Anýz vonný
Latinský název
Pimpinella anisum L. (Apiaceae - Miříkovité)
Lidové názvy
Anýzový bedrníček, anýzový bedrník, bedrník menší.
Sbíraná část
Plod (Anisi fructus)
Použití
Má výrazný protibakteriální účinek, zklidňuje křeče zažívacího traktu, odstraňuje plynatost, povzbuzuje sekreci mléčných žláz. Silice příznivě ovlivňuje činnost dýchacích cest, proto se užívá jako prostředek proti kašli při zánětech horních cest dýchacích, rozpuští hleny, usnadňuje odkašlávání.
Obsahové látky
Polysacharidy, tuky (15-20 %), flavonoidy, glykosidy, silice (anethol, methylchavikol = estragol, anisaldehyd, částečně kyselina anýzová, anisylalkohol).
Doba sběru
Srpen
Charakteristika
Jednoletá rostlina s přímou, mělce rýhovanou lodyhou, vysoká 50 cm. Dolní listy jsou řapíkaté, ledvinovitého tvaru, horní dvakrát až třikrát peřenosečné. Květenství tvoří okolík, plodem jsou dvounažky bohaté na silici.
Sušení, sesychací poměr
Sklizené rostliny převezeme na kryté místo a rozložíme na plachty, kde je necháme doschnout. Pak musíme nažky z okolíků vyklepat a na sítech odstranit nečistoty. Balíme do papírových obalů. Sesychací poměr je 2:1.