Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spracováni bylin pro leceni

30. 7. 2010

Byliny a jejich využití.

Oleje:
Získat olej z rostlin je možné pouze komplexním postupem. Většinou používáme destilaci. Vodu zahřejeme až k bodu varu a vznikající páru vedeme do velkého,bylinami naplněného kotle. Pára proniká navrstvenými bylinami a obsažená voda a silice z nich přecházejí do vodní páry.Ta prochází kondenzátorem a zachycuje se jako olej nebo květová voda. Tímto způsobem se získává silice z levandule, myrhy, santalového dřeva a skořice.
Popsaný postup izoluje silice bylin, neobsahuje však jiné substance jako taniny a hořčiny. Na vzduchu se silice rychle odpařují, proto je nutné lahvičky s oleji pevně uzavírat.

Masážní oleje:
Oleje klasifikujeme podle rostlinných částí, z nichž se získávají. Vůně olejů z květů se rozvine jako první, oleje z listů mají silnější terapeutický účinek, oleje ze dřeva a kořenů dodávají směsi charakter. vůni, která se déle udrží. Vyvážená směs olejů by proto měla obsahovat všechny tyto součásti.
Olej do něhož přidáváme silice, je v kosmetice pokládán za základní- většinou se jedná o olej hroznový nebo mandlový. Dají se použít i jiné druhy jako olej z pšeničných klíčků nebo avokádový, ale výživné oleje běžně používáme jen na velice suchou pleť.

Koupelové oleje:
V několika kapkách (5) mohou mít mimořádně tišivé a terapeutické účinky. Vysoce citlivou pleť však mohou podráždit, proto se použití olejů předem doporučuje probrat s terapeutem. Při bolestech kloubů pomáhá rozmarýnová lázen. Na stres a nespavost pak levandulová nebo heřmánková.

Vonné oleje:
Rychle se odpařují a přitom příjemně provoní místnost. Papírový kapesník s několika kapkami oleje, který vložíme na topení, vytvoří báječné aroma, které je dost intenzivní, aby zapudilo nepříjemný cigaretový kouř.

Bylinné obklady:
Pro kašovité obklady, náplasti a tzv. placky je nejlepší použít čerstvé listy, stonky, kořeny, kůru a semena rozdrcené, posekané a zpracované na pastu nebo rozvařené na kaši. Rychle se rozmělní v mixeru nebo kuchyňském robotu.Hotovou pastu můžeme nanášet přímo na kůži nebo je můžeme vložit mezi 2 gázové obvazy a pevně je ovinout kolem postiženého místa. Obklady mohou být aplikovány studené i horké, ale nejúčinnější je položit horký termofor na 30 minut na obvaz.
Na obklady použijeme plátýnko nebo kus bavlněné látky, které namočíme do čerstvého bylinného nálevu , odvaru nebo zředěné bylinkové tinktury a přikládáme přímo na postižené místo. Pokud použijeme horký nálev měníme ho jakmile vychladne.

Masti:
Masti jsou určeny k nanášení na kůži. Potíráme jí postižené místo. Masti se stávají z tuků popř. parafínu a neobsahují vodu. Lze připravit ze všech bylin, ovšem zvlášť silně působí kostival lékařský, měsíček lékařský a vodilka. Tuk rozpustíme ve vodní lázni a pozvolna přidáváme byliny. Směs zahříváme 2 hodiny a nakonec přecedíme přes jemný mul do mísy. Roušku dobře vymačkáme. Tekutou mast rychle přelijeme do čistých nádobek, necháme ztuhnout a používáme podle potřeby

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář