Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

PŘEDNÁŠKY A SEMINÁŘE
 

ÚNOR 2023:

Srdečně zveme na přednášku Aleny Slezáčkové "Jsme silnější, než si myslíme: Osobní rozvoj v důsledku zvládání náročných životních situací", která se koná 16.2. 2023 v Praze v rámci cyklu sebepoznávacích a psychologických přednášek organizovaných Psychologie.cz a kinem Přítomnost.

Anotace:
Náročné životní situace a krizová období se nevyhýbají nikomu z nás. Jak však můžeme lépe zvládat zvýšenou zátěž, aby si nevybírala daň na našem duševním a tělesném zdraví nebo kvalitě našich vztahů? A můžeme z těžkých období naopak vyjít posíleni?
Na našem setkání se společně podíváme na výsledky aktuálního výzkumu, které nám prozradí nejen to, nakolik bylo uplynulé období spojeno s vyšším stresem, úzkostí a obavami, ale odhalí také zdroje povzbuzení a naděje.
Povíme si, jaké způsoby zvládání stresu přispívají k udržení duševního zdraví a psychické vyrovnanosti, a čím můžeme vydláždit svou cestu k osobnímu rozvoji, nadhledu a životní moudrosti.
Zaměříme se také na praktická doporučení a strategie pozitivní psychologie pro posílení duševní pohody, psychické odolnosti a mezilidských vztahů.

Termín: 16. února 2023, 19:00–21:00 hod.
Místo konání: Přítomnost, Siwiecova 1839/1, 130 00 Praha 3‑Žižkov
Vstupenky zde.

Těšíme se v Przae naviděnou!

 

 

LISTOPAD 2022

Srdečně zveme studenty i veřejnost na přednášku do Ostravy!
Název: Využití mobilních aplikací (e-health) v podpoře duševního zdraví
Přednášející: Doc. PhDr. Alena Slezáčková, Ph.D. (UPP LF MU)
Kdy a kde: úterý 1.11.2022 od 14:10, Filozofická fakulta Ostravské univerzity, Reální 3, 701 03 Ostrava (budova E, místnost E 303).
Anotace:
Rozvoj informačních a komunikačních technologií a běžné využívání chytrých mobilních telefonů umožnily aplikaci těchto nástrojů v péči o zdraví a podpoře zdravého životního stylu. V přednášce bude stručně představen koncept e-health a konkrétní možnosti jeho využití pro podporu duševního zdraví a psychické odolnosti u studentů i u pacientů se závažným onemocněním. Posluchači budou seznámeni s existujícími online programy, které byly vyvinuty na Lékařské fakultě MU, a jejichž účinnost je empiricky ověřována. Diskutovány budou také další možnosti rozvoje e-health i jeho limity.  
Vstup zdarma. 

 

ŘÍJEN 2022

10.10. 2022

Srdečně zveme na 200. Klinicko-psychologický den na téma "To dobré v nás", který se koná v pondělí 10. října 2022 od 9.00 do 13.30 ve velkém sále Lékařského domu, Sokolská 31, Praha 2.

Více informací zde

Program připravila Sekce klinické psychologie při ČMPS ve spolupráci se Sekcí pozitivní psychologie při ČMPS. 

 

 

Duben 2022

5.4.2022

Srdečně zveme všechny zájemce na Seminář o metodách duševní hygieny na podporu zdraví a odolnosti s názvem „Radost v duši tělu sluší“, který se koná v rámci letošních Brněnských dnů prevence.
Lektorka: doc. PhDr. Alena Slezáčková, Ph.D. (ÚPP LF MU)
Datum a čas: úterý 5. dubna 2022, 18:30–19:30 hod.
Místo konání: ÚPP LF MU – Kamenice 126/3, míst. 509
Kapacita: 40 osob, vstup zdarma.
Nutná rezervace: e-mail: alena.slezackova@med.muni.cz

Na semináři se dozvíte nejen zajímavé poznatky o tom, jaký vliv má duševní pohoda na naše zdraví, ale také si prakticky vyzkoušíte ověřené a účinné metody duševní hygieny, které nám pomáhají lépe zvládat stres, uvolnit napětí, zlepšit náladu a obnovit vnitřní zdroje posilující psychické i tělesné zdraví.

Program BDP ke stažení zde.

 

 

Leden 2022

5.1. 2022:

Ústav psychologie a psychosomatiky LF MU nabízí zdarma online webináře na podporu duševního zdraví a psychické odolnosti. Více informací naleznete ZDE.

 

Listopad 2021

Srdečně zveme na webinář s názvem "Význam naděje pro zvládání stresu a udržení duševního zdraví: Praktická doporučení a intervence", který se bude konat ve čtvrtek 18.11.2021 od 14:00 do 15:30 hodin
Webinář je určen primárně lékařům a zdravotnickým pracovníkům, kteří se chtějí dozvědět více o udržení duševního zdraví a psychické odolnosti v náročných životních obdobích. Bude se hovořit nejen o tom, co říkají o naději vědecké výzkumy, ale především o praktických doporučeních pro posílení naděje a duševního zdraví jak u zdravotníků, tak u jejich pacientů a klientů.

Více informací a přihlášení ZDE.

 

Květen 2021

„Pozitivní psychoterapie - metody a intervence" - Webinář pro psychology a psychoterapeuty
KDY? Ve středu 12.5.2021 od 17:30 do 19:30 hod.
KDE? Na Zoomu (odkaz bude upřesněn)
Obsah:
Na tomto webináři nabídneme přehled empiricky ověřených metod a intervencí pozitivní psychologie, které se efektivně využívají v individuální, párové i skupinové terapii a v poradenství. Uvedeme si praktické příklady, vysvětlíme si mechanismy působení intervencí a upozorníme také na případná úskalí jejich využití. 
Organizuje:  #delamcomuzu
Více informací zde: https://fb.me/e/ZvYnfsPj
 

Leden 2021

 

Srdečně zveme na webinář pro veřejnost a názvem „Jak si udržet naději a duševní zdraví“, který se bude konat ve čtvrtek 4.2. 2021 v 18:00 hod
Naděje je klíčová pro udržení duševního zdraví a psychické odolnosti v náročných životních obdobích. Na tomto webináři budeme hovořit nejen o tom, co říkají o naději vědecké výzkumy, ale zaměříme se především na praktická doporučení pro posílení naděje. Představíme si konkrétní strategie a metody pozitivní psychologie, které nám mohou pomoci ubránit se úzkosti, nepohodě a beznaději, a významně podpořit naše duševní zdraví a psychickou pohodu. 
Organizuje: #delamcomuzu
Účast zdarma. Přihlášení a více informací
 zde. 

 

Webinář pro odborníky (psychology, terapeuty) s názvem  "Jak posílit naději u klientů a pacientů" se bude konat ve čtvrtek 11.2. 2021 v 17:00 hod. 
Představíme si základní podoby a zdroje naděje, její souvislosti s duševním i tělesným zdravím, a hlavně přehled účinných metod a intervencí, které vycházejí z různých teoretických přístupů (kognitivní teorie naděje, prožívaná naděje), a které jsou úspěšně využívány při snaze o zvyšování naděje u klientů a pacientů.
Organizuje: #delamcomuzu.
Přihlášení a více informací zde.

 

Je šťastie otázkou perspektívy?
Srdečně zveme všechny zájemce k účasti na online diskusním večeru, který pořádá slovenské Kulturní centrum Diera do sveta ​
v úterý 26.1. 2021 od 18 hodin.  
Pojďme společně hledat odpovědi na otázku, zda je možné být šťastný i v době pandemie. A pokud ano, jak na to?
Diskuse probíhá online, účast je zdarma.

Záznam besedy naleznete zde.

 

Prosinec 2020

Doporučujeme:

Osmitýdenní online kurz "Positive Psychology Foundations" (27.1. – 17.3. 2021) pod vedením zkušených lektorů z Velké Británie.

 

Listopad 2020

Doporučujeme:

Kurz Sebelaskavost do kapsy

4-týdenní kurz  klíčových dovedností všímavé sebelaskavosti pod vedením Kami Dvořákové, ve kterém se společně rozvíjí přátelský a laskavý postoj k sobě samotným v každodenních i náročných situacích. Kurz vychází z prožitkového a klinicky ověřeného programu Mindful Self-Compassion, vytvořeného Kristin Neff a Chrisem Germerem, kterým již prošlo desítky tisíců účastníků po celém světě.
Více na https://www.facebook.com/events/675130559806280/

 

 

Listopad 2019

Srdečně zveme na malé symposium věnované tématu mezigeneračního přenosu pozitivních charakteristik, strategií a hodnot.

Název: "Mezigenerační přenos v kontextu dvou generací aneb Co předaly Husákovy děti mileniálům?"
Termín: středa 20.11. 2019 od 16:00 do 18:00 hod.
Místo konání: Filozofická fakulta Masarykovy univerzity, Arna Nováka 1, místnost D22

Anotace: V rámci symposia zazní tři přednášky, jejichž společným tématem je zkoumání přenosu vybraných vlastností, hodnot a strategií seberegulace z generace na generaci. Doc. Alena Slezáčková představí výsledky studie zaměřené na přenos silných stránek charakteru a duševní pohody u českých dospělých. Dr. Katarína Millová se bude věnovat mezigeneračnímu přenosu strategií seberegulace u současných mladých lidí a jejich rodičů. Příspěvek Dr. Tatiany Malatincové prozradí něco o tom, nakolik jsou si rodiče a jejich potomci podobní v hodnotách a celkovém přístupu k životu a jak to závisí na jejich vzájemném vztahu.
Zástupci všech generací jsou srdečně vítáni!
Vstup volný.
Akce se koná v rámci Týdne humanitních věd na FF MU a 
aktivit Sekce pozitivní psychologie při ČMPS.

 

Září 2019

V úterý 24.9.2019 se bude konat zajímavá přednáška dr. Patryka Stecze (Department of Preventive and Addiction Psychology, Institute of Psychology, University of Lodz, Poland) s názvem "Psychological aspects of religiosity and religious coping and their relatedness to well-being".
Místo konání: Psychologický ústav FF MU v Brně.

 

Červen a červenec 2019

V červnu a červenci 2019 pobíhá v evropských městech Graz, Götzis a Hamburk již pátá série přednášek a workshopů čelních představitelů Pozitivní psychologie, 5th Positive Psychology Tour (http://www.seligmaneurope.com). 
V rakouském Grazu (21.-23.6.2019) uslyšíte americké i evropské odborníky, a to: Martina Seligmana, Roberta Biswas-Dienera, Tayyaba Rashida, Michaela Lehofera, Alenu Slezáčkovou, Gunthera Schmidta a Philipa Streita. 
V německém Hamburku (29. - 30.6.2019) vystoupí Roy Baumeister, Kim Cameron, Martin Seligman, Steve Cole, Joachim Bauer a mnoho dalších.
Bregenz a Götzis (1.-3.7.2019) uslyšíte Martina Seligmana, Willibalda Rucha, Kima Camerona a další. 

Více informací  a podrobný program ZDE.  

 

Červen 2019

12.6.2019:

Přednáška Aleny Slezáčkové s názvem "Pozitivní psychologie v praxi: Jak si udržet naději a duševní vyrovnanost v náročných životních situacích" pro Klub pacientů mnohočetný myelom, z.s., se bude konat ve středu 12.6.2019 od 14:15 do 15:30 v sálu Moravského zemského muzea v Brně ( Zelný trh, Biskupský dvůr).

 

Květen 2019

15.4.2019:

​Ve spolupráci s Institutem celoživotního vzdělávání VUT Brno srdečně zveme na sympózium k tématu "O možnostech a významu humanitních předmětů v systému vzdělání vůbec a technického zvláště".
Název: Nejen informovat, také FORMOVAT!  
Termín: úterý 7.5.2019 od 13:00
Místo konání: Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT, Technická 12, Brno, Aula prof. Braunera
Pozvánka s programem ke stažení zde: Symposium Formování 2019.pdf.
Akce se koná v rámci aktivit Sekce pozitivní psychologie při ČMPS.
Vstup volný.

 

Duben 2019

15.4. 2019:

Workshop s názvem "Spokojený žák - úspěšný žák: Metody pozitivní edukace při práci se třídou" se bude konat v pondělí 15.4. od 14 do 15:30 na Filozofické fakultě MU v Brně v rámci Týdne učitelství FF MUNI.
Vstup volný.
Více informací a přihlášky na webu 
Týdne učitelství 2019

 

Listopad 2018

7.11. 2018:

Srdečně zveme na "Malé symposium o štěstí v interkulturním kontextu", které se bude konat ve středu 7. 11. od 10:00 do 12:00 na Filozofické fakultě MU v učebně D22, Arna Nováka 1, Brno.
Hlavním a spojovacím tématem je štěstí v různém kulturním pojetí.
Bhútánští hosté Mgr. Yeshi Samten a Dr. Saamdu Chetri představí unikátní koncept Hrubého národního štěstí, který celosvětově proslavil toto malé himalájské království. Českému štěstí v mezinárodním srovnání se bude věnovat doc. Alena Slezáčková. Mgr. Kristýna Tronečková bude hovořit o své dizertační práci, ve které se věnuje souvislostem štěstí a spirituality v multikulturním kontextu. Na toto téma dělala kvalitativní rozhovory v Bhútánu, Norsku, ČR a Izraeli. Matouš Hurtík se bude věnovat možnostem propojení Hrubého národního štěstí a businessu, čímž se zabýval v Bhútánu.

Program:
Kristýna Tronečková, Matouš Hurtík: Štěstí a kvalita života v multikulturním kontextu.
Yeshi Samten, Saamdu Chetri: Štěstí a spokojenost v bhútánském pojetí.
Alena Slezáčková: České štěstí: úroveň a determinanty štěstí v mezinárodním srovnání.

Vstup volný.

 

14.11. 2018:

Srdečně zveme na přednášku A. Slezáčkové s názvem "Naděje jako předmět vědeckého zkoumání: výsledky českých výzkumů v rámci mezinárodních studií"která se bude konat ve středu 14.11.2018 od 10:00 do 11:30 na Psychologickém ústavu FF MU v Brně (Arne Nováka 1, budova C., 5. patro). Akce se koná v rámci Týdne humanitních věd na FF MU.

 

Září 2018

Odborný seminář s workshopem s názvem "Pozitivní psychologie v praxi: Ověřené metody a intervence pro zvýšení osobní pohody a životní spokojenosti" se bude konat v pátek 21.9. 2018 v Pardubicích v rámci aktivit spolku Péče o duševní zdraví. Zájemci jsou srdečně zváni.
Více informací zde: 
PDZ-pozvanka Pozit.psychologie.pdf

 

Červen 2018

Srdečně zveme na přednášku prof. Thariny Guse (Dept. of Psychology, University of Pretoria, South Africa) s názvem "Hope among South African adults: preliminary findings from the Hope-Barometer Survey 2017“. Přednáška se bude konat v pondělí 25.6.2018 od 14:00 na Psychologickém ústavu FF MU v učebně U32 (bud. U1, areál VUT Údolní 53, Brno). 

 

Listopad 2017

Srdečně zveme na přednášku doc. Aleny Slezáčkové s názvem "Naděje v kontextu posttraumatického rozvoje osobnosti", která se uskuteční v rámci Týdne humanitních věd na FF MU.

KDY? Úterý 14.11.2017, od 11:00 do 12:15 hod.
KDE? Psychologický ústav FF MU, Úvoz 51, Brno - budova U1,  3. nadzemní podlaží, učebna U32.
Vstup volný.

V přednášce budou představeny výsledky rozsáhlé studie zaměřené na prozkoumání role naděje v posttraumatickém rozvoji osobnosti. Nebudou chybět ani praktická doporučení pro udržení  a posílení naděje v krizových životních situacích.
Součástí přednášky je představení nové knihy "Hope and Well-being: Psychosocial Correlates and Benefits".

 

Říjen 2017

Srdečně zveme všechny zájemce (přednostně z řad studentů psychologie FF MU a členů Sekce pozitivní psychologie při ČMPS) na cyklus mimořádných přednášek a workshop zahraničního hosta Prof. Johana Potgietera (North-West University, Potchefstroom, South Africa) s názvem „The understanding of well-being: Theories, findings, and implications for interventions. Novel approaches to the facilitation of health and well-being from a strengths perspective.“  
Přednášky hosta Psychologického ústavu FF MU se konají v angličtině, vstup volný.

Pondělí 9.10. 2017 od 12:30 do 14:00 na PsU FF MU, ul. Údolní 53, Brno (učebna č. U35 v budově U1):
„Stress and coping in cultural context: Implications for physical health and psychological well-being“

Úterý 10.10. 2017 od 10:50 do 12:20 na Údolní 53 v učebně U32 (budova U1):
„When men and mountains meet... The role of eco-adventure in the facilitation of grit and resilience during adolescence and early adulthood“

Praktický workshop ve středu 11.10. 2017 od 14:00 do 16:30 na FF MU, Arne Nováka 1, v učebně B2.23 (Přednostně pro studenty psychologie FF MU! Přihláška nutná - emailem na  adresu alena.slezackova@phil.muni.cz nejpozději do 9.10.2017):
„Solution Focused Counseling: The application of strengths-based intervention on a therapeutic level“

 

Březen 2017

Praktický workshop s názvem "RESCUR Resilience Programme: Training Workshop" se bude konat v pondělí 27. března od 13:00 do 17:00 hod. a v úterý 28. března 2017 od 9:00 do 13:00 hod. Obsahem je trénink v metodách podpory psychické odolnosti u žáků, který byl vytvořen v rámci mezinárodního projektu RESCUR.
Program zahrnuje následující témata: Rozvoj komunikačních schopností, udržování zdravých mezilidských vztahů, podpora a rozvíjení silných stránek, pozitivní emoce a pozitivní myšlení, efektivní zvládání konfliktů.
Lektor: Prof. Carmel Cefai, University of Malta
Místo konání: Filozofická fakulta MU v Brně
Účast je zdarma, školení probíhá v anglickém jazyce.
Účastníci absolvující plný program (10 vyučovacích hodin) obdrží podklady, pracovní materiály a Certifikát o tréninku v programu RESCUR.
Přihlášky zasílejte na email: alena.slezackova@phil.muni.cz do 20.3.2017.
Spolupořádá Sekce pozitivní psychologie ČMPS.
Fotografie z workshopu jsou ke shlédnutí ve Fotoalbu.
 

* * *

Srdečně zveme také na veřejnou přednášku "Building resilience in children and youth" profesora Carmela Cefaie z University of Malta.
Přednáška v angličtině se koná ve středu 29.3. 2017 od 12:30 do 14:00 na Filozofické fakultě MU v Brně (Joštova ul., učebna č. M21). Zájemci jsou srdečně zváni. Vstup volný.

 

Listopad 2016

Srdečně zveme na přednášku doc. Aleny Slezáčkové s názvem "Neztrácejme naději - vybrané výsledky mezinárodního projektu Barometr naděje", která se uskuteční v rámci Týdne humanitních věd na FF MU.
Součástí programu bude také sdělení o činnosti Sekce pozitivní psychologie při ČMPS. Zájemci o členství a spolupráci v Sekci pozitivní psychologie jsou vítáni.

KDY? Středa 16.11.2016, od 11:00 do 12:15 hod.
KDE? Psychologický ústav FF MU, Úvoz 51, Brno - budova U1,  3. nadzemní podlaží, učebna U36.
Vstup volný.

V přednášce budou představeny vybrané výsledky české části mezinárodního projektu Barometr naděje, jehož cílem je odhalit význam, obsah a zdroje naděje u širšího vzorku české populace a prozkoumat vztah naděje k duševnímu zdraví a životní spokojenosti. Získané poznatky budou porovnány s výsledky jiných zemí a závěrem nebudou chybět ani praktická doporučení pro udržení naděje a pozitivního přístupu v dobách klidných i bouřlivých.

 

Duben 2016

Srdečně zveme na přednášku "Results from the Hope Barometer: The two faces of hope - Cognitive and transcendent dimensions" (Výsledky projektu Barometr naděje: Kognitivní a transcendentální aspekty naděje) švýcarského psychologa Dr. Andrease Kraffta z University St. Gallen.
Koná se ve středu 27.4. 2016 od 9:15 do 10:45 na FF MU v Brně (učebna č. C21).
Zájemci jsou srdečně zváni. Vstup volný.

 

Červen 2015

V pondělí 8.6.2015 se od 9 do 12 hod. koná malé Sympózium o štěstí.
Program:
Doc. PhDr. Alena Slezáčková, PhD.: Pozitivní psychologie – věda o štěstí  
Prof. PhDr. Ing. Josef Šmajs, CSc.: Práce jako cesta ke štěstí     
Dr. Zlata Černá: Tradiční čínské pojetí štěstí 
ThMgr. Milan Klapetek: Šťastné a nešťastné cesty ke štěstí
                                                   
Místo konání: aula prof. Braunera na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií v Brně, Technická 12  (bus 53, zastávka Podnikatelská)
Vstup volný.

 

Duben 2015


22.4.2015: Srdečně zveme na přednášku "Developing resilience in children and adults" britské představitelky pozitivní psychologie Bridget Grenville-Cleave, MAPP, která se koná ve středu 22.4.2015 od 10:50 do 12:30 na FF MU v Brně (učebna č. C21).
Zájemci jsou srdečně zváni. Vstup volný.

 

Listopad 2014

24.-25.11. 2014: Přednáška a workshop dr. P. Streita. Brno, FF MU,

Srdečně zveme všechny zájemce na přednášku a praktický workshop Dr. Philipa Streita, klinického psychologa a psychoterapeuta z rakouského Grazu. Program s názvem "Positive Psychology: New developments and application for therapy, counselling and coaching" se bude skládat z praktického workshopu (pondělí, 24.11. 2014 od 11:40 do 15:45 v C51) a veřejné přednášky (v úterý  25.11. od 10:50 do 12:20 v D22). Kapacita pro pondělní workshop (pouze pro studenty!) je limitovaná, svoje závazné přihlášení prosím posílejte do 21.11. na email Mgr. K. Bednaříkové 342233@mail.muni.cz.
Těšíme se naviděnou! 

 

V úterý 18. listopadu 2014  se bude konat v rámci Týdne vědy na FF MU malé Sympózium o naději.
Místo konání a čas: od 11:00 do 12:30 v učebně D22, FF MU, Arne Nováka 1, Brno.

Předběžný program:
Alena Slezáčková: "Naděje coby předmět vědeckého zkoumání: Co říkají výsledky českých výzkumů?"
Klára Benešová, Monika Kupcová, Lenka Vildová a kol.: "Naděje pro příští generaci: Psychosociální souvislosti naděje u dětí ve věku 8 až 12 let"
Katarína Millová: "Být aktivním dítětem se vyplatí: jaké jsou prediktory naděje v dětství a dospívání?""
Daniel Vodrážka: "Studenti dávají naději:
Prezentace studentské neziskové organizace Mise naděje"
Alena Slezáčková: "Jak si udržet nadějný přístup k životu?"

Zájemci z řad veřejnosti jsou srdečně zváni - vstup volný!
.

 

Duben 2014

Srdečně zveme na přednášku a workshop španělských kolegů dr. Ricada Arguis Rey a Silvie H. Paniello o využití pozitivní psychologie ve výchově a vzdělávání, které se konají 15. a 16.4. 2014 v Brně.
Akce se koná v rámci projektu INPSY.
Místo konání: Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně, Arne Nováka 1, budova C.
Vstup volný.
Více informací o přednášce
zde a o workshopu zde

 

Srdečně zveme na přednášku a workshop švýcarského psycholog a lektora dr. Andrease Kraffta o duševní pohodě a naději v osobním životě i pracovní oblasti a managementu, které se konají 7.4. 2014 v Brně.
Akce se koná v rámci projektu INPSY.
Místo konání: Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně, Arne Nováka 1, budova C, učebna C21, 10:50-12:20 hod.
Vstup volný.
Více informací
zde

 

Březen 2014

Srdečně zveme na přednášku a workshop rakouského psychologa a terapeuta dr. Philipa Streita o aplikaci poznatků pozitivní psychologie v praxi, které se konají 24. a 25.3. 2014 v Brně.
Akce se koná v rámci projektu INPSY.
Místo konání: Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně, Arne Nováka 1, budova C,
učebna C21, 10:50-12:20 hod.
Vstup volný.
Více informací:
zde


Září 2012

Víkendový kurz "Pozitivní psychologie v praxi aneb Jak rozvinout své silné stránky a zvýšit životní spokojenost" s lektorkou PhDr. Alenou Slezáčkovou,
Ph.D. 
Kurz je určen pro všechny zájemce z řad psychologů, pedagogů, příslušníků pomáhajících profesí i studentům těchto oborů, stejně jako všem ostatním zájemcům o osobní růst, rozvíjení pozitivního přístupu k sobě i ke druhým a o zlepšení kvality svého života.

Termín a místo konání: 10.-11.11. 2012, Brno

 

  • Můžeme být v životě spokojenější?
  • Jak souvisí naše pracovní či studijní výkonnost se štěstím?
  • Lze se naučit myslet pozitivně?
  • Známe své silné stránky a umíme jich využívat?
  • Můžeme výrazně zlepšit kvalitu svých vztahů?
  • Chceme vnést do svého života více klidu, uvolnění a nadhledu?
  • Jak a kde začít?

 
Na tyto a mnohé další otázky přináší odpovědi pozitivní psychologie. Pozitivní psychologie je nejaktuálnějším směrem v současné světové psychologii, který přináší bohaté aplikační možnosti do oblasti seberozvoje, výchovy a vzdělávání, psychoterapie, psychologie práce a mnoha dalších oblastí. Zabývá se studiem a podporou pozitivního prožívání a myšlení, identifikací a rozvojem silných stránek člověka i podmínkami optimálního fungování mezilidských vztahů.
V průběhu dvoudenního sebezkušenostního kurzu Vám představíme možnosti praktického využití poznatků pozitivní psychologie. Seznámíte se s konkrétními a osvědčenými postupy a metodami, díky nimž se naučíte lépe rozpoznávat své silné stránky a využívat jich, vyzkoušíte techniky napomáhající zvýšení osobní pohody a v rámci interaktivních cvičení si osvojíte takové druh komunikace, který významně přispívá ke zlepšení mezilidských vztahů.
Součástí kurzu je také podvečerní relaxační blok pro zklidnění a uvolnění těla i mysli.

 

 
Září 2012
 

6.9. 2012:

 A. Slezáčková: přednáška "Pozitivní psychologie aneb ekonomické souvislosti štěstí" a workshop "Pozitivní psychologie – jak funguje vědecky ověřená teorie v praxi?" v rámci celodenní akce "Setkání s inspirací".
Praha, 6.9.2012
Více informací
zde

 

 


Červen 2012

22.6. 2012:

Speciální přednáška paní dr. Kamlesh Singh  (Department of Humanities and Social Sciences, Indian Institute of Technology, Delhi, India) s názvem "Well-being in Indian socio-cultural context" se bude konat v pátek 22.6. 2012 od 10:30 na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, A. Nováka 1, místnost D22.
Přednáška s diskuzí proběhne v angličtině.
Vstup zdarma. Zájemci jsou srdečně zváni.
Fotografie naleznete ve Fotoalbu.

 

 

 Listopad 2011

 5.-6.11. 2011 (víkend):
Rozvoj silných stránek osobnosti - pozitivní psychologie v praxi
Praktický workshop zaměřený na aplikační možnosti pozitivní psychologie.
Více informací a přihlášky na: 
http://is.muni.cz/obchod/baleni/53142

 

 

Říjen 2011

20.10. 2011:

Podzimní odborný seminář Centra CPPC s názvem "Pozitivní psychologie v klinické praxi" se bude konat ve čtvrtek 20. října 2011 od 14:00 hod. v Brně, a to opět v zasedací místnosti Filozofické fakulty MU, ul. A. Nováka 1, budova C, 2. patro -
mapa zde
Na semináři se podělíme o zkušenosti, postřehy a fotografie z 2. Světového kongresu pozitivní psychologie, který se konal v červenci 2011 ve Philadelphii, USA.
Odborná část programu bude věnována klinicky významnému tématu posttraumatického rozvoje.

 Svůj aktivní příspěvek přislíbili:

 Prof. PhDr. J. Mareš, CSc. (LF UK Hradec Králové): "Pozitivní klinická psychologie - přehled názorů"
PhDr. A. Slezáčková, Ph.D. (FF MU, AV ČR): „Posttraumatický rozvoj osobnosti: cenné plody bolestných zkušeností. Výsledky výzkumu, implikace pro praxi"
Prof. PhDr. V. Smékal, CSc. (FSS MU): „Zvládání postraumatické  krize v perspektivě logoterapie“
Mgr. P. Viktora (klinický psycholog, Rehabilitační ústav Kladruby): „Terapie osob po traumatu - zkušenosti a postřehy"
Doc. PhDr. L. Vašina, CSc. (klinický psycholog, FF MU) - host diskuzní části semináře

 

Vstup volný. Zájemci jsou srdečně vítáni. Z organizačních důvodů prosíme o předběžné potvrzení účasti emailem (alena.slezackova@phil.muni.cz).

 

 Červen 2011

 10.6. 2011:

A. Slezáčková: „Pozitivní edukace - možnosti využití pozitivní psychologie při prácv s nadanými dětmi"
Pracovní seminář, Pedagogická fakulta Univerzity Hradec Králové

 

 Květen 2011

3.5. 2011:
A. Slezáčková: „Pozitivní psychologie v každodenní činnosti zdravotnického pracovníka".
Konference Profesního svazu zdravotnických pracovníků v soc. službách. Kongresové centrum BVV, Brno

 

Březen 2011

24.3. 2011:
Třetí seminář Centra CPPC s názvem "Pozitivní psychologie v kontextu aktuálních otázek výchovy a vzdělávání" se bude konat ve čtvrtek 24. března 2011 od 14:00 hod. v Brně, a to opět v zasedací místnosti Filozofické fakulty MU, ul. A. Nováka 1, budova C, 2. patro -
mapa zde).

 
Svůj aktivní příspěvek přislíbili:
Prof. PhDr. J. Mareš, CSc. (LF Hradec Králové): „Pozitivní psychologie a škola - současné trendy v zahraničí"
PhDr. J. Havigerová, Ph.D. (PedF Hradec Králové): „Psychologie nadání a pozitivní psychologie: křižovatky a mosty“
Mgr. K. Malá (o.s. Mosty, Most): „Využití přístupu pozitivní psychologie při práci s rizikovou mládeží“
PhDr. A. Slezáčková, Ph.D. (FF MU, AV ČR): „Pozitivní vzory mládeže: občanské ctnosti v praktickém životě“

Zájemci jsou srdečně vítáni. Z organizačních důvodů opět prosíme o předběžné potvrzení účasti emailem (
alena.slezackova@phil.muni.cz)

 

10.3. 2011:
A. Slezáčková: "Pozitivní psychologie: přístupy, poznatky, aplikace"
Asociace poskytovatelů sociálních služeb APSS, Setkání republikové sekce azylových domů. Věstonická 1, Brno.


 

Prosinec 2010

16.12. 2010:
Druhý seminář CPPC s názvem "Aplikace pozitivní psychologie ve vzdělávání a psychologii práce a řízení" se bude konat  ve čtvrtek 16.12. od 14:00 v Brně (zasedací místnost Filozofické fakulty MU, ul. A. Nováka 1, budova C, 2. patro -
mapa zde.

Program :
Dr. G. Lueger (ředitel Solution Management Center, Vídeň): "Turn the coin around: How to find the Positive in the Negative". Překlad zajištěn.
Prof. PhDr. J. Švancara, CSc. (FF MU Brno): "Paradox času v zorném úhlu Philipa Zimbarda. Nápovědi pro pozitivní psychologii"
Prof. PhDr. V. Smékal, CSc. (FSS MU Brno): "Pozitivní psychologie jako inspirace etické výchovy"
PhDr. A. Slezáčková, Ph.D. (FF MU, AV ČR): "Jak rozpoznat a využít své silné stránky:  aktuální poznatky, praktické intervence, zkušenosti ze zahraničí"

 

10.12. 2010:

A. Slezáčková: "Pozitivní psychologie a její aplikace v poradenské a terapeutické praxi"
X. Plzeňský psychologický den, ZČU v Plzni.
Více na:
http://cmps.ecn.cz/?page=konference#plz

8.12. 2010:
A. Slezáčková: "Pozitivní psychologie - uplatnění silných stránek a předností"
Seminář Sekce psychologie práce a organizce při ČMPS.  AV ČR, Národní tř. 3, Praha.
Více na:
http://www.cmps.ecn.cz/?page=sppo

 

 

 

Listopad 2010
 
15.11. 2010:
A. Slezáčková: "Souvislosti prožívaného štěstí a kvality života". Přednáška v rámci Týdne vědy na FF MU, A. Nováka 1, Brno (posluchárna C 21, 10:00)

11.11. 2010:
První seminář s názvem "Pozitivní psychologie - nové trendy ve výzkumu, terapii a vzdělávání" se bude konat ve čtvrtek 11. listopadu 2010 od 14:00 do 16:30 v zasedací místnosti Psychologického ústavu Akademie věd v Brně, Veveří 97 (vchod z ulice Resslovy,
mapa zde
).

Z odborného programu vybíráme:
PhDr. A. Slezáčková, Ph.D. (FF MU, AV ČR): „Náplň činnosti a cíle Centra pozitivní psychologie v ČR“
Prof. PhDr. M. Blatný, CSc. (AV ČR, FF MU): „Výzkum optimálního celoživotního vývoje“
PhDr. J. Dosedlová, Ph.D. (FF MU Brno): „Optimismus a péče o zdraví“