Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč kamínky z cest?

16. 9. 2006

Proč kamínky z cest?

Asi bych tu měl vysvětlit jak jsem k tomuto názvu dospěl a proč zde umístěná fota mají tento nadpis. Kdysi dávno, když jsem byl ještě malý kluk, snil jsem o dálkách a představoval jsem si jak to tam asi vypadá. ..Tenkrát jsme bydleli na Spořilově v Praze. Když se mi podařilo dostat o ulici dál sebral jsem tam na památku dva šutry a ukryl je do záhonku naší zahrádky za domem. Připomínaly mi dalekou výpravu ale i výprask, který jsem za svůj výlet obdržel. Když jsem trochu odrostl a začal se sám živit, projezdil jsem republiku a okolní státy jako montér a později jako šofér různých monster. Jezdil jsem snad se vším co mělo kola. Počínaje od náklaďáků, kamionů a konče různých druhů autojeřábů. Projezdil jsem sta tisíce km. A vždy když se mi někde hodně líbilo.. , no šutry se prostě změnily v drobné ozdobné kamínky. Později, s přibývajícími léty, jsem přešel do elektroúdržby CNC strojů v bývalé AZNP Škoda, nynější VW- Škoda auto a.s. Přišly na řadu další cesty, tentokrát služební po Evropě.

Dnes již odevšad kamínky nevozím. Přestával jsem v nich mít přehled. Místo nich si vozím fotografie a vzpomínky a ty jsou daleko skladnější a identifikovatelnější než kamínky z cest. Ale mám tu stále pár skutečných kamínků, kterých si moc vážím a které mi něco připomínají. Například od Finského zálivu, z Leningradu, z Moskvy, z gdaňského, roztockého i hamburského přístavu. Ale i z Londýna, Lichtenstajnska, Švýcar, Řecka, Rakouska, Maďarska, Německa i Slovenska.

Ale když se mám přiznat, čím víc jsem poznával cizí kraje, tím víc jsem poznával že ty naše “doma” jsou opravdu nádherné a tak se pomalu stávají kamínky z cest po “domově” ty nejkrásnější kamínky z mých toulek! A proto název “Kamínky z cest”!

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář