Jdi na obsah Jdi na menu
 

Péče o srst

 Péče o srst se liší podle plemene. Péči o srst můžeme rozdělit na dvě kategorie:

1) Česání

Česání u morčat se liší na morčata krátkosrstá, dlouhosrstá nebo bezsrstá. 
Na krátkosrstá morčata postačí kartáč na děti, který se dá koupit v různých barvách, v jakémkoliv supermarketu. Menší vyjímkou jsou morčata plemene rex, americký teddy a švýcarský teddy, kde bychom měli více pečovat o srst a srst protrhávat. Protrháváním odumřelé srsti docílíme souměrné srsti po celém těle a její zahuštění. U krátkosrstých morčat nemusíme věnovat každodení péči česáním, ale na druhou stranu, česáním se zbaví srst odumřelých chlupů, různých šupinek apod. (Je to docela zábavné!!! 
Dlouhosrstá morčata už potřebují péči o srst o poznání více. Ovšem najdou se zde vyjímky, které se nečešou. Mezi tyto vyjímky patří plemena merino, texel a alpaka. Zde je cílem mít co nejkudrnatější srst a česáním by jsme z alpaky udělali peruánce, proto se tyto plemene téměř nečešou. Moc často se prý nemají česat plemena s vírky na kyčlích, kde by mohlo docházet k posunu vírků. Plemena šelite a coronet je důležité česat, aby se v srsti netvořili žmolky a dredy. Proto pokud chcete morčátko na mazlíčka a toužíte po česání, pořiďte si šeltii nebo coroneta. U dlouhosrstých morčat, pokud bude srst dlouhá, můžeme také morče ostříhat. 
Morčata bezsrstá, tedy plemena skinny a baldvin se téměř česat nedají. Baldvina můžete česat do doby než mu začne srst opadávat a skinnimu můžete česat tak maximálně zbylé chlupy na čumáku. U baldwinů, když opadává srst, tak se může stát, že se srst bude hromadit např: u víčka, je dobré opatrně odstranit namočenou tyčinkou.

2) Koupání 

Koupat můžeme všechna plemena morčat. Dlouhosrstá morčata obvykle potřebují větší péči o srst, než morčata krátkosrstá. U bezsrstých morčat má koupání také svůj účel, neboť se takto očistí srst od šupinek a jiných nečistot, která na kůžu ulpívají. Při koupání musíme dávat pozor, aby nám morčátka nenachladla, hlavně zimě, kde by jsme srst měli pořádně vysušit fénem, v létě při velkých vedrech je i pro morčátka úlevou, když jsou mokrá a na sluníčku uschnou, ale měli bychom myslet na to, že by měli mít možnost se schovat do stínu, pokud by jim vadilo sluníčko. Na trhu je nepřeberné množství šamponů určené jak na černou nebo bílou srst nebo úplně obyčejné šampony na jakoukoliv srst. Na morčata by jsme měli používat jemnný šampon- šampon na štěňata, koťata a nebo je na trhu šampon určený přímo pro hlodavce. 

Jak vykoupat morče ? 

Připravte si všechny potřebné věci: Šampon, ručník, kterým morče utřeme, fén (není nutný, když morčátko pořádně zabalíte a asi tak 15 min. budete morčátko zahřívat v náručí-občas vyměníte mokrý ručník!!!), lavor pokud nebudeme koupat morče v umyvadle. Voda by neměla být horká ani studená, měla by být akorát. 

1.Do umyvadla, nebo lavoru, kde je vlažná voda, dáme morče, dáváme pozor, aby nám morče vodu nepilo a ani se mu nedostala do očí, uší a nosu.

2.Morče nejprve pořádně umyjeme vodou. Poté dáme na morče šampon, kterým ho pořádně umyjeme. Zase, zde dáváme pozor, aby se šampon nedostal do očí. Pokud by se tak stalo otřeme morčeti oči optalhmo septonexem.

3.Pokud je morče umyté šamponem, pořádněho opláchneme od šamponu, aby na něm nezůstal někde šampon a morče nesvědila srst.

4.Když je morče důkladně umyté, vezmeme si ho na osušku a tam ho pořádně usušíme a vyfénujeme (1.varianta). Morčátko je čisté a voňavé. 

2.varianta: Když je morče důkladně umyté, vezmeme si ho na osušku a tam ho pořádně zabalíme do několika vrstev a zahřejeme v náručí. 

 

Příspěvky

Jak morčátku pečovat o srst :)

17. 10. 2012

| Komentářů: 0

| Rubrika: Péče o srst

- Krátkosrstá plemena

- Dlouhosrstá plemena