Jdi na obsah Jdi na menu

Pasování čenářů a křest knihy

Pasování čtenářů a křest knihy

 21 května proběhly v sále kulturního domu hned dvě akce.

První bylo pasování nových čtenářů místní knihovny. Děti navštěvují oseckou knihovnu již řadu let a jak rostou, stávají se z nich školáci. Dva z nich - Ondra Pleskač, žák 3. třídy, a Lukáš Permedla, žák 2. třídy, již umí číst tak dobře, že mohli být tedy plným právem pasováni na čtenáře. 
Všechny děti, co do knihovny chodí, nejprve na pódiu zarecitovaly básničky, které představovaly jednotlivá písmenka abecedy. Pak zazněly slavnostní fanfáry a kromě pana starosty, oděného v hermelínu, vstoupila i samotná pohádková královna se svým rádcem, oba v nádherných šatech.
Oba chlapci museli nejprve přečíst úryvek z připravené knihy a pak složit čtenářský slib:
"Slibuji ve jménu všech krásných knížek plných pohádek, příběhů a básniček, že se budu vždy snažit chovat jako rytíř řádu čtenářského. Budu knížky opatrovat jako nejvzácnější poklady, budu se k nim chovat opatrně a s úctou." 
Královna je pak ve jménu svatého Tomáše Akvinského, patrona studentů, čtenářů a vzdělanců, pasovala mečem na rytíře řádu čtenářů bibliotéky Osecké. Od paní knihovnice a pana starosty pak obdrželi oba chlapci dárky.
 
Na pasování plynule navázala další akce - křest knihy Cesta do Francie autora Tomáše Radotínského. Tomáš Radotínský má k Oseku velmi blízký vztah, protože jeho manželkou je Stanislava Hvězdová mladší, která z Oseka pochází. 
Autorova novinářská kariéra začala už v 15 letech. Začínal jako píšící novinář a má za sebou bohatou praxi v denících Blesk a Lidové noviny a měsíčníku Hattrick. Od roku 1998 pracuje v televizi jako fotbalový komentátor. Pomáhal nastartovat několik projektů: českou verzi Eurosportu, Sport 1, Galaxii Sport a posléze Nova Sport. Od loňského roku vede komentátorský tým na novém sportovní kanále O2 Sport. Zaměřuje se na českou Synot ligu, anglickou Premier League a také Ligu mistrů.
A kdo jiný mohl knihu pokřtít lépe než čerstvě pasovaní čtenáři! Dětským šampaňským Lukášek i Ondra kápli na novou knihu a na její úspěch si připili spolu s autorem a paní knihovnicí.
Po krátkém úvodu se pan Radotínský přesunul ke stolečkům v sále, kde v komorním duchu probíhalo povídání o knize plné fotbalu a cestování. Připraveno bylo i občerstvení a na závěr akce se přišla podívat i šéfredaktorka týdeníku Milevské noviny, Libuše Kolářová.