Jdi na obsah Jdi na menu
 


Peruánská odyssea.

Popis cesty. A taky něco informací o Peru před odjezdem.

 

Trasa zájezdu

Lima • Islas Ballestas • Ica • Nazca • Arequipa • Colca Canyon • Titicaca • Uros • Cuzco • Ollantaytambo • Pisac • Machu Picchu

1. den:
Odlet z Prahy do Limy linkou společnosti KLM s mezipřistáním v Amsterdamu. V Limě, hlavním městě Peru, transfer do hotelu. Nocleh.
2. den:
Prohlídka historického centra Limy (náměstí Plaza Mayor s prezidentským a arcibiskupským palácem, katedrála, klášter San Francisco s katakombami, koloniální balkony paláce Torre Tagle), odpoledne návštěva Národního muzea (Museo de la Nacion), eventuálně světoznámého Muzea zlata (Museo de Oro). Obě tato muzea disponují cennými sbírkami Předkolumbovské éry – prohlídka a seznámení s dějinami Peru, s dávnými kulturami Paracas, Chavin, Nazca, Moche, Wari, Lambayeque, Chimu nebo Inka. Poté odjezd do městečka Pisco na pobřeží Pacifiku. Nocleh.
3. den:
Ráno vyhlídková plavba okolo záhadného útvaru El Candelabro k ostrovům Islas Ballestas s koloniemi lvounů, lachtanů, tučňáků, kormoránů, plameňáků a dalších tisíců mořských ptáků. Poté přesun od pobřeží Paracas do úrodné zelenající se oázy Ica. Návštěva vinných sklepů s ochutnávkou proslulého peruánského drinku Pisco. Nocleh v městě Nazca.
4. den:
Ráno absolvujete nevšední zážitek při letu malým letadlem nad více než 32 gigantickými kresbami (nejčastěji zvířecích postav) tajemné kultury Nazca. Poté přejezd do "bílého města" Arequipa položeném pod 5822 m vysokou spící sopkou El Misti. Nocleh.
5. den:
Arequipa (2350 m), návštěva klášterního komplexu plného kontrastujících barev (Santa Catalina), náměstí s katedrálou a bohatými koloniálními domy, půvabná předměstí s úzkými uličkami (San Lazaro a Yanahuara), ochutnávka místní kuchyně. Nocleh.
6. den:
Přejezd přes náhorní planinu se stády lam, alpak a vikuní, sedlo Patapampa (4800 m) až do městečka Chivay. Právě tady začíná kaňon Colca, v jehož okolí se rozprostírají starodávná terasovitá políčka dodnes ještě obdělávaná indiány Collahuas a Cabanas. Na konci dne příjemná relaxace v termálních pramenech La Calera. Nocleh.
7. den:
Brzy ráno odjezd k jednomu z nejhlubších kaňonů světa – Colca, pozorování létajících kondorů na pozadí zasněžených Kordiller. Malebným údolím přes indiánské vesničky Maca a Yanque zpět do Chivay, poté přesun do Puna k nejvýše položenému splavnému jezeru na světě (3800 m), bájnému jezeru Titicaca. Nocleh.
8. den:
Titicaca, ráno výlet lodí za indiány kmene Aymara na plovoucí ostrovy Uros vytvořené z rákosu zvaného totora. Možnost plavby na rákosovém člunu. Přejezd z Puna do Cuzca, nádhernou krajinou tvarovanou ledovcovou morénou, z části podél řeky Vilcanota, přes průsmyk La Raya (4318 m). Cestou zastávka u zřícenin inckého chrámu Raqchi. Ubytování v hotelu v blízkosti hlavního náměstí. Nocleh.
9. den:
Pobyt v Posvátném údolí Inků. Vysoko nad řekou Urubamba pod majestátními Andami se rozkládají dvě mohutné pevnosti Ollantaytambo a Pisac. Kromě nich návštěva také pestrobarevného indiánského trhu, kde bude možnost nakoupit suvenýry nebo tradiční řemeslné výrobky. Nocleh.
10. den:
Machu Picchu, nejznámější archeologické místo Jižní Ameriky. Za doprovodu místního průvodce více informací o tomto po staletí v džungli ukrytém sídle. Zdatnější mohou vyšplhat na vrchol Huayna Picchu, odkud se nabízí nezapomenutelný pohled na obrovské rozvaliny tohoto záhadného města Inků. Návrat autobusem do Aguas Calientes a dále vláčkem podél řeky Urubamba zpět do Ollantaytambo a následně autobusem do Cuzca. Nocleh.
11. den:
Cuzco, prohlídka nejkrásnějšího města Peru, bývalého hlavního města říše Inků. Bohatě zdobené koloniální domy a kostely s kamennými stěnami okolo náměstí Plaza de Armas, komplex Koricancha – kdysi pokryt těžkými pláty zlata, spletité uličky a tržiště. Odpoledne návštěva mohutné pevnosti Sacsayhuaman, odkud je krásný pohled na celé město, kamennou svatyni Qenqo a incké lázně Tambo Machay. Nocleh.
12. den:
Cuzco, ráno individuální volno, transfer na letiště a odlet z Cuzca do Limy a dále přes Amsterdam do Prahy.
13. den:
Přílet do Prahy.
Cena zájezdu včetně příplatků a pojištění je 73621 Kč. Příplatek za jednolůžkový pokoj 6990 Kč.

 

Všeobecné informace

Peru je republika. Její rozloha je 1 285 220 km čtverečných. Má asi 28 miliónů obyvatel. Úředními jazyky jsou španělština, kečuánština a také ajmarština. Věřící jsou převážně římští katolíci (90 % obyvatel). Hlavní měnou je Nuevo sol (1 Sol je cca 6,40 Kč), používá se však i americký dolar. HDP na obyvatele je 4720 amerických dolarů. V Peru je napětí 220 V.

Hlavní město Lima ležící nedaleko pobřeží Tichého oceánu má lednovou průměrnou teplotu 23 °C a červencovou teplotu 16 °C. Ročně zde spadne pouze 50 mm srážek.

Na počátku října 2003 rozhodla peruánská vláda o jednostranném zrušení vízové povinnosti pro občany ČR cestující do Peru za účelem turistiky. Při vstupu do země obdrží každý cizí státní příslušník tzv. vstupní/výstupní lístek (Tarjeta de Embarque/Desembarque), jehož dvě části je nutno vyplnit. Úředník pasové kontroly obě části potvrdí a druhou část tzv. výstupní lístek vrátí cestovateli, který ji musí odevzdat při výjezdu ze země. Ztráta tohoto dokladu znamená nutnost jeho opětovného vyřízení a úhradu poplatku.

Peru je všeobecně bezpečná země. V místech zvýšeného turistického ruchu je třeba věnovat běžnou pozornost kapesním zlodějům. Hlavními bezpečnostními zásadami jsou necestovat v noci, po setmění vycházet jen s minimální hotovostí, zavazadla ponechávat na bezpečném místě a dát přednost jednoduchému neokázalému oblečení. Doporučuje se nezbytnou hotovost rozložit na menší částky a uschovat v různých částech oděvu nebo zavazadel, jelikož se opakují případy, kdy turisté přijdou při okradení o veškeré finanční prostředky.

Obecně platí pravidlo, že se nekonzumuje voda z vodovodního kohoutku, pouze voda balená – tzn. v lahvích nebo sklenicích. Zelenina a ovoce se doporučují před konzumací dobře propláchnout vodou, popř. dezinfikovat.

Některé turistické oblasti Peru se nacházejí ve vysoké nadmořské výšce – nad 3 tisíce metrů nad mořem. Nadmořská výška se projevuje bolestmi hlavy, závratěmi, špatným dýcháním a také zvracením. Při příjezdu je vhodné počítat s obdobím na aklimatizací. Ve výše položených oblastech se doporučuje chodit spíše pomaleji, častěji odpočívat, nejíst těžká a tučná jídla a přijímat velké množství tekutin. V místních lékárnách je možné zakoupit speciální tabletky, které pomáhají překonat problémy spojené s pobytem ve vysoké nadmořské výšce.

Při cestách do Peru není povinné se nechat očkovat. Pro návštěvu pralesních oblastí Peru, které budou dlouhodobějšího charakteru, je vhodné zajistit si doporučená očkování jako např. očkování proti žluté zimnici, žloutence a břišnímu tyfu. Mezinárodní očkovací průkaz je vyžadován při vstupu do oblastí, kde se některé choroby vyskytují v endemické formě: zejména se jedná o žlutou zimnici v oblasti peruánské džungle.

S sebou je dobré mít také repelent či odpuzovač komárů. Je třeba se mít na pozoru před onemocněním horečkou dengue, které způsobuje štípnutí infikovaného komáru. Proti této nemoci neexistuje očkování, platí pouze prevence.

Turistická policie má číslo 460 10 60. Kontaktní údaje na velvyslanectví ČR v Limě: Adresa: Baltazar la Torre 398, San Isidro, Lima, Peru. Telefon: 00511/264 33 81, 264 33 74. Konzulární pohotovost: 00511/998 736 567

25.1.2010