Jdi na obsah Jdi na menu
 


Švédsko

11. 11. 2011

 ŠVÉDSKO 2010

(13. – 18.8.)

 

 


 aneb těšíme se od června..

 

 

Švédsko Švédsko Švédsko.. proboha proč Švédsko??!!

 

avšak odpověď na Vaši otázku je velmi prostá..

 

 

Na začátku bylo jedno přání.. přání cesty.. posléze z něho vzešlo přání společné cesty.. ze kterého byl jen krůček ke společnému přání společné cesty.. a tak vzniklo Švédsko :D

 

Toť verze pro ty méně chápavé.. ostatní mohou číst dál :-)

 

Vše začalo jako vždy velmi jednoduše.. zapříčiněno nutností hodného rozloučení se s našimi kolegyněmi.. a to proto že se nás Bl s Kt chystají letos na delší dobu všechny opustit.. a jelikož se z naší historicky ne moc dlouhé známosti vyvinulo krásné přátelství a jelikož s Bl již téměř každoročně podnikáme drobné výpady za hranice naší země.. a jelikož z pochopitelných důvodů nemůžeme tyto výpady podnikat každý rok s tatáž skupinou :D rozhodli jsme se že letošní výlet ve čtyřech by mohl být krásnou tečkou našich společných chvil..

 

A ačkoli původní plány byly směřovány spíše do Itálie či Španělska.. jelikož holky se chtěly jet spíš ohřát než vymrznout.. tudíž mé Norko, Švédsko, Finsko popřípadě Nizozemí zůstává jako nápad spíše u ledu..

 

což pokud se chystáte psát z této expertízy nějaké poznámky může být vaše první jelikož naše čtveřice co se týče názorů na teplo a zimu má v tomto celkem jasno.. Bl s Kt jsou povahy poněkud jižní.. naopak já s Jn lehce na sever..

 

Dalším z mnoha kritérií cílové destinace jsou samozřejmě tamní památky.. čímž rázem náš seznam přichází o takové skvosty jako Řím či Londýn – jelikož tam prostě nic není ! :D

 

A tak zdá se že favoritkou v naší soutěži se pomalu ale jistě stává Barcelona – nejen proto že je tam teplo ale také proto že Bl tam nedávno byla a tudíž je jistota že je tam co prohlížet – nebo to Bl aspoň zarputile tvrdí :-)

 

Ovšem jako při každé akci – největším rozhodovacím faktorem bude zřejmě opět rozpočet..

 

Což není zas vůbec snadné.. aneb pro ty co si píší.. prosím zaznamenejte si.. Bl s Kt teď logicky šetří co nejvíce na jejich plánovaný odjezd.. Kt navíc s tou nevýhodou studentského života.. Jn se sice prozatím nikam nechystá ale opět tu máme na peníze ne příliš štědrý neblahý studentský život.. a tak se zdá že z pohledu pracujícího studenta  jsem na tom v tomto ohledu zřejmě nejlépe..

 

Nicméně s Bl chceme opět dodržet naše zlaté pravidlo cestování číslo jedna:  NA 5 A DO 10 (což volně přeloženo znamená – že náš zhruba pětidenní pobyt se musí se vším všudy vejít maximálně do desetitisíc) s čímž tedy souhlasí i holky..

 

Po zohlednění možných termínů letů a po konzultaci s našimi diáři.. a veřejně si přiznejme převážně při zjištění ceny letenek se najednou z původně nefavorizovaného Švédska stává absolutní vítěz v celé naší váhové kategorii..

 

We are the champions my friends…

Destinace by tedy byla.. termín taky.. ale co teď...

 

co tam budeme celých těch pět dní dělat.. co nás ve Švédsku tak zajímá.. co vlastně my čtyři o Švédsku víme.. a bohužel se ukazuje že nic moc :DDDD

 

jak se totiž postupně ukazuje ze Švédska známe tak maximálně švédské stoly, ikeu a jak trefně dodala Bl možná i hodinky – které se ovšem časem ukázali spíše jako ŠVÝCARSKÉ :DD a tak předpoklad úspěchu této akce je opět již zpočátku velmi značný :-*

 

ovšem po ponoření se do giudů a internetu.. a po zjištění že nejsme jediní co se chystají na sever.. a jak to vypadá tak tam před námi již pár statečných bylo.. sbíráme informace.. a notně docházíme k závěru že Švédsko má co nabídnout..

 

dokonce bych řekla že po pár týdnech se nám situace lehce obrací.. a z původních pohodových pěti dní bez nějakého extra programu se nám stává slušná makačka.. a pět dní nám začíná být vcelku málo..

 

Švédsko jak zjišťujeme má totiž pro turisty velmi dobrou vychytávku a to v podobě STOCKOLM CARD – která funguje jak pro studenty, děti i dospělé a je možné si ji zakoupit od jednoho do pěti dní.. Pravda.. je to sice poněkud dražší záležitost ale po projití cen vstupů u základních švédských památek které nemůžeme minout je možné se na kalkulačce velmi rychle přesvědčit že tato karta je i přes svou na první pohled vyšší cenu i tak na zdejší cenové poměry opravdu velmi výhodnou počáteční investicí

 

Většina vstupů ve Švédsku se totiž pohybuje mezi 70 – 100 SEKY a STOCKOLM CARD stojí 895 SEK na 5 dní.. což přidáme-li k tomu ohromné množství památek, muzeí a jiných aktivit včetně dopravy zdarma – i po důkladném uvážení všech možných alternativních variant – nemůžeme jinak a říkáme STOCKOLM CARD – JEDNOZNAČNĚ ANO !

 

Poznámka pro zvídavé čtenáře – 1 SEK se v době našeho výletu pohybuje zhruba okolo 2,6 Kč

 

A ačkoli se pochopitelně snažíme s přispěním užitečných informací a s objevováním nových a nových památek a aktivit každý dle svého nejlepšího svědomí a vědomí.. opět zde musím jednoznačně vyzdvihnout Bl – která ať už dáno její povahou či čímkoli jiným má z nás čtyř (holky promiňte) v tomto směru jednoznačně nejprofesionálnější přístup.. a tak ne že bych ji tu chtěla nějak extra chválit.. ale co se týče letenek – BL CHECK, co se týče hostelu – BL CHECK, co se týče zjištění Stockholm card – BL CHECK, co se týče zkompletování mapy s konečným seznamem památek a plánu na jednotlivé dny – BL CHECK..

 

Na její obranu nutno říct že je jako jediná v době plánování bez práce i bez školy – tudíž objektivně s největším časovým fondem :-P avšak nemohu si zde odpustit poznámku že k její (i naší) škodě jak dokonale to na začátku vše naplánuje a všechny nás krásně navnadí tak se tím zřejmě tak „vyštaví“ a subjektivně si na sebe přenese tolik odpovědnosti že pobyt samotný si již bohužel neužije tak jak bývalo jejím dobrým zvykem..

 

Ovšem ještě zpátky k hostelu.. omlouvám se ale toto téma nemohu vynechat.. nevím jak vás ale mě když poprvé Bl ukázala kde budeme bydlet myslela jsem si že si dělá srandu.. a zřejmě jsem jí to až do příjezdu nevěřila.. tak ono se v podstatě není čemu divit.. bydlet na jednom ze čtrnácti ostrovů – v našem případě přímo na tom centrálním.. naproti Královskému paláci hned vedle Národního muzea už je na pravdu docela blbá náhoda ne :D

 

 

A tak pokud sledujete tok mých myšlenek.. (což může být pravda někdy trochu složité).. letenky zařízeny, hostel objednán.. ke konci června pak ještě probíhá závěrečný meeting v C.. ovšem je to marný.. na všem se shodneme.. se vším souhlasíme.. nikdo nemá námitek.. a tak se nezbývá než těšit :-)

 

 

Zde by měla Bl přestat číst a dále jen pro nás otrlé :-P

 

Nevím kdo měl letos tak super nápad že jako povezeme jen příruční zavazadlo.. co když tam bude obchod.. co když si budu chtít něco koupit.. co když si budu chtít koupit boty ! co když se mi jen do příručního zavazadla nevejde všech mých pět bund.. to letos budu muset doma nechat i fén ne.. a to už vůbec nemluvím o omezení ml tekutin.. šampon, sprcháč, deodorarant, pasta..  Se asi posrala ne !

 

A proč vlastně jedeme do Švédska kde se podle dostupných informací snad ani nepije.. a když ano tak jen v barech k tomu určených a alkohol se dá taktéž dle informací z internetu koupit jen ve specializovaných obchodech k tomu určených..

 

A to samé zjevně platí i o cigaretách.. aneb věta KOUŘENÍ NA VEŘEJNOSTI ZAKÁZÁNO příliš optimisty pro pobyt na pět dní nezní..

 

Navíc vypadá že vše (snad i včetně barů a hospod) zavírá na naše poměry velmi brzy – asi tak ve 3.. což naznačuje SPOUSTA krásných volných večerů na pokoji..

 

Notabene jsem do této chvíle nenašla nikoho kdo by potvrdil info že i ve Švédsku se dá nakupovat a dokonce i internet o cheap shops in stockholm zarytě mlčí :-(

 

Btw. já jsem ti říkala – nečti to :-)

5 OMYLŮ ŠVÉDSKA:

 

 

·    je tu draho

 

·    je tu zima

 

·    je tu dlouho světlo (až 18h)

 

·    ve Švédku se na veřejnosti nepije ale ani nekouří

 

·    dle polohy našeho hostelu budeme mít  i pěšky všechno kousek

 

 

 

 

 

 

 

A je to tu.. PÁTEK třináctého.. ano čtete dobře.. naše povedená čtverka si nemohla vybrat lépe – příště poletíme 11. září to bude prý taky levno :D a jelikož jak už zde bylo naznačeno – ne že bychom byly holky nešikovný.. ale z povahy nám vlastní necháváme vše tak trochu osudu a náhodě.. což rozhodně není případ naší Bl.. ta je v tomto naprostý perfekcionista – což nám možná vyhovuje a je to jeden z mála důvodů proč s námi vlastně stále jezdí :D ne Blani těch důvodů je samozřejmě MNOHEM víc, jen si teď zrovna nemohu vybavit žádný jiný.. :-P

 

A tak rozdíl mezi námi třemi a Bl je asi takový, že my víme jaký den a v kolik nám to letí.. a všechny zřejmě tušíme i to že na letišti bychom měly být o trochu dřív abychom se stihly odbavit, vše v klidu najít a být v letadle včas.. ale jelikož mě ze zcela záhadných důvodů letíme tentokráte jen s batůžky, k odbavování vlastně není důvod a tak by se dalo přijet na letiště ještě o trochu déle :)

 

Bl uvažování se však ubírá ÚPLNĚ jiným směrem.. otevřeně zde musím ale poznamenat, že tím jak zařizovala letenky a vše kolem tak nás všechny docela slušně převezla.. no ale nedělejme z toho drama.. proto jen tak nastíním :-)

 

V každém průměrném návodu jak stihnout letadlo vám píší že na letišti byste měli být tak 2 hodiny předem abyste se stihli řádně odbavit a vyhnuli se tak frontám, které na letišti prostě bývají. No jelikož jak již bylo uvedeno my se odbavovat nemusíme a letadlo nám letí ve 12h je sraz na 10 na Dejvické vcelku rozumný. Dle jízdního řádu trvá cesta z Dejvické na letiště necelých 30 minut.. připočtěme však možné zpoždění kohokoli z členů výpravy, větší počet aut na silnicích a jiné nenadálé komplikace.. a se stanoveným časem srazu se nedá než SMÍŘIT :-)

 

Přijíždíme tedy na letiště i tak o dost dříve proto abychom na místě zjistili že Bl věta – letí nám to ve dvanáct znamená po dešifraci na tabuli odletů ve 12:55.. takže před sebou máme opět krásných pár hodin na letišti ! a pak že jsou lety s Bl tak dlouhý :-/ :D

 

Na naši obhajobu musím říct že jsme Bl zcela bezmezně věřily – což myslím tímto výletem fakt skončilo :D

 

Nu což.. smířeny se situací i s Bl pocitem že odvedla dobrou práci a že jsme úspěšně na letišti o DOST dříve a nemůže se již nic stát.. snažíme se krátit čas záchody, obchody, lavičkami, plakáty, jezdícím pásem uprostřed haly, cestujícími, pitím, odpadkovými koši, sms, spánkem, posledním cigárem.. HURÁ a už nám zbývá jen hodina a půl !

 

Ještě na letišti si děláme srandu z toho že je tu všechno hrozně drahé ale že to vlastně nevadí jelikož tím trénujeme na Stock :-) tam nás ovšem sranda velmi brzy přejde.. ale o tom až za čas..

 

Ani nevím jak se to mohlo stát tak rychle ale náš čas odletu je tu.. přesouváme se tedy do fronty do letadla.. většina z nás prochází na letenku celkem bez problému ale nebyla by to Káča aby ji slečna letuška minimálně nesjela aspoň tím pohledem :D nicméně v letadle jsme všechny čtyři.. místa sice u křídla.. ale kdo by se chtěl koukat ven když na palubě tu mají jednu obzvláště moc pěknou „letušku“ :-*

 

(poznámka autora: snad poprvé co všechny čtyři se zájmem sledujeme bezpečnostní instrukce pečlivě od začátku do konce )

 

s Jn nechápe proč v letadle do Švédska prodávají cigarety když se tam údajně nesmí kouřit

 

Ve Švédsku jsme za pár hodin a při výstupu logicky očekáváme zimu, ta se však nedostavuje.. a tak si neodpustím rýpavou poznámku.. nicméně se mi dostává odpovědi že jsme tu pár minut a že za bundu budu ještě ráda.. a jelikož maminka a Bl mají vždycky pravdu – neodporuji a věřím že zima ještě přijde:-)

 

Po výstupu zamíříme dle instrukcí rovnou na bussarnu odkud nám jede bus přímo až do centra Stocku.. cesta dle dostupných informací trvá zhruba hodinu a půl.. nicméně máme zřejmě štěstí na nějaké prodloužené jízdy, jelikož díky slušné koloně před námi to vypadá že pro dnešek máme o program na večer víc než postaráno :D

 

V průběhu cesty kdy nás dle slov Káči předjíždí doslova každý píďa.. krátíme si čas různě.. například otázkou proč tu mají tak tmavý baráky – k odpovědi se však dostáváme velmi záhy a to jednoduchým vysvětlením že asi aby byly vidět když napadne sníh ne.. Jasný jako facka :D stejně jako že Jana bere prášky na hubnutí a tak má logicky o to větší hlad :-)

 

Smutné je že Jn prášky téměř celý pobyt neměla – jelikož se berou PŘED JÍDLEM a k tomu jaksi nedošlo :DD

 

Teploměr v autobuse ukazuje venkovní teplotu na 26 stupních – což je jak vtipně podotkla Bl doslova jak v mrazáku :-) ovšem ne každý člen výpravy její názor sdílí.. například já už se začínám bát že s tou zimou to tady asi nebude až tak pravda..

 

A jelikož máme hlad začínáme přemýšlet v kolik tu asi zavírá mekáč.. vše tu údajně totiž zavírá velmi brzy.. notabene v autobuse sice po drobném prozkoumání svačinové pytlíky sice jsou.. žel bohu ovšem bez svačin..

 

Podobným humorem se dostáváme až do centra Stocku, kde vystupujeme a čeká nás další bod programu – cesta na hostel. Hned při výstupu z busu si ovšem nemůžeme nevšimnout kouřící skupinky – což Janu doslova rozzáří a v duchu hesla „když mohou oni mohu já“ zapaluje svou první švédskou cigaretu a naděje že to tu ani s tím kouřením nebude tak přísné je zase o to větší :-) mrzuté je že chudák Jana si s vidinou že bude tak trochu abstinovat vzala s sebou jen jednu krabičku..

 

A tak se pomalu sžíváme s místním prostředím, které již teď popřelo téměř vše co jsme od něj čekaly.. a začínáme hledat nějaké informace ohledně stockholmské karty.. při procházení haly však přichází fór příjezdu číslo jedna.. jen tak při nakouknutí do chladícího boxu v jednom obchůdku zavadí mé oko letmo o cedulku s číslem 65 SEK a hned o pár centimetrů vedle leží ta nejmenší bagetka co jsem kdy viděla.. což u mě a posléze i ve zbytku skupiny vyvolává drobný záchvat smíchu a naději že jsme zřejmě jenom v centru.. jooo zlatý voči :D

 

Stock kartu kupujeme nakonec po marném hledání jakýchkoli dopravních informací běžně v místní trafice za 895 SEK čímž se naše kapesné na celý pobyt rapidně zmenšuje.. u některých i o více než padesát procent :D

 

Hlad začíná být pomalu neúprosný a tak ačkoli jsme chtěly šetřit jsme nuceny koupit si po cestě párek v rohlíku - opět menší velikosti než jsme zvyklé od nás..

 

jo musím ještě dodat že švédsky samozřejmě ani jedna ani slovo.. oproti Paříži nemáme snad ani slovník ale zase tu neignorují angličtinu :-) nicméně i tak nám trvá objednání několika párků docela dlouho.. jelikož zde mají více možností než jen klasický párek v klasickém rohlíku a tak zkoumáme a propočítáváme..

 

nakonec si každá za dvacku kupujeme variantu „clasic“–  jenže SEKU :D joo kdybychom věděly že pečivo je k tomu všemu navíc trochu sladké možná bychom si to ještě rozmyslely.. ale prý si zvyknem :D

 

hostel jsme našly celkem bez problému.. jen ten pokoj vypadal na obrázcích z internetu o něco lépe.. ale co beztak zde nebudeme trávit zase tolik času :-)

 

dostáváme pokoj číslo 103 ve druhém patře.. ke kterému si ještě dokupujeme sadu povlečení + ručník.. který Kt beztak nemá a tak jí přijde vhod :D dole je příjemná recepce s možností připojení na internet a s pár automaty s jídlem – kterým zatím díky cenám nevěnujeme příliš pozornost ale časem zjistíme že moc dobře vědí proč je tu mají :-)

 

postupně také zjišťujeme že většina věcí jak všímavě podotkla Bl je zde ve STOCKHOLMŠTINĚ :D

 

k první společné večeři na pravém švédském stole podáváme dnes zakoupený chléb – bohužel tedy s rozinkami :DD

 

a jelikož jak už jsem zde uvedla lokace našeho hostelu je opravdu ta nejlepší možná.. jelikož díky mnoha ostrovům co Stock tvoří je zde téměř všude nádherná romance u vody.. u nás doplněna ještě osvícenou plachetnicí.. no nelze jinak.. Bl s Kt dávají drobnou procházku po ostrově a já s Jn první kafe u plachetnice.. joo už teď vím že tohle mi bude doma moc chybět

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

no a ještě tentýž večer zhruba kolem půl 9 vyrážíme společně na obhlídku přilehlých ostrovů.. jedna tílko PARIS, druhá triko IRSKO a třetí taška PRAGUE :-)

 

konkrétně míříme do Grunalundu, který je dle mapy hned na vedlejším ostrově takže by neměl být problém tam procházkou dojít.. jenže OUHA :D

 

a jelikož v podstatě celou cestu jdeme podél vody nemůžeme si nevšimnout že Švédi to mají docela dobře vymyšlené.. u břehů kotví krásné malé lodičky se spousty drobných vychytávek.. a místní na nich sedí večeří a popíjí při svíčkách víno.. krása říkáme si :-) zatímco my hladové a unavené míříme na vedlejší ostrov.. čím déle jdeme tím více zjištujeme že si zde večery umí vcelku příjemně užít.. hraje hudba, lidé tančí a popíjí a vše při tom světle a vodě působí tak nějak hrozně romanticky..

 

 

my však jdeme stále dál a začíná se nám zdát že ty ostrůvky možná  nebudou zas tak malinký jak se zdálo na mapě.. a že možná pěší doprava z jednoho na druhý nebude možná ten nejlepší způsob.. z Jn se postupně dle jejích vlastních slov stává hladový a unavený robot :D

 

a tak se shodujeme na tom že obcházení ostrovů je sice velmi romantické ale zkurveně dlouhé.. a to cestou tam je to ještě sranda :-) a jak tak obcházíme podél vody začínáme poznávat náš hostel naproti a vypadá že přeplavat by byla cesta daleko rychlejší :-)

 

začíná nám pomalu docházet že jestli jsme někdy někde měly hlad tak tady to bude s jídlem ještě daleko horší :D

 

a protože už je večer a my ani nevíme do kdy má zábavní park otevřeno a jak vůbec fungují vstupy.. nejdeme hned dovnitř ale rozhodneme se park aspoň drobně obejít a tak se dostáváme do nějakých postraních uliček kde to tedy nevypadá úplně bezpečně – nicméně jsme čtyři a hladový :D po chvíli na nás kdosi křičí ARE YOU TURIST ??! no my se zmohly jen na drobné YES a on OK a tak jsme šly dál.. :-)

 

ovšem čím více obcházíme restaurace a rychlé občerstvení tím více začíná být varianta že začneme brát zbylé jídlo ze stolů reálnější..

 

chvíli zkoušíme náš kručící žaludek obelhat vodou což ovšem Kača nemůže jelikož se jí do toho všeho hladu chce ještě taky slušně čůrat :D a tak je nakonec nucena hned první večír počůrat místní barák načež Bl bere za vděk i přilehlou lampou – jelikož pod svícnem prý největší tma :D a při troše fantazie že bychom zde mohly potkat aspon kočku abychom ji mohly sežrat.. sesouvají se holky pomalu hlady a únavou k zemi.. :D mě to zase přijde hrozně vtipný a tak se začínám nekontrolovatelně smát.. což zase nechápou ony, což ve mně vyvolává pochopitelně smích ještě větší – takže holky sedící na zemi kdesi v zákulisí zábavního parku bez jídla, bez vody a s bolavými nohy a kručícím žaludkem a já nad nimi s totálním výtlemem smíchu -  no zkrátka klasika všech našich cest :D jak říká Káča mám to prý s projevováním citů trochu jinak..

 

a pomalu nás čeká cesta zpět.. a ta je TAK dlouhá že začínají bolet nohy i mě.. ale nedá se nic dělat musíme statečně dojít až k cíly.. je zhruba 22h a aktuální bilance zní: Bl – bolí nohy, Jn – bolí záda, Kt – má hlad.. a tak místo přímé cesty domů snažíme se ještě využít místní dopravy – avšak zjišťujeme jen to že poslední bus nám už dávno ujel a tak v našem utrpení tiše pokračujem...

 

opět míjíme bavící se švédy ale tentokrát už nám to nepřijde tak vtipné.. většina z nich nás krom toho předjíždí na kolech a někteří třeba i zvoní.. my už se tedy jen tiše plazíme domů a myslím že se už vidíme v posteli.. dnes už hlad zaspíme a zítra snad bude líp..

 

ovšem ani na pokoji to není úplně bez problémů.. každá z nás spí totiž jinak.. někdo chce mít otevřené okno a jiný ne.. někomu vadí světlo při usnutí a někdo má naopak ranní světlo rád.. navíc většině je vedro jako prase a to tu mají k tomu všemu ještě teplý peřiny a Kt připravena na zimu i teplý pyžamo :D

 

večerní škvíra ve dveřích pak rozhodí jen Kt jelikož skrz ní jde do pokoje světlo.. pak ji však někdo poradí ať zavře oči a tak konečně spokojeně usíná i ona :-) budíčka dáváme na 8..

 

v průběhu střídání v koupelně se pak ještě dozvídáme že Kt s Bl stihly ten večer vyžrat v kuchyni i místní FREE POLIČKU :D jelikož když je hlad tak je prostě HLAD !

 

 

SOBOTA

 

Ani nevím proč – možná hlady – ale většina z nás je to ráno vzhůru ještě dřív než budíček.. nicméně když už ho Jn včera nastavila všichni na něj v postýlkách čekáme statečně dál..

 

Dalším programem je ranní WC – což stává se pro ty co spějí nahoře maličko mission impossible a tak ačkoli se jim dle vlastních slov na záchod chtělo – zaspaly to :-) joo to my dole jsme si klidně došly :D

 

A přichází bod nejzásadnější – SNÍDANĚ :-) už večer před tím nám holky básní o krásách místní free poličky a tak jsme na ni zvědavé i my s Jn..

 

A tak zatímco ostatní návštěvníci hostelu ráno spořádaně sedí každý u svého stolku na kterém mají na výběr z toustíčku nebo houstiček, ze salámku nebo sýra, z ovoce nebo z jogurtíku, z kávičky čajíčku nebo juice.. jediné co se dá říct o naší skupině je že sedíme.. sice taky u stolu ale na rozdíl od jejich ten náš ačkoli švédský je naprosto prázdný :D což se mírně vylučuje ale až švédsko nás naučilo že ne každý švédský stůl vám dává vždy a za každých okolností plně na výběr !

 

A proto jako nej socky hostelu vybíráme to ráno NAŠI FREE poličku již podruhé a naše svačiny na celý den tvoří pro každou dva FREE krekry s FREE máslem zabalené v utěrce na otírání rukou – které jsou na hostelu díky bohu taky naprosto FREE :D

 

Pravda já se zatím tomuto „nakupování“ maličko bráním ale Kt s Bl už mají ve FREE cedulkách docela přehled.. při pohledu do lednice totiž zjistily že zítra už bude i FREE mléko a to se nám skvěle hodí k FREE musli.. a jelikož už dnes jsou FREE dokonce i těstoviny a skořice nastává v našem myšlení zásadní obrat– TADY HLADY NEUMREME :D

 

V naší neskonalé dobrotě pak skořici s cukrem necháváme v poličce pro další zoufalce a vyrážíme ten den dle plánu do VASA MUZEUM – aneb náš nejzásadnější cíl tohoto dne..

 

A tak poučeny ze včerejší procházky vydáváme se dnes zcela neomylně na stanoviště HOP ON – HOP OFF lodiček, které fungují tak že převáží cestující mezi jednotlivými ostrůvky, což jak jsme včera zjistily může pár hodin času ušetřit :D

 

Problém však nastává hned na nástupišti.. nejen že ve Stocku existují dvě společnosti které se jmenují shodně HOP ON HOP OFF – zřejmě pro lepší orientaci všech turistů.. ale také poskytují zcela stejné služby – převoz mezi ostrůvky.. naše STOCK karta s FREE vstupem však platí pouze na jednu z nich

 

Ten kousek na vedlejší ostrov co jsem šly včera skoro dvě hodiny nyní jedeme pár minut.. což zdá se je pro všechny příjemná změna.. :-)

 

Jo ještě k počasí.. to jak všude píší že ve Stocku bude zřejmě hrozná kosa a my všechny jsme jim to naivně věřily – některé rádi některé nedobrovolně.. nicméně všechny jsme se na to co se týče oblečení vybavily.. avšak člověk míní a Stock mění.. a tak například já která si vzala kraťasy čistě jen na spaní s nimi teď chodím ven a jsem za ně hrozně ráda.. no myslím že ani Káča která od rána ve svém tílku řve že jí je vedro jak prase není se svou výbavou na zimu moc spokojena :D

 

Jako první na vedlejším ostrově navštěvujeme místní akvárium.. a není to jen tak ledajaké akvárium.. jelikož kromě rybiček tu mají i krevety, hvězdice, koníky a dokonce i NEMÍKY :-) holky začínají zcela nekontrolovatelně fotit – každá na svůj foťák – já jen prohlížím a tiše počítám naše fotografky abychom se nestihly ztratit hned první den.. a náhle je vše jak má být

 

Jn se v průběhu focení skamarádí s jednou z rybiček natolik že je docela obtížné ji od ní odtrhnout.. rybička ji totiž zcela fascinuje tím že vždy když Jn schová foťák rybička ze svého úkrytu vykoukne a naopak když má Jn foťák připraven rybička ve svém úkrytu zcela s jistotou zůstává.. a tak ostatní návštěvníci mají možnost vidět slečnu co po různých intervalech u akvária neustále foťák vyndává a zandává a rozčiluje se kde ta ryba zase je :-D

Po akvárku také podáváme náš první FREE krekr :-) a míříme do SKANSENU.. pro ty co nepochopili chci jen zdůraznit že veškeré tyto atrakce již máme na naši STOCK kartu takže za vstupné ani za dopravu už neutratíme ve Stocku ani korunu :-)

 

Hned u vstupu dostáváme mapu a zjištujeme že vše je zase o něco větší než jsme čekaly.. ve skansenu kromě spousty domečků s místními řemesly najdete i malou zoo a trhy.. a tak chceme vzít vše systematicky ať nám tu nic neunikne..

Začínáme tedy domečky s řemesly, které jsou udělány opravdu se vším všudy.. oproti tomu co jsme čekaly si tu můžete na většinu věcí sáhnout, sednout nebo dokonce i koupit.. součástí každého obchodu je také člověk oblečen v dobovém kostýmu, který vypráví právě o tom svém řemeslu a je připraven zodpovědět i vaše všetečné dotazy..

 

Káče je furt vedro a není v tom rozhodně sama.. a tak poté co si na jedné z laviček při naši skoro svačině poměříme svá opálená lýtka – a ne že bychom z toho s Jn vyšly zrovna nejlíp :D přesouváme se dle mapy k místnímu wc kde po sobě navzájem zcela bezostyšně pliveme vodou :D a při procházení místní ZOO si dokonce u jednoho ze stánků kupujeme ZMRZLINU na což máme dokonce i důkaz – protože vedro jako prase.. a to že si zrovna ve Stocku budeme kupovat zmrzlinu jsme asi vážně nečekaly :D

 Při procházení ZOO také zjišťujeme že si tu na zvířátka spíš jen hrajou.. Jediné co tu totiž mají jsou koně a ty známe z domova.. a tak jediné co nám tady učarovává jsou spící méďové, hrající si opičky a samozřejmě skvosty z místní krajiny.. postupně však zjišťujeme že kromě výběhů jsou zde i zastřešená místa a tam už si přicházíme konečně na své i my – lemuři atd.:-)

 

Při každé zastávce kdy si chceme dát pauzu na osvěžení a bolavé nohy je dotaz JDEME? zcela zbytečný jelikož ačkoli odpověď je vždy stejná JO JDEM ! nikdy se nic nestane (dokud se jedna z nás opravdu nezvedne) :-)

 

Krize hladu začíná sílit vždy ve 12h a pak večer.. a ne jinak je tomu dnes :D Bl kterou kromě hladu také bolí nohy má už chudinka úplně propadlý hrudník.. ale zase na rozdíl ode mě jí není takové teplo :-D Kt pak u jedné z laviček vrhá zcela upřímně zasněný pohled kamsi do dáli a na otázku na co myslí odpovídá vcelku jednoznačně – na BIGMAC MENU :D

 

Na povrch se začíná dostávat úvaha že kdybychom pily aspon colu (cukr) a ne vodu z hajzlu bylo by nám asi líp.. :D A tak procházíme skansen statečně dál.. holky by prý i fotily ale nechce se jim.. ovšem situaci opět zachraňuje Jana se svým kulometem :D

 

Kolem 15h se Káťa radostně dívá na oblohu a hlásí že na obzoru se nachází MRAAAK :D

 

Skansen už jen tak procházíme.. a blížíme se tak pomalu k jeho i k našemu konci..

 

procházíme pak ještě nějakou výstavu fotografií místních zvířat u které se pro nás zcela provokativně nachází automat se sušenkami.. což byla chyba.. jelikož holky pod tíhou všech kručících žaludků do něj začínají kopat a naklánět ho a on svině beztak ani čokošku :D

 

i poznámka pro ty co nechápou proč jsme si doposud k jídlu nic nekoupily musím vysvětlit že TAKOVY hlad prý ještě nemáme :D

 

A tak poté co se Bl při odchodu ze skanzenu nedaří lehnout pod krávu a trochu se nacucat vybíhá z vrat skanzenu s křikem JIIIIIIDLLOOOOOO přímo ke stánku s občerstvením :D

A menu za 50 (kuřecí nugetky z hranolkama) nám náhle nepřijde ani tak drahé :-)

 

Ve frontě na nugetky pak Kt nahlas přemýšlí jak ukrást chladící box stojící přímo vedle ní.. když tu paní za námi na nás promluví česky zcela bez varování  JE TU DRAHO CO ! na čem se teda docela dobře shodnem velmi rychle :-D předáme si pak pár zásadních typů na výlet a užitečných info a naše cesty se opět rozchází..

 

Jedna ze zásadních info je že obchody s jídlem se zde údajně nachází jen pod zemí, což by vysvětlovalo proč jsme zde na žádný za ty dva dny nenarazily – my hlupáci totiž hledaly furt jen NAD zemí :D

 

A náš program pokračuje do cíle dnešního dne VASA MUZEUM – kde má být údajně obrovská loď.. a měli pravdu.. loď je to jak poznamenala Bl velká jako kráva :-) a pokud jste viděli piráty z Karibiku tak je to přesně ten typ.. obrovská, vyřezávaná, nádherná..

 

Ještě o maličko nádhernější ovšem je že díky jisté konzervaci zde musí být chladněji než venku což vítáme zcela se zájmem :-) muzeum samozřejmě není jen loď samotná ale také další expozice k ní.. takže jelikož nás trochu tlačí čas rozdělujeme se dle našich zájmů a každá si samostatně přejíždíme z patra do patra.. až se všechny setkáme v tom nejvrchnějším :-)

 

Venku před VASA pak probíhá zásadní konverzace dalšího plánu na dnešní večer..

Jn: ted půjdeme domů asi pěšky co?

Bl: proč?

Jn: protože lodě už nejezdí..

ale jelikož zde vše zavírá vcelku brzy není se ani moc o čem hádat.. jediné kam můžeme na tomto ostrově ještě dnes jít je náš starý známý GRUNALUND – který jsme si včera tak úspěšně obhlédly z venku..


v zábavním parku je většině z nás vskutku špatně už při vstupu ačkoli na atrakce zatím jen koukáme :-D mají zde totiž úplně jiné typy atrakcí než známe od nás z matějské..

a ne že bychom na nic nešly.. vybrat by se dalo ale všude jsou hrozné fronty a to je asi ten největší odrazující argument..

a tak poté co překonáme strach, překonáme cenu, nepřekonáme už frontu a tak to tu jen celé důkladně projdeme a obdivujeme místní hravost a odvahu..

 

a je tu pomalu večer – čas hladu.. poblíž parku si pak lidi docela často nosí naprosto neuvěřitelně obrovský sušenky – což bohužel není náš případ jelikož tomu na čem se dají vyhrát moc nerozumíme :D a tak se vrháme do opět zdravé večeře – kebab..

 

při cestě domů už jsme dnes chytřejší a využíváme naší Stock kartu a dopravujeme se domů zcela zdarma a zcela nepěšky - busem :-)

 

večer pak dáváme již téměř tradiční romanci na molu.. tentokráte společně se skupinkou Rusů, kteří nám nerozumí ani slovo.. to samé se ovšem dá říci o nás :D a tak si vlastně ani moc nepřekážíme..

 

a protože večery u vody tu jsou opravdu krásné jdeme se s holkama ještě maličko projít k nedaleko vzdálenému zámečku, kde se akorát koná čísi svatba a tak chvíli sockujeme pod lampou a koukáme jak ostatní tančí.. a když už ani poté co se naše skupina čumilů maličko rozroste nedostaneme ani sklenku vína na nevěstu, odcházíme zklamaně zpět na hostel.. :-)

 

ten večer zklame Káťu už i FREE polička a tak jde i dnes svůj hlad opět raději zaspat.. a již nyní se jistě těší na své zítřejší ranní FREE mlíko :-)

 

 

NEDĚLE

 

Ne že bychom teda vstávaly pozdě, ale ať děláme co děláme vždycky vyjdeme později než chceme.. ale to jsou ty zatraceně plný švédský stoly :-)

 

Ten den se na nás usměje štěstí hned ráno, tak nejen že je volné mléko ale holky také v kuchyňce nacházejí FREE VÍNO a to se již po pár minutách chladí u nás v umyvadle :D

Jo někdo pije FRENCH WINE - my pijeme FREE WINE :DDDD

 

Zkrátka poslání naší skupiny je zcela prosté - FREE věcem nachází domovy a přesouvá je do našich pytlíků s našimi jmény :-) jooo někdo se jmenuje NOVAK a někdo FREE :-)

 

Cíl dnešního dne máme doslova přes most.. jdeme totiž do KRÁLOVSKÉHO PALÁCE a ten se nachází opravdu na protějším břehu našeho úžasného hostelu.. :-)

 

A jelikož opět moc nemáme časový přehled, stíháme zcela mimo plán i střídání stráží, které pokud pojedete někdy do Stocku za to opravdu stojí – ne že by bylo tak vznešené ale rozhodně pobaví :D co nás tedy ale opravdu překvapilo bylo, že součástí stráže bylo i několik žen a v průběhu procházení paláce jsme zjistily že to není zas tak výjimka..

