Jdi na obsah Jdi na menu
 


založení CHS, výcvik a práce v honitbě, plánované krytí

26. 5. 2014

HEDKA

pro Hedku nominační soutěží skončilo výcvikové období a společně jsme se zapojili aktivně do práce a lovu v honitbě.Moc dlouho jsem jí to slibovala a tak naše první společná vycházka patřila dodělávkám posedů v honitbě.

Hedka výborně hledá a přesto, že jsem čekala, že její hledání a chuť lovit předčí její poslušnost, mýlila jsem se...Krásně se drží na brokový dostřel, s chutí hledá i v obrovském horku a při odložení bezchybně čeká až přijdu. Krásně nám ukázala jak výborný nos má a jaké super klidy na zajíci si vypěstovala. S hospodářem jsme se domluvili, že by bylo vhodné ji utvrdit klidy tak, aby zvládla při kruhové leči na zajíce ležet bez vodítka a aportovat pouze pokud dostane povel.

Byla by tak jediná ve sdružení,která by toto dokázala 

Tím, že její výcvik je u konce, plánujeme, že bychom Hedku využili v chovu. Myslím, že by si to náš chov v ČR zasloužil . Pokud by se tedy mezi vámi objevil vážný zájemce, můžete mi již nyní napsat popř.zavolat (menu KONTAKTY). Připomínám, že toto neni plemeno vhodné jako společník a samozřejmě upřednostním zájemce, kteří pomýšlejí na uchovnění štěňat a HLAVNĚ jejich aktivní využití v praxi.

Plánované krytí by proběhlo v průběhu prosince 2014.

Rózka

 S Rózkou jsme úspěšně zvládli ZV i PZ vše v I.ceně s nosem 4.Tím splnila podmínky k uchovnění. Vzhledem k jejímu úrazu to dlouhou dobu vypadalo,  že těmito zkouškami vše končí... ale asi příroda to tak chtěla, po dlouhých 6ti měsících to vypadá, že je vše zažehnáno (ťuk, ťuk, ťuk) a tak jsme se vrhli na další.... tedy vodní a lehce i lesní disciplíny. Rózka je velmi chuťová fena, což předvedla na nácvikách, které v sobotu 24.5. pořádal KCHDO v Ejpovicích a my se svolením vedoucích výcviku jsme se přidali .Soutěžní disciplínu mimo soutěž zvládla v rekordní 1min a bývala by onu soutěž vyhrála.... startovalo 16psíků. Jenže já ji něvěřila, neb je mladá, výcvik do té doby nebyl nijak aktivní a soutěž i pro zkušené psíky náročná. Spíše šlo o souhru vůdce se psem.... což Rózka zvládla na výbornou .Byla jsem na ni pyšná.....

Přestože se Rózka stala chovnou fenou, její krytí zatím v nejbližší době neplánujeme, pouze, kdyby byli opravdu vážní zájemci.....

 

 ZALOŽENÍ CHS

 

 

Dne 22.5.2014 nám byla přiznána CHS s názvem BERRMONT.

 

po 11ti letech,  jsem se v březnu tohoto roku rozhodla, že si založím chovatelskou stanici. Složitost krýt na chovatelskou stanici kamarádů jsem tedy nevyužila, neb by bylo těžké, když bych upřednostnila jednu před druhou ....Proto založení CHS.

Dostat do chovu fenku byla pro mě hodně zlouhavá práce, která trvala od února roku 2010. Ten kdo sleduje mou snahu ví, že rozhodně nikdy nebyl problém s výcvikem....Všichni psíci, kteří u mě byli mi pomohli dostat se ve výcviku tam, kde jsem a moc jim děkuji...

ale protože pouze DVA byli na začátku se mnou v těch nejtěžších chvílích, byla volba názvu CHS skoro jasná... Berry z Chlumčanské doliny MOK ten, který mě přivedl k tomuto koníčku a je to již 11let a Monty z Mečkovské skály NDO "PAN PES" na kterého nikdy nezapomenu a to co předal HEDCE tady bude doufám i v dalším pokolení obohacovat CHOV v ČR.

dovoluji si vám představit CHS Berrmont