Jdi na obsah Jdi na menu
 

Nemoci! :(

31. 3. 2011

Dýchací potíže

Příznaky: výtok z nosu, výtok z očí (slzení), obtížné dýchání či kýchání, apatie.  Pokud u vašeho morčete zpozorujete některý z těchto příznaků, není radno jej podcenit. U morčat neplatí tak jako u lidí, že nachlazení je lehké onemocnění, právě naopak. Je tedy důležité navštívit i s „obyčejným“ nachlazením veterináře. Ten pravděpodobně morčeti předepíše antibiotika (Borgal, Entrogal). My můžeme morčeti zvýšit přísun vitaminu C, a to buď přirozeně v potravě (hodně vitaminu C obsahují šípky, paprika), nebo rozpuštěním vitaminového prostředku do vody (Supervit S, Compositum C, Celaskon). Na podporu imunity můžeme morčeti nabídnout echinaceu (pokud máme rostlinku, můžeme listy, pokud ne, pak můžeme podat echinaceový sirup). Při léčbě antibiotiky je nutné podávat i probiotika pro znovuosídlení zažívacího ústrojí přirozenou mikroflorou.

Zažívací potíže,Průjem

Pokud má morče průjem (může být doprovázen nechutenstvím a apatií), ihned nasadíme dietu (seno, voda, probiotika) a co nejdříve navštívíme veterináře. Průjem u morčat je nebezpečný a mnohdy i obtížně léčitelný.

Tympanie

Příznaky: Morče nedokáže chodit ani se postavit na nohy, je apatické, může mít nafouklé bříško. Toto onemocnění je způsobeno podáním velkého množství zeleného krmení, zapařené trávy či trávy/zeleniny, která nadýmá (zelí, jetel). !Nutné je co nejdříve (nejlépe IHNED) navštívit veterináře, protože morčeti se zvětšuje žaludek! Ten tlačí na vnitřní orgány a pokud se dostane až k plicím, morče se začne dusit a umírá. Veterinář pravděpodobně injekčně morčeti aplikuje léky. Je nutné morče krmit senem (po stéblech) a vodou (z injekční stříkačky – bez jehly), než se zotaví a má dost energie, aby přijímalo potravu samo.

Parazité-Vši/všenky

Příznaky: morče se nadměrně škrábe, může mu začít vypadávat srst (zvláště u citlivějších zvířat), ale také nemusí být příznaky moc znatelné. Šedé podlouhlé tečky u kořenů chlupů, mohou se pohybovat. Vši se živí krví a jsou přenosné na člověka, všenky se živí kožním mazem a šupinkami a člověka nenapadají. Na oboje jsou účinné např. Ivomec, Dectomax, Frontline, Arpalit neo, Diffusil, ... POZOR! Důležité upozornění při odvšivování 1% Arpalitem: POZOR na záměnu s 5% Arpalitem! Morče nesmí být březí. Může dojít k poškození plodu či potratu apod. Morče musí být, kvůli škodlivým výparům, umístěno ve vzdušné ubikaci. Tzn. např. při ploše 0,50 m² nesmí plné stěny přesáhnout výšku 30 cm. Ideální je klec s mělkým dnem. Z téhož důvodu nedávejte do ubikace budku! Pozor na zasažení očí a dýchacích cest! Raději si 1% Arpalit nastříkejte na ruce či hadřík a oblast hlavičky opatrně potřete. Nedoporučuje se, aby tento zásah prováděli děti!Postup: 1. den postříkat celý povrch morčete proti srsti co nejvíce ke kořínkům, až je morče mokré či spíše vlhké. Pak si ještě postříkejte ruce a srst řádně promasírujte. Nezapomeňte na nožičky... a sobě rychle a řádně umýt ruce! 3. den opakujte jako první den 7. den morče vykoupat, opatrně vyfénovat, pak případně nastříkat olejovým kondicionérem, učesat a je hotovo. Pokud máte více morčat, je lepší použít Frontline Spot on (0,1-0,3 ml / dle váhy morčete) Pro zajištění zničení parazitů je dobré aplikaci po pár dnech zopakovat.

Svrab

Příznaky: Prořídlá srst, stroupky Navštívit veterináře, ten aplikuje morčeti přípravek proti svrabu. U většiny druhů svrabu morčat není třeba se obávat přenosu na člověka.

Chirodiscoides caviae

Příznaky: velmi malého roztoče podlouhlého tvaru bílé barvy, který se v kožíšku jeví jako jemný posyp moukou. Při bližším zkoumání je možné velmi dobře zaznamenat pohyb roztočů a jejich prolézání srstí. Jejich škodlivý účinek na zvíře, konkrétně na srst, nebývá příliš velký, avšak snižují kvalitu srsti a zbytečně zvíře zneklidňují. Trvalý přenos na člověka nehrozí. Parazitují pouze na morčatech.Léčba: Účinkují stejné přípravky jako pro hubení všenek. Biokill není příliš účinný, patrně proto, že obsahuje jako účinnou látku pyretridy, které nejlépe účinkují v nižších teplotách, kdežto morčecí chov je umístěn v teplotě 22 - 25 stupňů C. Naprosto spolehlivě však účinkuje Kadox spray. Kožní onemocnění

Plíseň

Příznaky: vypadaná srst (většinou kulatá místa) se stroupky a bílým povlakem Léčí se nejčastěji Imaverolem (koupele), Nizoralem. Léčba je zdlouhavá a je nutné ji aplikovat pečlivě pravidelně, abychom se plísně zbavili. POZOR!!! plíseň je přenosná i na člověka, takže po dobu onemocnění se s morčetem nemazlíme, k aplikaci mastičky nejlépe používáme rukavice a po namazání si pečlivě myjeme ruce!!

Absces

Příznaky: na těle se vytvoří boule/bulka naplněná hnisem, pro morče bolestivá.  Bohužel u morčat častý úkaz. Při nezahájení léčby absces praská a je nutno jej vydezinfikovat. Je zde ale riziko, že při prasknutí hnis vyteče směrem do těla morčete a hrozí otrava krve. Je proto lepší zajít k veterináři, který bouli propíchne/prořízne, vymačká hnis a ránu vydezinfikuje. V případě větších abscesů se odstranění provádí v celkové anestezii.

Více na: http://www.kralici.cz/morcata/pages.asp?f=nemoci

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář