. A on je nezasažitelný: vždyť ho přece neustále ochraňuje Tao.

68. Moudrý vojevůdce nebývá bojovný. Moudrý voják nebývá hněvivý. Umějící vítězit nenapadá první. Umějící vést lidi za sebou je neponižuje, ale staví právě sebe do nízkého postavení.

Takové jsou zákony Te, zavrhující hněv, zveličování sama sebe a násilí. Tak jednají i Ti, Kdo představují Te, když vedou lidi do Prvotního a Věčného Tao.

69. Bojové umění učí: já si nesmím dovolit začít první, já musím počkat. Nesmím vykročit ani o píď dopředu, ale ustupuji o krok dozadu. To se nazývá jednat, nekonaje, vítězit bez násilí. V tom případě není nepřítele, a já nemusím zbytečně plýtvat sílou.

A není těžší pohromy, nežli nenávidět protivníka! Nenávist k protivníku – to je cesta ke ztrátě mého nejtajemnějšího – Tao!

Takže, ve výsledku dobývají vítězství v bojích ti, kdo se jim vyhnuli.

70. Moje slova je lehké pochopit a lehké uskutečnit. Ale velice mnoho lidí je pochopit nemůže a nemůže je ani uskutečnit.

Za mými slovy stojí Počátek všeho. Jelikož Ho ti lidé neznají, nerozumějí ani mě.

Ten, Kdo poznal Tao je tichý a nenápadný, třebaže se chová s důstojností. On se obléká do prostého oblečení, ale drahocenné*32 skrývá uvnitř.

 

Vysvětlivky:

 

30 V jiných termínech – Příbytek Stvořitele.

 

31 Podobné příklady jsou uvedeny dále v této knize.

 

32 Moudrost.