Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sedlání

19. 3. 2010

 

Sedlo a sedlání
Sedlo

Sedlo popis Jezdec, kůň, sedlo a uzdečka jsou základním spojením, které je až na některé výjimky neměnné již po staletí. Sedlo slouží jako prostředek komunikace mezi jezdecem a koněm a zároveň jezdci umožňuje pohodlnější jízdu na koni.

Existuje velké množství typů sedel. Jsou to například sedla skoková, drezurní, dostihová, westernová, dámská a mnohá další, lišící se mezi sebou například tvarem, velikostí, materiálem ze kterého jsou vyrobena, způsobem jejich využití apod.

 

 

Anglické sedlo

Pokud hovoříme o jezdeckých disciplínách jakými jsou drezura, parkurové skákání a všestranná způsobilost, můžeme zde napsat rovnítko s anglickým typem sedla. Anglický typ sedla nenajdeme však pouze v nejvyšších stupních obtížnosti těchto jezdeckých disciplín, ale setkáme se s ním i v základním výcviku jezdců i koní. Co mají všechna tato sedla společného? I když stále mluvíme o anglickém ježdění, sedla pro jednotlivé disciplíny (drezura, skokové ježdění apod.) se mezi sebou více či méně liší. Sedlo pro drezurní ježdění má delší a užší bočnice než je tomu u sedel určených pro skokové disciplíny, která mají naopak bočnice kratší a širší. Při veškerých soutěžních jezdeckých disciplínách jako je drezura, skokové disciplíny, všestranná způsobilost je povolen pouze anglický typ sedel. Všechny základní části sedla jsou stejné.

Jednotlivé části anglického sedla jsou: přední komora, přední rozsocha, posedlí, zadní rozsocha, zadní sedlová podložka, malá bočnice, přední sedlová podložka, velká bočnice, kolenní opěrka, třmenový závěs, třmenové řemeny, třmeny, zadní stehenní podložka, zápinky podbřišníku, podbřišník.

anglické sedlo - skokové

Správné sedlo, které přesně sedí koni na hřbetě, nikde koně netlačí a neškrtí je stejně důležité jako správné nauzdění. Pokud má kůň špatné sedlo, které mu správně nesedí, omezuje koně v pohybu nebo mu dokonce způsobuje otlaky a odřeniny, je nezbytné bez ohledu na jeho pořizovací náklady obstarat sedlo jiné, které bude koni přesně sedět a pasovat. Otlaky, které může nevhodné sedlo koni způsobit jsou pro koně velmi bolestivé a stresující. Následkem toho je kůň více nervozní a hůře ovladatelný.

 

 

 

Foto - sedlání, uždění a jiné přípravy před jízdou

Podobné články

 

Uždění:

1V sedlovně nebo v místnosti, kde máme uložené věci na koně si vezmeme příslušnou uzdečku na příslušného koně (nikdy si nebereme jinou uzdu!).

2Přistoupíme ke koni a sundáme mu ohlávku, pracujeme rychle aby nám koník neutekl. Přehodíme mu přes hlavu a krk otěže s martingalem( pozor někdy je možné, že martingal je připevněn k sedlu a nandavá se až se sedlem a nebo vůbec žádnej martingal koník nemá).

3Poté si chytíme uzdečku nahoře do pravé ruky a do druhé ruky(dlaně) si položíme udidlo a přitiskneme ho koníkovi k tlamě(většina koníků je zvyklá a udidlo si sám koník vezme ale jsou i případy, kdy to koník neumí či udidlo odmítá, pak se postupuje tak, že strčíme jeden prst koníkovi ze strany do huby a on ji otevře a vsuneme udidlo).

4Když se nám povede dát koníkovi udidlo, tak přetáhneme horní část koníkovi přes uši a pořád dáváme pozor na to aby nám koník udidlo nevyplivl a také si dáváme pozor na to, abysme koníkovi příliš nešahali a nemačkali uši .

5Srovnáme kštici aby jí koník neměl pod čelenkou.

6Pak přijde na řadu zapínání celé řady různých řemínků. Začneme nánosníkem .

7Zapínáme, tak aby mezi koníkovou hlavou a řemínkem byl prostor na dva vaše prsty.

8Druhý řemínek, který budeme zapínat je podhrdelník. Ten zapneme tak, aby se tam vešla celá naše dlaň (na výšku).

9A nakonec zapneme podbradní řemínek.
 

 

  

 

Sedlání:

Pro některé jezdce je sedlání nudná a zdlouhavá procedůra ale pro někoho je to činnost sotva na tři minuty.

1Sedlo opatrně položíme koníkovi na záda.
2Urovnáme dečku, beránka a hlavně posazení sedla .

3Poté koníka obejdeme a opatrně sundáme podbřišník. Dáme pozor aby přezky podbřišníku koníka nebouchli do nohy, mohl by se leknout a třeba vás i kopnout.

4Jestli-že máme martingal přidělaný k uzdečce budeme ho koníkovi pod břichem zandavat do podbřišníku.

5Zapneme podbřišník a sedlo maličko utáhneme aby nám z koníka nespadlo.

6Martingal, v tomto případě kombinovaný s poprsníkem zapneme do sedla.

7A máme nasedláno . Než na koníka vylezeme nezapomeneme dotáhnout podbřišník, jinak by se s námi sedlo protočilo a mohli byste začít od znova.

 

  

     

Nasazování chráničů:

Chrániče nohou jsou užitečné doplňky, nejen že to na koních hezky vypadá ale také je to chrání třeba v lese před odřením o větve, nebo při skákání parkurových ale i přírodních překážek.

chranice chranice2 chranice3 zvonchranice8chranice11 chranice12

Nandavání čabraky:

Čabraka se může ale nemusí nandavat dřív než uzdečka, já osobně jsem si zvykla že jí nandavám jako poslední. Čabraka se používá v létě proti hmyzu, aby koníkům nelezl do uší a v zimě proti mrazu a nakonec, po celý rok pro parádu.

cabraka cabraka2 cabraka3

Úprava jezdce před ježděním:

Je důležité a dokonce je na to zákon aby děti a mládež používali ochranné pomůcky, jako jsou přilba s tříbodovým uchycením a ta musí splňovat všechny možné normy EU. Dále pak ochranné návleky na nohy, kterým se říká chapsy a jezdeckou bezpečnostní vestu. Tato přilba je v poslední době jedna z tich lepších avšak není drahá, tato přilba stojí 1500 kč a splňuje všechny bezpečnostní normy.

Chapsy jsou od jedné nejkvalitnější a nejlepší “koňské” firmy a to je Kentaur. Chapsy stojí okolo 800 kč a jsou velice důležité pro zpevnění nohy jezdce.

Bezpečnostní vesta je hned po přilbě druhý nejdůležitější prvek, který by se mladí ale i starší jezdci měli naučit používat. Tato vesta stojí 2850 kč je to už dražší záležitost ale rozhodně se vyplatí.

 chapsy
  

 

Komentáře

Přehled komentářů

:D

(Skryté, 6. 1. 2012 15:14)

Zatím nebyl vložen žádný komentář