Informace pro spotřebitele medu
Tento informační lístek byl napsán proto, že se stále častěji setkávám s velkou neznalostí o medu, lidé běžné znaky považují za chybné a občas žádají něco, co med v sobě nemá.
Med je přírodním produktem včel. Po jeho odebrání včelám se smí plnit do spotřebitelského balení jen v přírodním stavu bez jakýchkoliv přísad. Smí se jen ztekutit při určité teplotě a odstranit hrubší nečistoty. Jestliže se tedy ve skleničce při otevření víčka objeví slabý nahnědlý šum na hladině nebo na víčku, jsou to jen pylová zrnka, v medu přirozeně obsažená. To je v pořádku, tento pyl tam patří a zvyšuje výživnou hodnotu medu.
Nektarový med, označený na etiketě, znamená, že může být jak čistě květový, tak i obsahovat jak květový med, tak částečně medovicový (lesní). Dříve se zvykově označoval smíšený med.
Otázka: Co u vás do medu přidáváte, že stále teče, když od jiných včelařů je med ztuhlý?
Odpověď: Nic, do medu se nesmí nic přidávat! Že jej můžete nakupovat stále tekutý, to vychází ze zájmu spotřebitelů, který respektujeme. Med přirozeně zkrystaluje přibližně po měsíci od naplnění do skleniček. Proto plníme med téměř každý týden, aby na pultech byl vždy čerstvý. Například v roce 2009 jsem med plnil 40x (viz číslo šarže na každé skleničce), to je asi každý devátý den.
Když už vám doma zase ztuhne, snadno ho zase ztekutíte částečným ponořením otevřené skleničky do horké vody a po chvílích med zamícháte, aby jeho teplota nepřesáhla 50°C. Pak si zachová hodnotu i po rozehřátí.
Otázka: Proč med tuhne?
Odpověď: To je stejné jako třeba u vody. Při nízké teplotě se kapalina mění v tuhé krystaly. I v medu obsažené jednoduché cukry při teplotě pod 25°C mění postupně tekutou formu na krystalickou. Kvalita medu tím nijak netrpí a med si i pak zachová plnou kvalitu. Naopak krystalizace je jedním z ukazatelů pravosti medu. Jestliže tedy med zkrystalizuje, máte v tom záruku, že je pravý.
O využití medu a jeho vlivu na lidský organismus se více dozvíte v odborné literatuře.
Přejí dobré chutnání a těší mě Váš zájem o náš med.