Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. 8. 2022

Tak jsme doma z Jizerek

Všechny vás zdravím a doufám, že jste měli příjemnou cestu domů.

Myslím, že budu hovořit za všechny, když řeknu, že jsme strávili společně krásné 4 dny.

Ne všem to bylo dopřáno. Zdravím tímto způsobem  Pavlu Martínkovou a její sestru Ladu, které musely předčasně odjet, protože Pavla onemocněla. Zdravím také malou Josefínku od Káji Záleské, které také nemohly dorazit i s babičkou Hankou Viďourkovou kvůli náhlé nemoci Josefínky. Snad už je děvčatům lépe.:)) 

Mnozí si přáli, aby náš pobyt byl delší, ale v nejlepším je dobré přestat a možná, že by se dostavila i únava, protože náš program byl velmi hektický.

Ráno i večer cvičení a mezitím výlety. Mnozí našlapali spoustu kilometrů pěšky, někteří na kole/ my s Janou asi 100 km/, někteří jezdili na výlety do Jablonce, navštívili sklářské muzeum a vyrobili si hezké suvenýry, jiní jeli na zámek Sychrov nebo do Lázní Libverda.

Náš program byl pestrý i večer, měli jsme zábavu u vínka, nebo jsme plavali v bazénu, nebo se saunovali.

Poslední večer jsme strávili s muzikou. Překvapil Jirka Kotera, který přivezl také kytaru a ještě navíc se ukázalo že je velmi zkušený muzikant. Dokonce hrával několik let s country kapelou Kalumet. Odtud asi pochází jeho typický klobouk, který mu fakt sluší:)) Jirka dokázal k mé tónině hrát druhý hlas anebo i jinak obohatil moji hru, takže to mnohdy znělo fakt skvěle. Moc mu za to děkuji. Stejně tak mě překvapily přítomné dámy, jak skvěle znaly slova písní a když neznaly, tak si je pohotově našly na mobiliu a fakt jsme byli skvělá kapela.:)) I dětem se to moc líbilo, takže je jasné, že kytary vezmeme i příští rok. Já budu mít motivaci pilně cvičit a naučit se další písničky. Taky ty dětské:))

Také jsme se naučili jógovou hymnu na melodii Amazing grace, v čekém překladu Už zvon zní z hor v podání Karla Gotta. Napíši slova pro případ, že by si ji chtěl doma někdo zapívat:))

Já mám jógu rád,

cvičím ji pořád.

A teď i na horách v Jizerkách!

Na horách je krásný vzduch

a v mém těle zdravý duch.

Proto mám jógu rád napořád.:))

 

Teď si uvědomuji, škoda, že jsme ji nenatočili na video.

Dokonce už máme tip na další výlet od Evičky Formanové, která teď byla týden v hotelu u Poličky na Vysočině, který má dokonce bazén se slanou vodou a je jak šitý na míru pro naše potřeby. Prý mají objednáno na rok dopředu, tak si musím pospíšit. Zkusím domluvit zase třetí víkend v srpnu, jak je zvykem a většině vyhovuje.

Jirka nás také seznámil se základy Ajurvédy ve své přednášce, kterou jsme šikovně naplánovali na nedělní dopoledne, kdy venku pršelo. Kdyby někoho Ajurvéda zaujala a chtěl se dozvědět více, může navštívit Jirkovy stránky  na této adrese: www.namaste-vedy.cz. Kdybyste chtěli vyzkoušet jeho příjemné a zajímavé ajurvéské masáže, telefon na Jirku je: 775 672 299 a mejl:  ajurzivot@email.cz. Od Jany Ledečové jsem dostala úplně nadšené reference.:))

Po přednášce se vyčasilo, vykouklo dokonce slunce a my si mohli opět užívat přírodu a dokonce nádherné výhledy. Na kopci u chaty Královka na nás vykoukl vpravo Ještěd a vlevo se nám otevřel Jablonec nad Nisou jako květ pivoňky.

Před 5 lety jsem byla s manželem v Kořenově, na začátku Jizerek. Chodili jsme po okolí pěšky a došli až do osady Jizerka a viděli jsme různá rašeliniště. Tehdy jsem si uvědomila, že Jizerské hory jsou rozlehlé a jsou ideální v létě pro kolo a v zimě pro běžky. Proto jsem si chtěla vzít kolo a s ním jsme s Janou obsáhly hory od Smědavy, přes Jizerku, až po Bedřichov. Podotýkám, že jsme měli elektrokolo, na normálním bychom to nepořídily. Kroužily jsme po horách jako ptáci a získaly úžasný přehled. Všechno se mi tak nějak propojilo v jeden celek. Musím poděkovat Janě Wenke, která s manželem Pepou byla v Jizerkách mnohokrát na běžkách a dobře to tam zná, za skvělé průvodcovství.:))

Ubytování v penzionu Vodárna bylo super. Vše nové, voňavé, čisté. Měli jsme soukromí, děti mohly běhat a veselit se, jak chtěly.

Skvělou tečku našemu pobytu dala pondělní ranní prohlídka úpravny vody, která se nám otevřela za kouzelnými dveřmi, kolem kterých jsme každý den chodili a vůbec jsme netušili, jaké tajemství se za nimi skrývá. Pan provozní nás zasvětil nejen do tajů neuvěřitelně obrovské budovy, která se stavěla 10 let a byla dokončena v roce 1987, ale také do tajů výrobního postupu jak se z vody z vodní nádrže Josefův důl stane voda pitná. Myslím, že nám všem spadla brada a zírali jsme jako děti na proces jak se voda filtruje, čistí, sytí, obohacuje minerály atd. Co práce se skrývá za tím, než si doma natočíme vodu z kohoutku do sklenice, by nás nikoho nenapadlo.

Jídlo bylo chutné, výběr odpovídal našim potřebám a když jsem požádala o salátky, tak se dostavily. a zejména ten zelný s křenem byl vynikající:))

Velmi vhod přišly džbánky s citrónovou vodou. Byly k dispozici i večer.

Ranní rozcvička byla venku jen jednou, ale zase tím, že jsme 2 krát byli uvnitř, mohli jsme více využít karimatku a cvičení tak bylo rozmanitější. Užili jsme si i chechtavou pránajámu v podobě Bláznivé včely a různé dýchací a očistné techniky jako krční a bříšní zámky Džalandhára a Uddijána bandhu.

Během večerní jógy jsme si procvičili tělo v mnoha ásanách na zádech, pravém a levém boku, břiše, sedu na patách, vysokém kleku a vestoje. Do cvičení jsme zařadiliii sestavy jako Pozdrav slunci, měsíci, zemi a Khatu pranam. Blahodárné spinálni neboli krokodýli cviky a polaritní cvičení Lom Viloma jsou nedílnou součástí každé naší lekce

Někteří z vás se zajímali o to, kde všude jsme už společně byli. Já už si to všechno ani nepamatuji, tak pohledám v historii a připravím přehled našich pobytů a budete si tak moci připomenout, kde všude jste byli či nebyli.

Vnímala jsem jak Danielka a Jolanka vyrůstají v krásné a inteligentní slečinky a přestože se vidí jen jednou v roce, jen na našich pobytech, stávají se z nich kamarádky a třeba si to kamarádství přenesou i do dospělého života. Stejně tak Tobík a Jonášek už nejsou mimina, ale kluci jako buci a pěkně to umí rozjet.:))

Bylo cítit, že nám je spolu dobře a za ta léta jsme se poznali a zvykli si na sebe. Není nic lepšího než být součástí super party, která se na sebe těší a umí se spolu radovat. 

Mockrát vám všem děkuji, že jsme mohli toto souznění duší zase po roce společně prožít..))

Vaše Hanka

 PS: Odkaz na fotky dodám v neděli:))

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář