Jdi na obsah Jdi na menu
 


Procházky kolem přehrady v Jablonci n.Nis

22. 10. 2014

 Procházky kolem přehrady v Jablonci n.Nis

 Přehrada v Jablonci nad Nisou byla vybudována v létech 1906 až 1909 proto, aby regulovala povodňové průtoky na řece Nise.

   Jako samozřejmost mne tedy napadá, že toto poměrně rozlehlé vodní dílo bylo postaveno na řece Nise. Ale omyl je pravdou! Toto vodní dílo je postaveno na nevelkém toku, který ani není označován jako řeka, nýbrž Mšenský potok. A když jsem pátral, jak je to vlastně se samotnou řekou Nisou, čekala mne další překvapení.

 Vůbec se nejmenuje Jablonecká Nisa, jak si mnoho z nás myslí ale je to Lužická Nisa, ač oblast Lužice leží úplně jinde  ( o  mnoho km dále).

  A nakonec to i se samotnou Nisou není tak jednoduché. Jabloncem ve skutečnosti protékají dokonce dvě Nisy a zde se i stékají. Jedna je Bílá Nisa a druhá je Lužická Nisa. A tady je další zádrhel. Lužická Nisa se na samém začátku, skoro u pramene, rozdvojuje na Lužickou a Lučanskou Nisu. Obě jsou skoro stejně dlouhé a pramení přibližně ve stejné nadmořské výšce.  Ale kdyby se vám těch Nis v tomto kraji zdálo málo, tak kousek pod Jabloncem se do Lužické Nisy vlévá Nisa Černá, která pramení kousek nad Jabloncem, kdesi u Bedřichova.

    No je to docela pěkný mazec a hlava z toho jde kolem. Nic méně Jablonecká přehrada je umělýma štolami do těchto řek nějak uměle propojena o čem si můžete počíst zde.

  Ona ani ta přehrada není jen jedna, jsou to jakési 3 propojené nádrže a mezi nimi vždy vede cesta na druhý břeh. Ale procházky kolem přehrady jsou příjemné a na konci poslední nádrže je docela hezký les, kde rostou houby. Během chvilky jsme měli tašku plnou václavek a ne jen jich.

  Procházka po hrázi přehrady je taky hodně zajímavá. Chodí se sem krmit kachny. A kdyby jen kachny. Obrovští kapři normálně žebrají na kolemjdoucích a s otevřenou hubou, kterou vystrkují z vody a hlasitě mlaskají. A bitvu o sousto s kachnami často vyhrávají. No někteří jsou nejméně dvakrát tak velcí jako kachna a jsou jich velká hejna. Pro rybáře je to určitě úžasná podívaná ale na háček bych to snad ani chytit nechtěl. To by se asi rybařina změnila ve vodní lyžování. Určitě by to nebyla jednoduchá záležitost.

Ale místo dlouhého povídání se pojďte kouknout na obrázky.