Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kuba na kole - listopad 2014

Kuba na kole  listopad 2014

(cca 17 dnů, max 20 lidí, cca 65tis kč)

 

 Chcete-li ještě zažít neopakovatelnou atmosféru vznášející se v neskutečných kulisách, je nejvyšší čas vyrazit na cestu. Čekají nás písečné pláže lemované královskými palmami, silničky v divokých horách, tabáková políčka mezi vápencovými homolemi, deštné lesy s utajenými vodopády a jeskyněmi, americké bouráky, které jinde už dávno skončily na vrakovišti nebo v muzeu. Půvabně omšelé koloniální paláce, hypnotizující noční život, karibský rum, snědé mulatky i usměvaví vesničané - díky tomu všemu na Kubu jen tak nezapomenete.
Jedná se o zájezd s náročnou cykloturistikou, pomocí které vychutnáme nejatraktivnější oblasti ostrova – některé hvězdicově, jiné etapově. Základní trasy vedou převážně po asfaltových silnicích různé kvality, ale vždy s téměř nulovým provozem. Celou trasu absolvujeme nalehko s podporou doprovodného autobusu.

Předběžný program

1. - 2. Let Praha – Santiago de Cuba; hlavní město kubánské hudby, prohlídka historického centra, nejstarší dům Kuby z r. 1522, kasárna Moncada, pirátská pevnost San Pedro de la Roca.

3. - 5. Přesun na severní pobřeží přes horskou oblast Sierra del Cristal až k odlehlému ostrůvku Cayo Saetía, kde si budete připadat spíš jako na africkém safari; podél zalesněných svahů unikátního národního parku Alexandra Humboldta do Baracoa.

6. Baracoa– nejstarší koloniální přímořské městečko z r. 1512 s bohatým kulturním životem a mimořádně malebným okolím, projížďka pralesem a koupání pod vodopádem pod magickou stolovou horou El Yunque, panenské pláže a kakaové plantáže, večery plné kubánské hudby a rumu, koupání v Atlantiku.

7. V sedle po legendární horské silnici La Farola, odpočinek na plážích Karibského moře, Guantánamo.

8. - 9. Dvoudenní cyklistické putování podél romantického pobřeží s tříštícím se příbojem a strmými svahy divokého pohoří Sierra Maestra, pod Pico Turquino - nejvyšší kubánský vrchol, odpolední přejezd do města Manzanillo.

10. Přesun autobusem přes Camagüey s historickým jádrem připomínajícím arabské bludiště, unikátní věž na plantáži Manzana Iznaga a dále do centrální části ostrova do proslulého Trinidadu.

11. Trinidad a okolí – nejkrásnější koloniální město s množstvím památek a muzeí, koupání na pláži Ancón s bílým pískem.

12. - 14. Přesun na západ přes Zátoku sviní a krokodýlí farmu do pohoří Cordillera de Guaniguanico a údolí Viňales– 2 dny cyklistiky v pohádkové krajině kuželového krasu (světové centrum pěstování tabáku a výroby nejlepších doutníků), návštěva jeskyně Los Portales - velitelského stanoviště Che Guevary; koupání v teplých vodách Mexického zálivu.

15. - 17. Havana: hlavní město Karibiku nabité elektrizující atmosférou, koloniální paláce, chrámy a pevnosti, Capitolio, továrna na doutníky, Muzeum rumu, všudypřítomné pomníky kubánských revolucí, Floridita – oblíbený bar Ernesta Hemingwaye a kolébka nápoje "daiquirí", večerní proslulá promenáda Malecón; let Havana – Praha.

Podmínky

V ceně zahrnuto: průvodce, letenka vč. všech poplatků Praha–Santiago de Cuba / Havana–Praha, doprava pronajatým doprovodným autobusem, 2x hotel, 10x v soukromí kubánských rodin, 3x campismo (vybavené bungalovy), informační materiály.
V ceně nezahrnuto: kubánské vízum (cca1000 kč), strava, doutníky, pivo, rum, pojištění, letecký transport kola - asi 100 EUR placeno na místě dle přepravce, odletová taxa z Kuby - asi 20 EUR. Fakultativní programy a vstupy do případných muzeí (cca 150 EUR).  Takže celkově je doporučena hotovost 600-800 euro na osobu. Někde je možno platit i kartou Visa.
Zájezd je určen pro zdatnější jedince, náročnost spolutvoří: denní délka etap 50–90 km, celkem asi 600-700 km, v kombinaci s teplým tropickým klimatem a nočním životem v rytmu samby :o).
Povrch a profil: převážně asphalt v různém stadiu rozkladu, rovinaté úseky se budou střídat i s velmi kopcovitým terénem.

Kola:

Je lepší si vzít pokud možno starší kolo, každý technicky a konstrukčně náročnější stroj je potenciálně větším nebezpečím pro případ poruchy, proto volte takové komponenty, které jsou opravitelné I v nouzových podmínkách. Zejména karbony raději nechat doma, při přepravě letadlem se snáze mohou poškodit a oprava na Kubě je nereálná. Elektrokola ty ty se zas nevejdou do váhového limitu, to ale myslím u nás nehrozí.

Pro přepravu je nejbezpečnější speciální kufr, ale protože by doprovodný bus nepobral 20 obřích kufrů, tak se to řeší přepravou v kartonech či vacích i proto jsou ocelová co nejjednodušší kola doporučena.

 Momentální seznam zájemců o účast:

I když někteří s otazníkem …. Max. počet účastníků je stanoven na 20 !!

  1. Líba Němcová  
  2. Jan Audrlický
  3. Franta Dvořák
  4. Milda Hojer
  5. Jirka Kafka ml.
  6. Franta Vrána
  7. Václav Vopat
  8. Václav Sádovský
  9. Zdeněk Sádovský
  10. Karel Pohanka
  11. Josef Růžička
  12. Josef Vejnar
  13. Libor Koubek
  14. Helena Zítková
  15. Hana Medřická
  16. Eva Hejtmánková  ???
  17. Hana Kafková   ???
  18. Ilona Hojerová   ???

 

Předpokládané zálohy:

Rezervační poplatek:                 5.000,- Kč  říjen 2013

Záloha                                     20.000,- Kč  únor 2014

Doplatek                     cca.      40.000,- Kč  září  2014          

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kuba

(Přemysl Dušek, 13. 8. 2013 10:39)

Jirko díky za nabídku.Po vykloubeném rameni a dalších komplikacích jsem fit a mám záem se zůčastnit zájezdu na Kubu.