Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie hůlek

 


Historie hůlek


Zde mohu uvést jen historii hůlek u lidí, neboť u ostatních ras je nepoužívají, nemají záznamy a nebo je to jejich tajemství


Mezopotámie

Je možné, že se využívání hůlek objevilo již dříve, ale až od druhého století mezopotámského období se vyskytují záznamy náhodných objevů využívání klacíků k hledání vody a jejich pozdější využití pro magii. Jelikož byly součástí plánů na zvýšení příjmů dotyčného, zůstalo jejich tajemství neodkryto a nepředávalo se dál.


Starý Egypt

O mnoho let později na území dnešního Egypta došlo k objevu, že určité typy dřev poté co se do nich vloží energie, tak se dají využít k nadpřirozeným věcem. Jelikož egypťané silně věřili v bohy, nebyla magie v jejich očích zlou silou, ale naopak božským darem a proto se ji směli učit jen kněží. Ti také provedli jednu změnu. Vyměnily krátké hůlky za dlouhé hole o kterých se domnívali, že jsou delší a navíc jim dodávali úctu a pomáhali ve stáří i při chůzi.



Řecko

V Řecku je poprvé v Evropě zaznamenán výskyt kouzel. Zde byla spojována spíše se zlem. Jediní popsaní čarodějové jsou léčitelé, většinou nepoužívající hůl či hůlu ( výjímečně používali tzv. Asklepiovy hole – hůl ozdobená dvěmi kovovými hady). Čarodějnice v legendách i skutečnosti používaly zdobené proutky, vlastní výroby sloužící pro specifické účely. Toto byly nejspíše první hůlky dnešního typu.


Čína

Číňané znali dobře magii a našlo se mnoho zápisů o ní, z nich však nevyplývá, že by používali hole či hůlky.


Středověká Evropa

Již během doby starověkého Řecka a Říma započal vývoj, který vyústil ve středověku k odcizení čarodějů a čarodějnic.

Čarodějové používali dlouhé dřevěné či kovové hole s vsazenými kameny, zatímco čarodějnice používaly krátké dřevěné hůlky, zdobené jen dřevořezbou. Tyto krátké hůlky, byly velice praktické, neboť se daly snadno ukrýt a také je mohly mít čarodějnice vždy s sebou.


Novověk

Během pozdního středověku a celého novověku docházelo k sbližování čarodějů a čarodějek a tudíž se i používaní magických holí a hůlek stalo dostupným pro všechny. Zároveň se objevily nové způsoby nabíjení a zdobení hůlek.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář