Česneková pikantní pomazánka
Suroviny:
1 tvaroh, 1-2 trojúhelníčky taveného sýra, tatarka, sůl, 1 palička česneku, ďábelské koření.
Postup:
Česnek utřeme, všechny ingredience smícháme dohromady. Podle hustoty přidáváme tatarku, podle chuti osolíme
a ochutíme ďábelským kořením.
Křenová pomazánka
Suroviny:100 g majonézy, 2 lžíce nastrouhaného křenu, 150 g šunky nebo salámu, 2 vejce natvrdo uvařené, plátky veky, petrželka.
Postup:Smícháme křen s majonézou. Do křenové majonézy přidáme na nudličky nasekanou šunku nebo salám. Přidáme nasekaná vejce uvařená natvrdo. Dobře promícháme. Získanou pomazánku mažeme na dosti silné plátky veky.Nahoru nasypeme rozsekanou petrželku nebo poklademe na nudličky nakrájenou kapii.
Lososová pomazánka
S:
50 g uzeného lososa, 3 natvrdo uvařená vejce, 100 g másla, 1 cibule, citronová šťáva, 2 lžíce mléka, sůl.
P:
Máslo utřeme do pěny, přidáme nastrouhaná vejce, lososa, cibuli, mléko, citronovou šťávu a sůl. Vše důkladně promícháme.
Pomazánka z celeru
S:
150 g celeru, 50 g majonézy, citronová šťáva, sůl, cukr.
P:
Oloupaný, omytý celer nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme, osladíme, pokapeme citronovou šťávou
a promícháme s majonézou.
Rybí pomazánka
S:
4 vejce uvařená natvrdo, 1 krabička olejovek, 1 menší cibule, sůl, citrónová šťáva, ředkvičky.
P:
Vejce oloupáme a rozkrojíme a žloutky vyjmeme. V misce utřeme ustrouhané žloutky s olejovkami. Podle potřeby přidáme olej z olejovek, rozsekané bílky, osolíme. Podle chuti přidáme citrónovou šťávu. Podáváme namazané na krajíčky veky. Povrch krajíčku posypeme nakrájenou cibulí a oloupanými drobně nakrájenými ředkvičkami.
Rychlá vajíčková pomazánka
S:
4-5 vajec, máslo (margarín), plnotučná hořčice, pepř, petrželka.
P:
Natvrdo uvařená a zchlazená vajíčka drobně pokrájíme a nasypeme do misky, kde už je připravené máslo, opatrně mícháme a podle chuti přidáváme hořčici a pepř. Jemnou pomazánku vložíme na chvíli do lednice a podáváme s vekou, bagetou či celozrnným pečivem - ideální v kombinaci s hlávkovým salátem jako lehká večeře v horkých letních dnech.
Salámová pomazánka
S:
250 g měkkého salámu (Junior..), 5 natvrdo uvařených vajec, několik kyselých okurek, máslo, hořčice, sůl.
P:
Salám a okurky nakrájíme na kostičky. Vejce oloupeme a posekáme. Vše smícháme a všleháme hořčici a máslo.
Osolíme a namažeme na rozkrojené housky.
Silvestrovská pomazánka
S:
Sůl, 2 vejce, 1 cibule, 2 lžíce majonézy, mletý pepř, 100 g tvrdého sýra, sardelová pasta, chilli, 100 g sardinek v tomatě.
P
Pomazánka ze sardinek, vajíček a tvrdého sýra. Pikantní chilli vynechte pokud chcete. Sýr nahrubo nastrouháme,
smícháme s rozmačkanými sardinkami, nasekanými vejci, cibulí, se sardelovou pastou a majonézou. Podle chuti
okořeníme solí a pepřem a zakápneme citronovou šťávou.
Škvarková pomazánka
S:
Škvarky, 1 cibule, majonéza, sůl, pepř.
P:
Škvarky rozmixujeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a rozmícháme s majonézou. Dochutíme solí a pepřem.
(Pro snadnější rozmíchání je možno pomazánku naředit mlékem.)
Šunková pěna
S:
6 lžic másla, šálek smetany, sůl, pepř, 200 g šunky, 1/2 lžičky sladké papriky.
P:
Do změklého másla postupně vmícháme smetanu a ušleháme hladkou pěnu. Osolíme ji, opepříme, přidáme jemně rozemletou šunku, papriku a dobře rozmícháme. Pěnu podáváme s jemným pečivem.
Vaječná pomazánka
S:
6 natvrdo vařených vajec, 100 g majonézy, 1 lžíce hořčice, 2 sladkokyselé okurky nebo 1 salátová, sůl, pažitka.
P:
Natvrdo uvařená vejce podélně rozkrojíme, vyjmeme žloutky a vložíme je do mísy. Vidličkou žloutky rozdrtíme. Přidáme majonézu, hořčici, sůl a vše rozšleháme na hladkou hmotu. Nakonec vmícháme na nudličky nakrájenou okurku.
Pomazánku namazanou na krajíci chleba posypeme nadrobno pokrájenými bílky a pažitkou..
Židovská pomazánka z vajec a cibule
S:
4 vejce uvařená natvrdo, 150 g cibule, trocha oleje, pažitka, sůl, pepř, hlávkový salát.
P:
Vejce posekáme na malé kousky a cibuli nakrájíme nadrobno. Pak přidáme olej, pažitku a pečlivě promícháme,
podle chuti osolíme a opepříme. Ozdobíme pažitkou a plátky vajec a podáváme s listy hlávkového salátu.