 

Čas čekání do prohlídky trávíme v našem prvním obchodu se suvenýry, kde Kt na jednom z mnoha pohledů poprvé uvidí královskou rodinu a místního velmi pohledného prince.. který se jí velmi zalíbí a tak se dá říct že Káťa zahoří k švédskému princi láskou opravdu na první POHLED :-D

 

i prohlídku jsme mimochodem díky dobrým informacím z česka vychytaly tak že nejen že jdeme na FREE vstup ale také dostáváme FREE průvodce – drsnou Katarinu :-)

 

A ačkoli Katarina vypadá z počátku vcelku rázně, je jí docela i rozumět a tak se dozvídáme spousty zajímavých věcí.. namátkou:

 

-        královská rodina v části paláce opravdu bydlí a zbytek slouží turistům, jednou za čas však obytnou a návštěvní část zamění a tak vy jako návštěvník procházíte místy, z kterých se před časem královská rodina odstěhovala

 

-        zdejší princezna ani její sourozenci nejsou rozhodně žádný suchaři, na silvestra se rozhodli udělat v paláci diskotéku a jelikož si nebyli jisti že podlahy skákající návštěvu udrží, pozvali do daných místností vojáky kteří zde notnou dobu skákali jen proto aby ověřili zda podlahy vydrží (slečna průvodkyně nám dokonce ze zmíněné silvestrovské akce ukázala i foto)

 

 

Dále v královském paláci procházíme i přilehlou zbrojnici, klenotnici atd. A Kt postupně zjišťuje že by ji asi princeznou být nebavilo – být na každém hrníčku či talířku.. :-)

 

Nejvíce nás ovšem KUPODIVU chytá oddělení dětské :-D

 

Kde si můžete vyzkoušet královské roucho, korunu, kočár, koně..

 

A navíc se můžete se vším bez ostychu vyfotit :-)

 

A jelikož máme ten den ještě spousty času, rozhodneme se trochu projít staré město, které své kouzlo opravdu má.. a ačkoli je všude spousty obchůdků se suvenýry, nás nejvíce dráždí různé restaurace a jejich přilehlé zahrádky..

no to víte prázdný švédský stůl již několikátý den vás moc nezasytí :DD

 

Přestože ceny jídel se za tu dobu nijak výrazně nesnížily.. i tak se uchylujeme k odvážnému rozhodnutí – KOUPÍME SI KAŽDÁ PIZZU ! Už jen proto že až se nás někdo zeptá co jsme jedly budeme moc odpovědět že pizzu – jako furt? – NE JEDNOU :DD

 

A tak nacházíme mezi zahrádkami tu nejlevnější pizzu a chceme vejít dovnitř.. jenže ouha..

Restaurace co má tu nejlevnější pizzu široko daleko si hraje na nóbl podnik.. a pan „vrátný“ nás dovnitř nechce ani pustit – nejen že jsme čtyři ale navíc máme batohy.. navíc se nad námi povyšuje se svou BRABURNÍ angličtinou, kterou mi samozřejmě dle jeho mínění nemáme ani omylem.. No velmi rychle si u nás získává zaslouženou přezdívku - DEBIL :-)

 

Dovnitř nakonec vchází jen Bl a Kt – samozřejmě bez batohu.. a pizzu i přes toho debila na začátku nakonec dostáváme všechny a konečně se můžeme začít tvářit zaslouženě velkomožně – každá pizzu v krabici.. no jenže kde ji teď sníst.. v žaludku kručí a domů to fakt nepočká.. žádný parčík na obzoru.. a od maminek víme že za chůze se nejí.. a náhle NÁPAD velkomožnost jde stranou.. my vidíme zastávku.. a tak zpět k sockám – sníme si to tam :D

 A jelikož jsme holky spořivé a zodpovědné a navíc máme spousty času.. rozhodneme se tu naši kouzelnou kartu podojit ještě více a protože víme že ve švédském metru je údajně každá zastávka jiná.. plán je jasný – PROJEDEM JE VŠECHNY :-) metro je totiž tak to jediné co tu má ještě teď otevřeno..

A tak se dostáváme do končin – nám doposud zcela neznámých..

 

Ovšem jak se ukazuje později, tak nápad jen tak někde vystoupit a projít se je ten nejlepší co můžeme mít.. jelikož po drobném problému – Blanka versus WC se dostáváme k nádhernému místu, které bychom bez bloudění určo jinak nenašly..

 

Ale zpět k WC.. Většina lidí si samozřejmě dojde ještě v restauraci po jídle než vyrazí na cestu.. jenže mi obědvaly na autobusové zastávce kde bohužel žádné toalety v okolí nebyly :-) a tak není divu že Bl se po pár zastávkách začíná chtít.. jenže kam?


Jako první zkouší veřejné WC kdesi na ulici.. jenže ouha jako na potvoru nefunguje.. a tak na řadu přichází nejbližší čína – kde přichází Blančin neskonalý charakter – že to prý je blbý když si tam ani nic nedá.. a na to dát si sklenku vody prý opravdu nemá :DDD  a tak se posuneme o pár bloků dál.. a Blanka furt statečně drží.. ááá pošta.. to by mohlo vyjít.. (Blanka už nedává nohy od sebe).. jenže cedulka ZAVŘENO je nelítostná.. a tak Blanka se svým nákladem poté co odmítla obyčejnou čínu nakonec končí v té nejluxusnější restauraci kterou jsme vůbec kdy potkaly – a tomu se teprve říká RYZÍ CHARAKTER :-D

 

A tak poté co si Bl odloží vše potřebné kráčíme dál volně cestou necestou po ulicích Švédska.. když v tom se nám mezi baráky naskytne krásný pohled.. 

i my se rozhodneme chvíli zastavit a udělat si piknik z našich skromných zásob..

 

a tak mezitím co Jn fotí co se dá.. a holky se kochají pohledem na cokoli co se dá.. já se pravda trochu nudím.. jelikož jak pozorný čtenář již zajisté zjistil tak mě tohle „nicnedělání“ většinou moc dlouho nevydrží :-) aneb jak říká furt Kt – ZUZKO, TY NEUMÍŠ ODPOČÍVAT… a asi na tom něco bude :-)

 

no nezbývá než pozorovat okolí.. a tak sleduji pána přijíždějícího na kole.. který ačkoli my všechny tři bundu, z kola sesedá.. svléká se do plavek.. a jakoby byl u moře skáče do vody.. udělá par temp.. vylejzá na břeh.. utírá.. obléká.. nasedá na kolo a jede dál.. Po DLOUHÉ debatě jsme pak přišly na to že to byl pán co se šel vyčůrat a dělá že se koupe :DD


a jelikož holky moc dobře vědí co já  ráda a co ne.. a chtějí mi ve své neskonalé dobrotě dělat jen radost…

VAZNE NADŠENÁ.. grrrr :-// :-)

Jezdíme ten večer metrem ještě chvíli.. většina obchodů má již opravdu zavřeno.. a po hromadném čůrání v našem domáckém MCD jsme dnes doma již na osmou večer.. a nutno říct že dnes plně spokojeny.. nejen že máme nakoupeno ale dokonce i najedeno a ani nohy nás zas tak moc NEBOLI :-)

 

A tak poté co vyřešíme problém s nefungujícími hostelovými kartičkami – že už by nás tady nechtěli :-( Dopřáváme si ten den klidný večer na hostelu.. u kávy a kulečníku objevujeme kouzlo místní společenské místnosti.. kde si zkušeně rozdělujeme koule na půlky a celé a Kt zjišťuje že její koule ANI BRVOU NEHNE :D

Večer pak opět usedáme na našem přilehlém mole jehož kouzlo mi bude v Praze fakt chybět..

 

tentokrát s naším kvalitně vychlazeným FREE vínem

 

Pomalu zde začínáme chápat spousty věcí.. ve Švédsku není nutné nejíst – stačí jen najít nějaké potraviny :-) což ovšem trochu stěžuje fakt že většinu obchodů s jídlem zde mají schované pod zemí – kde by je člověk fakt nehledal.. ale poté co se s tímto faktem smíříme i my již nejsme závislé na FREE poličce ale dokonce si samy kupujeme pečivo, sladkosti i pití

 

 

PONDĚLÍ

 

Dnes vstáváme v 9 – ne že bychom teda chtěly ale na chodbě je to ráno nezvyklý hluk což naši Bl samozřejmě budí.. :-) a jelikož mezi sebou máme ještě pár nevyjasněných majetkových dluhů rozhodneme se je vyrovnat – dokud na ně ještě máme.. aneb taková interní hra – u koho nakonec náš putovní padesáťák skončí :-)

 

A jelikož už si umíme sami i nakoupit a tudíž nejsme závislé na FREE poličce.. dá se zcela bez nadsázky říci že dnes již máme ke snídani i my PRAVÝ ŠVÉDSKÝ STŮL – nejen že je plný jídla ale dokonce NAŠEHO jídla :DD jenže co Bůh nechtěl – teď když jídlo máme už zase nemáme hlad – což srovnáme-li se začátkem kdy jsme jídlo neměly a měly hlad je poněkud absurdní vývoj :D

 

Dnešním téměř závěrečným programem je celodenní výlet do Tom Tit´s Experiment z kterého je nejvíce nadšená asi Bl – která ho kdo by o tom třeba uvažoval samozřejmě také navrhla :-) ve zkratce se jedná o dům plný experimentů a tak jsme všechny zvědavé co nás vlastně čeká..

 

Po cestě na vlak se pak Bl ptá kde že ta „KUNDA“ (tam bydlíme) vlastně je a Kt ji pohotově odpovídá že většinou dole – a má pravdu :D

 

 

Nikoho kdo naše putování sleduje již delší čas asi nepřekvapí že vlak nám ujel přímo před nosem a tak jsme nuceny čekat na další.. naštěstí vlak nejede jednou denně a tak máme reálnou šanci že se do Tima dostaneme stále na čas :-)

 … a jsme v TIMU.. :-)

A internet nelhal.. opravdu je zde experimentů plno.. a ačkoli bych vážně ráda vyzkoušela úplně vše maličko mi to kazí fakt že veškeré návody jsou zde pouze v angličtině.. takže ne všechno si přeložím.. když už si návod přeložím tak občas zas nepochopím ten pokus.. a když už ho pochopím tak mi třeba nepřijde tak ohromující jak sliboval návod.. omezila jsem se proto na následujících pár, které člověk pochopí již tak nějak od pohledu :-) to že Bl se zapálením oblejzá a zkouší experiment po experimentu nikoho snad ani nepřekvapí – vždyť sem chtěla :-)

 

No každý si zde našel něco..         

 

A jak to tak ve Švédsku bývá nejlepší atrakce jako robotická ruka zavíraly již ve tři odpoledne a celý komplex pak ve 4.. a tak k naší smůle až v závěru konečně zjistíme proč tu ty děti tak aktivně běhají s těma podložkami pod zadek – posléze samozřejmě běháme s dětmi i MY – jelikož skluzavka je to věru úžasná :DD

 

No nezbývá než se opět vydat k domovu – ve vlaku při zpáteční cestě pak začíná naše oblíbená hra – ZÍVÁŠ ZÍVÁM ZÍVÁME – a za chvíli už zívá celý vlak :D

 

A jelikož venku krásný den a my máme stále ještě dosti času.. rozhodneme se navštívit SkyView což je místní multifunkční aréna – asi jako u nás Sazka aréna na které ještě navíc udělali rozhlednu – asi aby ji využili opravdu maximálně :-) nicméně štěstí se nás opět nedrží jelikož tickets na prohlídku jsou dnes již vyprodány a tak bereme za vděk plánem náhradím - Katarina Lift, který je sice oproti kouli dost slabou náplastí a ačkoli co si pamatuji nahoře nebylo zrovna nejtepleji zase se můžeme krásně podívat kde už jsme ve Stocku byly a co nás ještě čeká..

 

Ani při cestě k domovu se dnes moc nedaří.. nejenže v metru byla nalezena mrtvola (dle našich zcela logických úvah) a tak jsme nuceny si cestu domů trochu zkomplikovat ale také zjišťujeme že Z KUNDY JE TO DNES DOMŮ KURVA DALEKO :-)

 

No ani v pondělí nás problém s čůráním na veřejnosti nemine.. ovšem poučeny z předchozích nezdarů – dnes už víme že za 5 SEK se nám na WC zatím opravdu nechce :D

pohledy je na čase to napravit.. a tak píšeme pohledy (některé dokonce ve stockholmštině)  a lízáme královnu :-)

 

Je nutné podotknout že i ve Švédsku už jsme pár slovíček pochytily.. ne že by jich bylo tolik ale jelikož zde angličtinu třeba jako v Paříži neignorují je zde domluva o trochu snazší :-) ale i tak už umíme:

 

HISS – výtah

EJ UPP – nahoru

NASTA – zastávka

a jak někdo správně podotkl jelikož bydlíme přímo naproti princezně.. trávíme večer opět na našem oblíbeném molu :-) a do hajan jdeme zhruba na půlnoc..

 

 

ÚTERÝ

 

Již od rána je zde zima a ošklivo a my máme poslední den v tomto jinak dosud naprosto slunečném městě.. a jelikož ani my nejsme neomylné máme tu ještě pár památkových restů které je třeba dnes dohnat :-)

 

A tak naše první ranní kroky míří přímo k místní radnici, která je pověstná svým zlatým sálem, který nutno dodat ohromí i nás..

 Zcela zkušeně se pak metrem přesouváme na druhý pokus k vyhlídkové kouli, kde to dnes již vychází o něco lépe.. Nutno také dodat, že už se zlepšujeme i v jazyce – teda jak kdo :D a tak když my ostatní v metru slyšíme jen jakési GGBRR – Jn pohotově překládá: má zpoždění 7 minut :-)

 

Toho že jsme se ke Globe nakonec vrátily rozhodně není třeba litovat..

ten výhled za to rozhodně stál.. ačkoli jízda dolů až tak příjemná už nebyla.. přeci jen to byla nakonec docela výška..

 

 


No muzea opět nezklamou.. v historickém muzeu kde nás nejvíce berou asi vycpaná zvířata v pohybu na což u nás z muzeí nejsme až tak zvyklý si holky ještě fotí téměř každou vitrínu ale v národním už je to naše stará dobrá parta.. tak rychle jim národní muzeum asi ještě nikdo nikdy neprošel.. 10 minut a jsme zase u pokladny – a to ne že by to nebylo ani trochu zajímavé :D

 

 

 

Zjištěním dnešního dne ovšem je že ŠVÉDOVÉ JSOU VCELKU PĚKNÍ CHLAPI

 

A poté co začíná pršet a my na zastávečce začínáme používat výrazy jako buzíček a gejíček je na čase s hulením přestat a jet vážně už domů :-) v zájmu úspory času se pak rozdělujeme na skupinu NÁKUP POTRAVIN (Bl, Kt) a NÁKUP SUVENÝRŮ (Jn, Z) a nutno říct že skupina „nákup potravin“ je ten večer úspěšnější, jelikož dokáže, jak mi Bl v sms pyšně píše, za jeden nákup utratit 400 – ALE JEJICH :D

 

Večerní pivo na palandě je pak jasná volba a je zvláštní že po jedné plechovce už Jn vůbec nevadí že nad ní spí Bl údajně úplně nahá :-)))

 

A je tu STŘEDA – den odletu

 

Vstáváme nejpozději co to jde.. Kt si totiž spočítala že když vynechá ranní hygienu a snídani může vstávat později o celou půl hodinu :-)

 

A ačkoli by se mohlo zdát že cesta na bus nemůže být nijak složitá – opak je pravdou.. a tak ačkoli už nejsme ve městě žádnými nováčky bus se nám nedaří najít zatraceně dlouho.. ještě že má naše Bl vždy aspoň hodinu k dobru :D a tak stíháme let i s posledním švédským cígem před letištěm :-)

                

 

                                                                               Pa Švédsko, pa Stockholme..

                                                                            sbohem drahé jídlo a brzké zavírání obchodů..

Závěrečné ověření počátečních hypotéz:

 

je tu draho – POTVZENO

 

bohužel.. avšak tento mýtus ačkoli byl ověřován v oblasti pohostinství, suvenýrů, oblečení, vstupů a mnoha dalších oblastí.. nelze vyvrátit že Švédsko je na naše poměry opravdu poměrně drahé..

 

po důkladném propočtu jsme tedy stanovily jednoduchou rovnici která zní:

ve švédsku stojí většina věcí stejně jako u nás akorát že v jejich (tzn cca krát tři)

 

což můžeme dokumentovat nejen na půllitru coly za 20 SEK (tzn cca 60Kč), bagetě za 50 SEK (tzn. cca 150Kč), gyrosu s hranolky za 70 SEK (tzn. cca 210Kč), jídlu v restauraci 150 SEK (tzn. cca 450 Kč), obyčejné tužce s nápisem Stockholm za 10 SEK (tzn. cca 30Kč).. aneb za korunu (SEK) si tu vážně nic nekoupíte..

 

a to Norsko je prý ještě dražší..

 

 

 

je tu zima – NEPOTRZENO

 

zcela nepotvrzeno.. a pravda ačkoli holky se chtěli jet původně ohřát – i ony předpokládaly že ve Švédsku to tak zcela asi nepůjde.. jenže chyba zeměpisu..

 

ačkoli většina z nás byla psychicky i oděvně spíše vybavena na zimu a nevlídno.. počasí ve Švédsku bylo zcela opačného ražení..

 

nejlépe průběh ověřování této hypotézy asi zhodnotila Kt svým výrokem vedro jako prase a tak se stalo že například já z původních kraťasů na spaní udělala kraťasy venkovní a většina z nás začala postupně Bl za její sandále (původně přezůvky na hostel) dost nenávidět..

 

 

 

je tu dlouho světlo (až 18h) – NEPOTVRZENO

 

jasně ! maximálně od lamp..

 

již první den při večerní procházce zjištěno že se tu stmívá asi tak stejně jako u nás..

 

těžko říct kdo kde tento blud vzal.. ale polární záře se nás ve Stockholmu opravdu moc netýkala

 

 

ve Švédku se na veřejnosti nepije ale ani nekouří – NEPOTVREZENO

 

kecy v kleci.. už při výstupu z autobusu který nás vezl z letiště všímá si Jn dvou prokazatelných kuřáků přímo na zastávce !

 

a ačkoli jsme samozřejmě připustili možnost že by to nemuseli být místní – tudíž neznalý místních poměrů.. a nebo naopak že by to místní být mohli – ale tak trochu nepřizpůsobivší se místním poměrům – tudíž ne asi exemplář napodobujíce vhodného případu..

 

časem se však ukazuje že zjevně nejsou první ani poslední kdo si ve Švédsku zapálili – notabene na veřejnosti

 

 

 

dle polohy našeho hostelu budeme mít i pěšky všechno kousek - NEPOTVRZENO

 

pro naše nohy bohužel nejtragičtější omyl celé mapy Švédska !

 

ano, bydlíme sice na krásném téměř centrálním ostrůvku celého Stockholmu.. avšak ačkoli prstem na mapě se zdá že ostrůvek musí být obejit krásnou procházkou během pár minut.. ve skutečnosti tomu tak není.. aneb MĚŘÍTKO není vůbec špatná věc :D

 

a tak ačkoli první den super procházka přesně dle plánu.. další dny už raději využíváme služby lodiček HOP ON HOP OFF které nás vyjdou časově i finančně mnohem líp

 

takže ano – díky poloze našeho hostelu máme všechno kousek – ale NE PĚSKY !

 

ZÁVĚREČNÝ TEST pro naše bystré čtenáře :-)

 

 

Proč s sebou furt vozíme Bl?

- máme ji rády

- nedokážeme ji odmítnout

- zařizuje letenky, ubytko a program výletu

- nic jiného nám po těch letech ani nezbývá

 

Kdo má rád teplo a kdo zimu aneb doplňte správně k jednotlivým jménům:

Blanka -                                                                       

Jana -

Kata -

Zuzka -

 

Seřaďte prosím následující jména od super asociála až po ty co mají lidi opravdu rády:

Blanka -

Jana -

Kata -

Zuzka -

 

Kterou z možných kombinací otevřené / zavřené okno, roztažené / zatažené závěsy při spánku preferujeme, přiřaďte správně k jednotlivým jménům:

Blanka -

Jana -

Kata -

Zuzka -

 

Kdo umí a neumí odpočívat?

Blanka -

Jana -

Kata -

Zuzka -

 

Která z nás dokáže zájem o místní muzea jakéhokoli typu předstírat nejlépe a nejdéle

(seřaďte prosím od té nejstatečnější):

Blanka -

Jana -

Kata -

Zuzka -

 

Na škále od 1 – 10 (nejvíc) naznačte míru vyvinutí projevování citů k ostatním lidem:

Blanka -

Jana -

Kata -

Zuzka –

 

 

 

 

Cenový tour guide by Bl:

 

 

Stockholm – 6dní se STOCKHOLM CARD

895 SEK na 5 dní

Pátek 13.8.2010

 

Přílet – letiště Stockholm Skavsta

 

Odjezd busem Flygbussarna na T-Centralen Stockholm

 

 

Ubytování na ostrově Skeppsholmen v hostelu STF/IYHF Skeppsholmen

 

Procházka s Káťou po ostrově – prohlídka Moderna Museet

večerní procházka k Gröna Lund, aneb lodí jste tam za 5min, pěšky za 1,5h

 

sobota 14.8.2010

 

 

Hop-on Hop-Off bat – Hop-On Hop-Off- boat 40 SEK

 

Aquaria Vattenmuseum – Aquaria Water Museum  80 SEK

 

Skansen – Skansen Open Air Museum 110 SEK

 

Skansen-Akvariet – Skansen´s Aquarium 85 SEK

 

Vasamuseets – The Vasa Museum 95 SEK

 

Gröna Lunds Tivoli – Gröna Lund´s Amusement Park 70 SEK

 

neděle 15.8.2010


Kungliga slottet – Royal Palace – 100SEK

Kungliga slottet – Skattkammaren – Royal Palace – The Treasury 100 SEK

Livrustkammaren – The Royal Armoury 60 SEK

 

pondělí 16.8.2010

 

 

Tom Tit´s Experiment 195 SEK

 

Katarinahissen – Katarina Lift – 10 SEK nahoru 10 SEK dolu J

 

úterý 17.8.2010

Stadshuset – The City Hall  70 SEK

SkyView – on top of the Globe 130 SEK

Fjärilshuset – The Butterfly house 80 SEK

Naturhistoriska riksmuseet –  The Swedish Museum of Natural History  80 SEK

Nationalmuseum – The National Museum of Fine Arts  100 SEK za 10min :D

 

Tunnelbana – Subway 30SEK za jednu cestu

Bus 30 SEK za jednu cestu

Hop-on Hop-Off bat – Hop-On Hop-Off- boat 40 SEK

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář