Jdi na obsah Jdi na menu
 


14. 4. 2012

Finále SMT v Benátkách

Na poslední turnaj SMT jsem vyrážela trochu se smutkem. Přece jen to byla taková pěkná jistota, za měsíc se zase potkáme se stejnými týmy, na tyhle je potřeba hrát tak a na tyhle zase jinak.

V Benátkách se sešlo víc týmů než na předchozích turnajích, v jejich hale se dá udělat 6 hřišť, takže hrací doba byla stejná.  Pořadatel nám dovolil v každé kategorii 3 týmy proti obvyklým dvěma, za což mu mnohokrát děkujeme. Mohla jsem díky tomu vzít i Báru, která chodí teprve druhý měsíc.

Všechny týmy už naprosto skvěle zvládají sledovat, na jakém hřišti mají hrát, obvykle si spolu dobře rozumí a vymýšlejí taktiku na ostatní.

Sice jsme neobhájily místa z poslední SMT, ale všechny holky si dobře zahrály.

Za účast jsme dostaly dvě nové odlehčené galovky a těšíme se na příští sezónu se SMT.

A ještě pohledem pořadatele:

V sobotu 14.4.2012 se do moderní pěkné haly v Benátkách n/J. sjelo 32 týmů z celkových 34, které se v menší nebo větší míře zúčastnily letošního II.ročníku Supermini Tour volejbalových přípravek. Na šesti postavených hřištích pro minivolejbal se utkalo 20 týmů v modrém minivolejbale a 12 týmů v minivolejbale oranžovém. Družstva patřila do sedmi zúčastněných volejbalových oddílů, VK Benátky postavil do turnaje 8 družstev, Sokol Brandýs a Kaučuk Kralupy po 7 družstvech, Sokol Mn.Hradiště "jen" 5 týmů a Spartak pečky 4 družstva. Do konečného počtu doplnily účastníky družstva Autoškody Ml.Boleslav a SK Veselá. Pořadatelé připravili hřiště a zápisy a přesně v devět hodin bylo zahájeno první hrací kole.

Ve všech kategoriích byla nejprve sehrána základní skupina, kdy u modrého MV bylo hráno ve skupinách pětičlenných a u oranžového pak ve skupinách šestičlenných. Zápasy byly hrány na 1x 13min hracího času. Po základních 10 a 15 kolech se družstva přerozdělila do skupin finálových a útěchy a zde byly započteny vzájemné zápasy ze skupin a zbylé zápasy v šesti kolech dohrány. Systém byl velmi efektivní a díky sehranému týmu organizátorů byla všechna kola dohrána těsně před 14hod a následně byly spočteny výsledky turnaje i elého ročníku a mohlo být provedeno slavnostní vyhlášení výsledků a odměněni účastníci i vítězové.

Krátce k výsledkům: V oranžovém minivolejbale se do finále probojovaly dva domácí týmy Benátky E a F a s nimi pak dlouhodobě nejstabilnější týmy Kralupy F a Sokol Mn.Hradiště H. Kralupy se nakonec staly celkovým vítězem soutěže, před dívčím týmem Sokola Mn.Hradiště a Spartakem Pečky C, který se díky špatnému umístění v posledním turnaji propadl na bronzovou příčku a ještě větší propad zaznamenaly Kralupy E z třetího na šesté místo celkově. Oranžový minivolejbal hrajeme ve trojicích s chytáním a následným pinkáním míče a s pravidlem, kdy míč jdoucí přes síť musí být hrán bez chycení. Modrý minivolejbal již je standardní dle pravidel ČVS a hrají ho ročníky 2000 a mladší. Do finálové skupiny se probojovaly týmy Benátky A, Brandýs A, Kralupy A a B a v neposlední řadě Mn.Hradiště A. Kluci ze Sokola Mn.Hradiště nenechali nikoho na pochybách, že chtějí vyhrát i tento turnaj a potvrdit tak jejich převahu v tomto ročníku, kdy pouze v prvním kole na domácím turnaji zaváhali. Jinak šli od výhry k výhře turnaj od turnaje si upevňovali celkové vedení. Také další dvě místa korespondovala s celkovým pořadím. Družstvo děvčat z Benátek A si kromě zápasu proti klukům nedalo nikým vzít druhé místo a stejně tak Kralupy A potvrdily že bronzové medaile jsou ve správných rukou. Na čtvrtém místě skončily celkově páté Kralupy B a pátý stále se lepšící Sokol Brandýs A, který celkově skončil osmý. Bramborovou medaili a nepopulární čtvrtou příčku obsadil letos druhý tým Sokola MH B, který bude pro příští sezónu týmem prvním. Děvčata z D družstva Sokola skončila celkově na sedmé příčce a tentokrát nepřítomný tým C na místě dvanáctém. Malí klucí Sokola MH E uhráli nakonec sice až 17.místo celkově, ale vzhledem k tomu, že to jsou všechno hráči ročníku 2003, tak by v budoucnu mohli a měli za rok či dva bojovat o medaile. Pak možná nastane jejich éra jako první dva roky SMT byly pod nadvládou věkově končícího A týmu.

Následně proběhlo vyhlášení výsledků, poděkování sponzorům soutěže a všem kdo soutěž SMT jakkoli podpořili a společné focení účastníků.

Ještě jednou bych chtěl poděkovat všem partnerům SMT, kterými byli v tomto ročníku firma GALA a.s. Prostějov, Zaměstnanecká pojišťovna Škoda, Poštovní spořitelna a.s. a v neposlední řadě Český volejbalový svaz a řada dalších místních partnerů i měst, kteří podpořili místní turnaje nebo podporují vlastní činnost oddílů. Všem Vám děkuji za podporu díky které se nám daří SMT vylepšovat a rozšiřovat. Z loňských 26 týmů jsme se rozrostli na 34 družstev, což potvrzuje, že pokud se vytvoří podmínky a parta nadšenců jakými trenéři a rodiče kolem SMT jsou, tak že stále ještě lze najít děti, které může sport bavit a přinášet jim radost, jako nám v jejich věku, což je náš cíl.

Třeba si jednou budeme moci říct, že SMT byla první herní zkušeností nějakého budoucího reprezentanta nebo reprezentantky J. A když ne, tak alespoň přivedla ke sportu desítky dětí a nabídla jim alternativu jak trávit volný čas a žít sportem. Za to patří dík Vám všem kdo nám pomáháte. Děkuji a těším se s Vámi na III. ročník SMT 2012/2013

Jirka Skřivan