Kapří polévka na holandský způsob
1,25 l vody, lžíce octa nebo raději citronové šťávy, 50 g cibule, bobkový list, 8 zrnek pepře a nového koření, trochu tymiánu, sůl, 400 g kapřího masa, 40 g másla, 30 g hladké mouky, 100 g mrkve, 1 pórek, 80 g sterilovaného hrášku, půl citronu, trochu mletého pepře, 60 g vlasových nudlí. Do vody s octem přidáme cibuli, koření, sůl a 15 minut vaříme. Do vývaru vložíme kapří maso a mírně vaříme ještě dalších 20 minut. Uvařené maso vyjmeme, vykostíme a nakrájíme. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem z kapra, prošleháme, přidáme na nudličky nakrájenou mrkev a pórek a povaříme. K měkké zelenině přidáme hrášek, ochutíme pepřem, podle chuti přisolíme a pak do polévky zavaříme nudle. Nakonec přidáme kapří maso a prohřejeme. Hotovou polévku můžeme zakapat citronovou šťávou.