Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moderní život

9. 6. 2012

Když jsme byli mladí, hrávali jsme si se svými kamarády venku. Vzali jsme hokejky, míč, gumu či cokoliv jiného a až do setmění jsme dýchali venkovní zábavou. Dnes tomu už tak není. Dnes se sedí většinou doma u počítačů.

To, jestli je to dobře či špatně tady nechci rozebírat. Je pravda ale říct, že je tomu prostě tak. Dnešní svět je pro děti nejenom herním světem, ale hlavně světem sociálních sítí. Asi nejpoužívanější sítí u nás je facebook. V době jeho začátku asi nikdo netušil, že jeho popularita může dosáhnout takových obřích rozměrů, ale stalo se tak. Když chceme něco důležitého říct, prezentovat nějakou fotku či jen špehovat své známé, tak právě facebook je pro tohle vše to nejlepší místo. 

Další známou a hojně využívanou sítí je youtube. Používáme ho téměř denně ke shlédnutí snad tisíců možných druhů videí a stál u zrodu nejedné hudební hvězdy. Jeho účel k nahrávání videí a tzv. sebeprezentování je tak jednoduchý, až by mohl být brán za geniální.

Tyhle dvě sítě jsou u nás asi nejpopulárnější, ale nejsou samozřejmě jediné svého druhu. Těch dalších je velké množství. Jednou z těch více známých je myspace. Mnoho hudebních kapel se díky myspace prosadilo a stalo se slavnými. Je sice pravdou, že ne u nás, ale ve světě. U nás myspace používáme spíš pro objevení těchto kapel českými fanoušky a pro prezentaci interpretů, které máme rádi. Myspace je youtubu hodně podobný, ale přesto je jiný.

Další sociální sítí, která ještě u nás nemá tak velkou základnu fanoušků, je twitter. Styl twitteru v mnohém připomíná facebook, ale je podle mě takový jednoudušší a přístupnější. Pokud si informace o sobě střežíte a nechcete je dávat na odiv světu, tak věřte, že twitter po vás nechce nic víc než psát vaše zážitky formou krátkých příspěvků. Žádná fota, odkazy, komenty... Jen vaše myšlenky. 

Typických českých sítí není na internetu tolik, ale některé stojí za zmínku. Jednou z nich je bandzone. Server, který po vzoru myspace, youtube, purevolume či last.fm znamená pro mladé a začínající hudebníky možnost prezentování se a doufání v zářivou budoucnost. Dalším v řadě může být zase školní sešit. Pomůcka pro všechny, kteří si ve škole nedokážou psát poznámky a nechtějí otravovat kamarády. Pokud se chystáte někam vydat a nemáte auto nebo nemáte s kým jet, tak určitě oceníte jedenekdo.com, kde se můžete domluvit s kýmkoliv na cestě kamkoliv. No a pokud chcete cestovat po vlastech českých a nevíte, kde co zajímavého naleznete, tak můžete použít use-it.

Sociálních síti a dalších mediálních kanálů je jak vidíte ve světě i u nás veliké množství a to jsem zmínil jen malou část z nich. Takže si je pořádně užívejte a pokud víte i nějaké jiné a zajímavé, tak klidně dejte vědět...