Jdi na obsah Jdi na menu

Proč čistit palivový systém vozidla?


Pokud se budeme podrobněji zabývat problematikou palivových systémů vznětových a zážehových motorů, je dobré si připomenout, že většina mechanických závad těchto systémů je způsobena nečistotami v palivovém okruhu.

Palivová soustava má zásadní vliv na spotřebu pohoných hmot a výkon motoru.

Nejslabším článkem palivového systému jsou samotné vstřikovače. Je to dáno technickou náročností jednotlivých dílů vstřikovačů, kde je kladen důraz na přesnost.

Vznětové motory

Moderní vznětové motory využívají v převážné většině elektronických vstřikovačů, které jsou náchylné na nečistoty v palivovém systému. Často dochází k mechanickým poškozením v důsledku nečistot, které působí v těle vstřikovače doslova jako brusná pasta.

Funkce vstřikovače:

Hlavní úlohou  vstřikovače, je rovnoměrně rozprášit palivo do spalovacího prostoru s ohledem na přesnost dávky.

Vadný vstřikovač může v extrémních případech poškodit píst motoru ( dochází k propálení pístu)

Zaznamenali jsme pouze jednu vyjímku, a to u prvních motorů TDCI z dílny FORDu, kde v důsledku konstrukční vady palivového čerpadla docházelo k "vydírání" čerpadla.To mělo za následek tvorbu mikroskopických pilin, které zcela zničily vstřikovače. Tady by čištění palivového systému opravdu nepomohlo.

 

Zážehové motory

Vstřikovače zážehových motorů nejsou ve srovnání s motory vznětovými tak náchylné.Přesto zde platí stejné pravidlo které vyplívá ze samotné funkce vstřikovače tj. přesnost dávky.

U benzínových motorů je hlavním předpokladem udržení stechiometrického poměru. Jinými slovy se jedná o ideální poměr benzín/vzduch. Ideální směs vzduchu a benzínu je 14,7:1

Proto, aby se směs co nejvíce příblížila tomuto poměru, je hlavním předpokladem čistota palivového systému, zejména vstřikovače.

 

sr11clean_diesel_injector-full-jbd.jpg 

 

 

 

 

Správná funkce vstřikovače

inzerce_vstrikovace2.jpg

 

 

 

 

Vadné vstřikovače

valve-carbon.jpg

 

 

 

 

 

 

Zanesený výfukový ventil

 

 

 Obecně lze čištění palivové soustavy shrnout do několika bodů

  • Prevence před poškozením (vstřikovačů, motoru)
  • Vyšší výkon
  • Nižší emise
  • Nižší spotřeba pohoných hmot
  • Čistí ventily, ventilová sedla a spalovací prostor zážehových a vznětových motorů

 

 

 

 

Martin H. 23.6.2011