Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Kůň na pastvě ...


Jestli-že se Váš koník pase na pastvině s bohatým lučním porostem, je docela možné, že mezi chutným jetelem nebo pampeliškami rostou i rostliny, které koníkovi moc dobře neprospívají.
Mezy nejnebezpečnější rostliny určitě patří:

 

 Starček přímětník, který je smrtelně jedovatý v suchém stavu,ve kterém ho koně ochotně přijímají. Způsobuje poruchy jater, projevující se až po určité době a přechází i k jejich akutnímu selhání.

Obrazek

 

Tis červený je další smrtelně jedovatou rostlinou. Po konzumaci nastává okamžitá smrt. Někdy kůň uhyne ještě s větévkou tisu v hubě.Skořec obecný způsobuje u koní rovněž smrt, a to i po pozření malého množství. Většinou jej však koně odmítají pro jeho špatnou chuť.

 

Obrazek

 


Náprstník červený: častý, ale koně ho moc nežerou. Nebezpečný v seně.

Obrazek


    

 

Přeslička: roste na vlhké a mokré půdě. Koně otrávení touto rostlinou začínají vrávorat, později se neudrží na nohou a nakonec padají na všechny končetiny.

 

  •  

    Obrazek

     

     

     

     

 

Krokus: na pastvině jen zřídka. Najdeme ho spíše v zahradách.

 

 

Obrazek


  

 

 

 Skočec obecný:způsobuje u koní rovněž, a to i po pozření malého množství. Většinou jej však koně odmítají pro jeho špatnou chuť.

 

Obrazek

 



štědřenec:je pro koně smrtelně jedovatý po pozření kterékoliv jeho části, zvláště pak semen. U koně, který ho pozřel, se projeví nervové poruchy a pak dochází k úhynu.Vlnice rovněž paří mezi byliny pro koně velmi jedovaté. Výsledkem pozření je ochrnutí koně.

Obrazek



Vlnice:patří mezi byliny pro koně velmi jedovaté. Výsledkem požití Vlnice je ochrnutí koně.

Obrazek

 

Vavřín: roste v zahradách, může být i v živém plotě. *

 

Obrazek

 

 

čirok obecný:obsahuje mnoho nitrátu a kyanidu, proto je silně toxický. U koní vyvolává poruchy dýchacích cest a může přivodit i smrt.                                                                              

 

Obrazek

 

 

Rododendron:roste na zahradách nebo v lese. *

Obrazek

 

čemeřice:Zahradní rostlina.*

Obrazek

 

 

 

 

Blín černý: má nepříjemný zápach a proto ho koně většinou nežerou.

Obrazek


Pryskyřník:  je pro koně středně jedovatý. Pokud ho koním nepředkládáme s ostatní trávou ke krmení nasekaný, vyhýbají se mu díky jeho žlutým květům, které koně zřejmě odrazují. Pokud je ale pryskyřník v suchém stavu součástí sena, je pro koně neškodný.

 

Obrazek


Dub:obsahuje ve svých listech a plodech - žaludech - velké množství taninu. Po konzumaci se vyskytují koliky, zácpa a bývají poškozeny i ledviny.

Obrazek

 

Rulík zlomocný:způsobuje u koní svým obsahem atropinu rozšíření zornic očí, což je známkou otravy, při níž koně nejsou schopni stát.

Obrazek

 

 

Hasivka(kaprad):je pro koně toxická i v suchém stavu. Příznakem pozření této rostliny je spavost, drže ní zad ních k ončetin od sebe a sražená záď. Nejjedovatější jsou mladé listy.

Obrazek

 

Třezalka:je nebezpečná svým působením na světlou a bílou kůži koní., která se tak stává velice citlivá na sluneční záření a objevují se na ní velmi bolestivé popáleniny.

Obrazek

 

Javor červený:je pro koně jedovatý hlavně v létě a na podzim. Otravu poznáte podle nažloutlé barvy sliznic, což je důsledek anémie.

 

ObrazekObrazek

 

 

 

 

* Takto označené rostliny jsou pro koně nebezpečné jen v blízkosti zahrady. Pokud kůň prochází vaší zahradou, ujisti se, že jsou jedovaté rostliny z jeho dosahu. Ale pozor! Poníci mají dlouhé krky a proto dosáhnou dál, než si myslíš...:-)

Zlatý déštˇ:

Obrazek

Obrazek

 

Bolehlav plamatý:

 

Bolehlav má stejně katastrofický účinek jako náprstník, přestože v tomto případě je smrtelná dávka vyšší (asi 2,5 - 5 kg).

Obrazek

Všichni zástupci čeledi rulíkovitých jsou jedovatí, stejně jako oměj.
přesličky, které se běžně vyskytují v močálovitých oblastech, mohou být nebezpečné, jsou-li konzumovány ve větších dávkách v seně. Koně většinou silné stonky nežerou.

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář