Jdi na obsah Jdi na menu
 


Teplo a nová vyhláška o rozúčtování

4. 12. 2015

V současné době se nacházíme v další rozjeté topné sezoně, která znamená určité úpravy v rozúčtování od 1.1.2016.

Před touto zimou jsme udělali některé zákroky v naší DPS a musíme zodpovědně říci, že naše spotřeba tepla je přibližně na stejné úrovni, jako v minulých letech a vše je závislé na povětrnostních vlivech. 

Vyhláška č. 269/2015 o rozúčtování nákladů na teplo a společnou přípravu TUV pro dům přijde v platnost od roku 2016. Bude spravedlivá? Všichni doufají, že ano.

Spravedlivost je pouze pojem, nikdy to nebude úplně spravedlivé. Dům o 39 BJ musí být osazen měřiči tepla, teto bod vyhlášky splňujeme již řadu let. 

Momentálně používáme zařízení německé firmy TECHEM. Příští rok musí náš bytový dům obměnit tyto měřící přístroje, protože životnost těchto měřičů se naplní. Je to úplně stejné jako s vodoměry.

Před několika lety přišla na trh firma MADDALENA.CZ s úplně novou metodou měření tepla. Nejedná se o klasické měřiče upevněné na radiátorech v jednotlivých místnostech, ale o teplotní senzory. Tato metoda dokáže velice přesně odečíst momentální teplotní stav v dané bytové jednotce. Prostupnost zdí mezi byty je naprosto zřejmá, takže metoda je spravedlivější, protože i když někdo netopí, neznamená, že teplo neodebírá. 

Tato metoda měření tepla má jednoduše méně otazníků a hlavně, měří teplotu v bytě. Platba za spotřebované teplo je úměrná dosažené teplotě v bytě. Tím se tato metoda podstatně odlišuje od "měřičů tepla na radiátorech", správně indikátory. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář