Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vznik okultismu

11. 7. 2010
VZNIK OKULTISMU.

Hlavní zákon okultismu je znám i primitivům. Je to zákon naprosté sympatie a analogie. Nic na světě není náhodného, vše je výsledkem určitého plánu a vše také tento plán zjevuje. Paracelsus řekl: „Dotkni se květiny a pohneš hvězdami“! Tato analogie jde až do podrobnosti. Ku př. černé vlasy ukazují na určité vlastnosti hmotné, duchovní i osudové. Je tím dán poměr ke všem věcím.

Hermetismus rozvádí zákon analogie. tímto postupem lze poznati všechno minulé i budoucí. Lze jím zasáhnouti do světového dění a uplatniti svou vůli. Formuje náboženství, vědu, umění, státy, imperia.

Magie moderní doby liší se od primitivní. Ku př. kde primitiv použil krve, tam moderní hermetik použije železa. tvůrcem hermetismu je snad Hermes Trismegistos, egyptský velekněz. Jisté hlasy tvrdí, že Mojžíš se této vědě naučil v Egyptě. Egypt zformoval Židovstvo a toto opět zformovalo křesťanství. V dějinách okultismu jsou dvě školy. U esoterní výchovy člověka ve všech zemích se objevují dva principy. Jeden z nich buduje svůj okultismus, svou magii na rozumu, kdežto druhý na citu. Je to rozhraničení mezi Západem a Východem. Východ = Blavatská, Západ = Lévi, křísitel starého hermetismu. Na Východě kvete více mystika. Východní směr říká: Jedině když upadneš do extase, zjeví se ti pravda. Západní směr praví, že pravda se rodí jenom z rozumu. Účelem učení Východu je rozplynutí v Nirváně (nicotě), Západ hlásá, že spějeme k úplnému uvědomění. Východ říká: zrodili jsme se zvířetem a vyvíjíme se k lepšímu člověku. Západ praví: byli jsme dokonalejšími než jsme, ale spadli jsme z této naší výše; můžeme se vrátiti pomocí hermetické synthese. My západní lidé půjdeme cestou rozumu. Hlásíme se k odkazu Hermovu, musíme umět svůj osud vytvořiti.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář