Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZPRÁVA O ČINNOSTI PŘEDSTAVENSTVA A O STAVU OKRESNÍHO SDRUŽENÍ ČLK STRAKONICE ZA ROK 2019

3. 1. 2020

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

opět po roce před Vás předstupuji se zprávou o činnosti našeho okresního sdružení a připojím i několik aktualit z činnosti ČLK jako takové.

Stručně připomenu agendu, které se Česká lékařská komora jako samosprávní organizace věnuje, je jednou z 19 profesních samosprávných organizací, které v České republice ze zákona fungují. Mezi základní úkoly komory patří vedení registru lékařů, garance řádné kvalifikace a vzdělávání, organizace systému celoživotního vzdělávání, profesní dozor a disciplinární pravomoc a v neposlední řadě také obhajoba profesních zájmů. K zajištění toho všeho v plném rozsahu je třeba mít možná nepopulární povinné členství a finanční a politickou nezávislost na státu a dále také fungující pracovní orgány a komise, zejm. představenstvo, čestnou radu, revizní komisi, etickou komisi, právní kancelář, kancelář pro vzdělávání a licenční komisi.

K dnešnímu dni evidujeme v našem okresním sdružení 285 členů. Od posledního okresního shromáždění jsme jich nově zaregistrovali 15 - kolegyně a kolegy Kopchenka, Mareše, Neubauera, Kohoutovou, Cafourkovou, Foltýnovou-Caisovou, Mestančíka, Kvardovou, Škvárovou, Cejnohovou, Peterkovou, Špánovou, Bouškovou, Retamozu a Rutrleho.

Představenstvo, revizní komise i čestná rada zůstaly od posledního okresního družení personálně beze změn, představenstvo má 9 členů, v čele čestné rady je MUDr. Cihlová a předsedou revizní komise je MUDr. Sýkora.

 

Heslovitě zmíním několik bodů, kterými jsme se letos na okresní úrovni zabývali:

  • kancelář komory poskytuje standardní administrativní podporu všem našim členům, myslím, že převážně ke spokojenosti našich členů;
  • po posouzení všech náležitostí vydáváme diplomy celoživotního vzdělávání, což díky dohodě se zdravotními pojišťovnami umožňuje mj. určitou finanční bonifikaci,
  • účastníme se výběrových řízení na krajském úřadě pro nové poskytovatele zdravotní péče,
  • účastníme se sjezdu ČLK a porad předsedů OS ČLK,
  • jako tradičně jsme poskytli finanční podporu mladým lékařům z našeho sdružení na zakoupení odborné literatury v celkové výši 38.519 Kč, představenstvo současně rozhodlo o tom, že částka ve výši 1500 Kč na 1 lékaře do 30 let bude poskytnuta i v příštím roce;
  • snažíme se o podporu vzdělávacích aktivit na místní úrovni, spolupracujeme s nemocnicí a spíše zatím jen formálně se Spolkem lékařů, v tomto ohledu se určitě chceme více rozvíjet,
  • revizní komise i čestná rada pečlivě řešila stížnostní agendu; všichni členové si zaslouží naše velké poděkování za jejich činnost. Pro zajímavost uvádím, že celostátně byl počet podaných stížností na lékaře v roce 2018 celkem 1.201, v našem OS jsme jich zaevidovali 7, pro srovnání uvádím počty z okolních okresů – Písek 3, Prachatice 4, Tábor 5, České Budějovice 22. V letošním roce bylo k 17.10. zaevidováno v našem sdružení již 6 stížností.
  • dne 9.2.2019 proběhl Zdravotnický ples, který se myslím povedl a proto jsme se rozhodli uspořádat další, který se bude konat v sobotu 8.2.2020.

 

 

 

 

Dovolte mi okomentovat několik témat, které řeší celostátní ČLK

ČLK realizuje projekt Domu lékařů, kde zatím došlo k ukončení nájemních vztahů a objekt je nyní prázdný, uzamčený. Probíhají pravidelné koordinační schůzky. Byl předložen návrh na profinancování rekonstrukce z části z vlastních zdrojů ČLK a z části z úvěru, jehož poskytnutí je předjednáno s Čs. spořitelnou. Probíhá příprava zadávacích podmínek pro výběrové řízení na stavbu.

 

Výdaje na zdravotnictví v absolutních číslech rostou, podobně ale rostou i náklady na zdravotní péči, výdaje na zdravotnictví vztaženo k HDP stagnuje stále kolem 7-7,5 %.

ČLK rozvíjí svou vzdělávací činnost, připravuje se například vzdělávací portál, který by měl soustředit na jednom místě nabídku všech akreditovaných akcí s možností filtrací dle okruhu zájmů lékaře. Měl by usnadnit registraci vzdělávacích akcí i evidenci kreditů získaných jednotlivými lékaři. Vedle klasických vzdělávacích akcí bude v sobě integrovat e-learning i další moderní formy vzdělávání.

 

V roce 2019 se diskutovala myšlenka vzešlá z ministerstva financí o zrušení platby za státní pojištěnce, která byla nakonec všemi odmítnuta. Současně však nakonec nebyl vládou předložen návrh na změnu zákona stran automatické valorizace platby ve vazbě na výši průměrné mzdy, které navrhovalo MZ ČR a se kterým ČLK v zásadě souhlasila. Od ledna 2020 se platba zvýší z rozhodnutí vlády o 54 Kč.

Deset organizací zastupujících některé skupiny poskytovatelů zdravotních služeb, pacientské organizace, odbory a ČLK se spojilo ve snaze zvýšit výdaje zdravotních pojišťoven na úhrady v roce 2020 a vynutit si úpravy ministerstvem navrhované úhradové vyhlášky. Dlouhodobým cílem je nárůst výdajů na zdravotnictví na 9 % HDP. Štáb opakovaně jednal s předsedou vlády. Vliv štábu se  projevil částečně i v úhradové vyhlášce pro příští rok, všechny segmenty porostou o 10,8% (což je o 1,5 % nad původní návrh úhradové vyhlášky, nejvíce si polepšila dlouhodobě podfinancovaná domácí péče). Do nemocnic půjde asi 108 mld, ambulantním specialistů, cca 18 mlg, praktikům pro dospělé 8 mld. Asi 6 mld. Kč mají rozdělit zdravotní pojišťovny mezi poskytovatele mimo rámec úhradové vyhlášky. Kritéria zatím nejsou známa, podle sdělení členů správní rady VZP na sjezdu ČLK budou ale zcela transparentní. Generální ředitel Kabátek na sjezd přislíbil nemocnicím pro rok 2020 úhradu veškerých služeb vč. tzv. nadprodukce, navýšení úhrad za nárůst vykázaných výkonů na zobrazovací technice, vyšší úhradu za vyšší počet pacientů v centrech a bonifikaci pro pět nemocnic v geograficky komplikované oblasti.  Pro ambulantní péči bylo přislíbeno zmírnění regulací, bonifikaci za časovou dostupnost a plnění nastavených parametrů kvality a zaveení programů pro chronické pacienty.

Nařízením vlády se s účinností od 1. 1. 2017 a od 1. 1. 2018 zvyšovaly tarifní platy lékařů i dalších zdravotníků vždy o 10 %. Další obdobné 10% zvýšení platových tarifů bylo slíbeno i od 1. 1. 2019, avšak nařízením vlády byly zvýšeny tarifní platy o 7 % pro lékaře v platových třídách 11–13 a o 2 % pro plně kvalifikované lékaře v platových třídách 14–16. Sestry jsou na tom lépe, jim vzrostly tarify o 7 %, a navíc sestry ve směnném provozu by měly každý měsíc dostávat dalších 5000 Kč ve formě příplatku. Od 1. ledna 2020 vláda navrhuje zvýšit platové tarify zaměstnanců ve zdravotnictví rovnoměrně o 1500 Kč měsíčně. Podle návrhu tak bude pokračovat platová nivelizace podle principu, že čím má kdo vyšší kvalifikaci, tím méně se mu zvýší plat. S tímto principem ani s absolutní výší nárůstu platů ČLK nesouhlasí.

Elektronické neschopenky (eDPN) jsou od 1. 1. 2020 eDPN jako povinné. V  současné době je známa podoba eDPN, která bude dostupná na ePortálu ČSSZ pro lékaře zdarma, avšak s nutností elektronického ověření identity lékaře. Další možností budou úpravy stávajících softwarů, které lékaři používají. Na těchto úpravách, které si budou muset poskytovatelé zdravotních služeb zaplatit, již softwarové firmy pracují. Pro identifikaci a odeslání eDPN postačí certifikát zdravotnického zařízení vydaný SÚKL, který zdravotnické zařízení používá k vystavování eRp. Otázka úhrady poskytovatelům zdravotních služeb za vedení finančně nákladnější agendy pracovních neschopností, na které ČLK trvá, ještě není dořešena.

ČLK není součástí platformy pro diskusi nad tolik diskutovanou reformou primární péče. Dokument Koncepce změn primární péče v ČR, který pracovní skupina zpracovala, je dle ČLK kontroverzní a vyvolává velmi rozporné reakce u jednotlivých skupin lékařů, ani představenstvo ČLK se neshodlo na žádném stanovisku. ČLK žádá o vytvoření platformy pro seriózní diskusi o primární péči v reprezentativním zastoupení lékařských i pacientských organizací s účastí zástupců zdravotních pojišťoven.

Již asi 3 roky funguje tzv. Sekce mladých lékařů ČLK. Členem Sekce mladých lékařů se může stát každý člen ČLK mladší 35 let, která je pevně zakotvena do struktur ČLK. Sekce mj. představila projekt Férové pracoviště, což je internetová aplikace, jejímž prostřednictvím mohou přímo sami mladí lékaři podle jednotných kritérií hodnotit jednotlivé zaměstnavatele, ať již celé nemocnice nebo kliniky a oddělení. Díky tomuto projektu získají mladí lékaři přehled o pracovištích, která jim může Sekce mladých lékařů ČLK doporučit při hledání solidního zaměstnavatele. V současné době je v aplikaci 1262 hodnocení celkem 124 férových pracovišť, průměrné hodnocení je 69%, strakonická nemocnice dosáhla na 74%, což je druhá nejlépe hodnocená nemocnice v Jihočeském kraji.

ČLK plní svou informační povinnost vůči lékařům zejména prostřednictvím časopisu Tempus medicorum, jehož ekonomická situace je nyní stabilní, v současné době komora dotuje tvorbu, tisk a distribuci částkou 7 Kč za 1 tištěný výtisk. V  roce 2017 spustila ČLK na adrese www.nasezdravotnictvi.cz elektronický informační portál, kterým se obrací na širokou veřejnost.

Na sjezdu opakovaně zazněla kritika velkolepé dostupnosti zdravotní péče typu švédského stolu, která může být zneužívána zcela účelově například některými řetězci ambulantní péče. Ředitel VZP řekl, že ze strany pojišťovny s tím nejde reálně nic moc dělat.

ČLK podpořila původní záměr ministerstva regulovat činnost léčitelů zákonem. Je třeba zajistit povinnou registraci léčitelů, kteří musí vést dokumentaci o tom, jaké diagnózy a jakými metodami stanovili a jaká doporučení svým klientům dávali. Za své konání musí léčitelé nést trestní zodpovědnost. Od ledna 2019 nedošlo ze strany ministerstva k žádnému pokroku.

Zákon o soudních znalcích, jehož přijetí ČLK podporovala, přináší tyto zásadní změny: odborně způsobilá k výkonu funkce znalce může být pouze ta osoba, která získala osvědčení (licenci) vydané příslušnou komorou, zavádí se pravidelná valorizace odměny pro soudní znalce, znalec může vykonávat znaleckou činnost pouze v oboru, odvětví nebo specializaci, pro které má oprávnění znaleckou činnost vykonávat, znalec, který nevykonává znaleckou činnost s odbornou péčí a nezávisle, se dopouští přestupku.

Od května 2020 bude EET povinná i pro soukromé lékaře. Zákon připouští možnost zažádat si o zařazení do tzv. zvláštního režimu evidence tržeb, kdy jsou hotovostní tržby evidovány na papírových dokladech (blok účtenek), které by si lékař vyzvedával na finančním úřadu a tam je průběžně odevzdával. Podmínkou je, že lékař (nebo jeho firma) nesmí být plátcem DPH, nesmí zaměstnávat více než dva zaměstnance a současně jeho hotovostní příjmy nesmí přesáhnout částku 600 000 Kč za rok. Tento způsob evidence tržeb představuje výraznou administrativní zátěž, i když je pro lékaře levnější než elektronická evidence tržeb.

Ze sdělení ředitele právní kanceláře ČLK JUDr. Macha bych zmínil například to, že se stále více prohlubuje tendence kriminalizovat práci lékaře podáním trestního oznámení, což je technicky jednodušší a levnější varianta než civilní žaloba. Nicméně jsou i nějaká pozitiva, ČLK bude mít díky nové legislativě právo vydat a odejmout osvědčení soudním znalcům podle kvality jejich práce, současně je tendence stále více trestních oznámení předávat (ze strany policie a státního zastupitelství) k vyřízení ČLK, což je ve prospěch pro lékařů. Hysterie kolem GDPR trochu opadla, ÚOOÚ přistupuje k řešení problémů ve zdravotnictví zatím relativně shovívavě. Vznikl lékový záznam, do kterého mohou nahlížet ošetřující lékaři a ZZS přičemž platí – podobně jako u transplantačního zákona – presumpce souhlasu. Na ministerstvu vznikla garanční skupina vedená prof. Ryskou, která koordinuje vznik klinických doporučených postupů, zatím však nebyla ze strany státu jasně vymezena právní východiska – např. bude povinnost lékaře postupovat podle nich, za jakých okolností se může lékař od doporučených postupů odchýlit a budou mít pojišťovny povinnost uhradit veškerou péči, kterou klinický standard bude předpokládat)? Ústavní soud dále vydal judikát, podle kterého platí, že svobodná vůle má přednost před ochranou života.

Na téměř úplný závěr jsem si nechal pár informací, které mají ale do života nás všech mnohem větší dopad než to, co jsem zmínil doposud. Jde o několik dat z prezentace ředitele ÚZIS prof. Duška, kterou přednesl na sjezdu.

V roce 2018 se zvýšil počet přepočítaných plných úvazků v ČR o 476 proti předchozímu roku a to napříč všemi základními segmenty. Nejvíce lékařů na počet obyvatel je v Brně a v Praze, Jihočeský kraj je v dolní polovině žebříčku, na chvostu jsou kraje Středočeský, Ústecký a Liberecký. Toto, zatím pozitivní saldo, je samozřejmě dáno rozdílem lékařů do systému vstupujících a lékařů z něj vystupujících. Lékařské fakulty v roce 2018 vyprodukovali 1420 absolventů lékařů, z toho 1113 je občanů ČR. Podle statistik nastupují průměrně na úvazek 0,8 a cca 20 % absolventů odchází zcela mimo zdravotnictví. Větší problém je však odchod lékařů ze systému, demografická data jsou neúprosná, a pokud by lékařské fakulty nenavýšily počet studentů, bylo by saldo po roce 2020 již negativní a začalo by dosahovat cca – 1000 lékařů ročně. Proč tomu tak je. K 1.6.2019 pracovalo v ambulantních zařízeních 37% lékařů starších 60 let, v nemocnicích akutní péče to bylo 19%,v ordinacích praktických lékařů 42%, v ordinacích PLDD 48%. Za období dvou let 2016-2018 ubylo v ČR kumulativně 226 ordinací prakt. lékařů, zejm. v obcích do 2000 obyvatel, v Jihočeském kraji to bylo 29 ordinací, což je druhý nejhorší výsledek v ČR. Podobně se to týká ordinací pro PLDD. Z dat projektu DRG restart vyplývá, že v 39 referenčních nemocnicích t.č. chybí t.č. cca 2000 lékařů (proti stavu daném vyhláškou) s pracovní smlouvou, což je zatím téměř 100% kryto přesčasy a pohotovostními službami. Horší je to u zdravotních sester, kde chybí 2500 sester, přesčasy je to kryto jen z cca poloviny. Pokračuje feminizace medicíny, mezi absolventy převažují ženy cca ze 70%.

Proti tomu stojí potřeba zdravotní péče a finanční zdroje. K tomu je třeba říct několik údajů. Roste průměrný věk matky při narození dítěte, cca o 2 roky za posledních 20 let. S rostoucím věkem prvorodiček souvisí i to, že klesá počet dětí, které nakonec ženy mají. Vzhledem k prodlužujícímu věku se negativně vyvíjí tzv. index závislosti, to je poměr počtu osob v produktivním věku připadajících na 1 osobu v postproduktivním věku. V roce 2017 to bylo 3,5:1, v roce 2030 to bude 2,6:1. Všechny existující varianty scénářů demografického vývoje počítají s tím, že poroste tzv. počet dožitých člověkoroků, z čehož vyplývá, že trend potřeby zdravotní péče bude i nadále růst (i při event.. významném poklesu porodnosti). Je to samozřejmě i daň za medicínské úspěchy – objevuje se sekundární morbidita (např. u lidí, kteří přežili závažné onemocnění – za posledních 25 let se významně zvýšila úspěšnost například řady onkologických onemocnění), významně roste například počet pacientů s demencí.

Existující modely, které počítají s vývojem inflace a mzdových nákladů, vývojem zvýšené produkce segmentů zdravotních služeb reflektující zvyšující se potřebu péče a demografickým vývojem. Současně tyto modely reflektují na zvyšující se náklady na centrovou léčbu, genovou terapii a další inovativní medicínské postupy. Ty nejstřízlivější odhady počítají s tím, že ze současných 285 miliard Kč potřebných na zdravotní péči vzroste finanční potřeba do roku 2030 na cca 550 miliard Kč, tzn. za dalších 10 let zhruba dvojnásobně. Bez nějaké radikální reformy financování zdravotnictví to ale asi nebude možné.

 

Vážené kolegyně,  vážení kolegové,

na jaře 2020 mi skončí druhý mandát v čele našeho okresního sdružení. Za tuto dobu jsem se hodně naučil a současně jsem zjistil, že až na malé výjimky jsme – jako lékaři našeho okresu – schopni táhnout za jeden provaz. Díky všem za spolupráci. Jenom díky nasazení všech, kteří pracují či pracovali v různých pracovních orgánech, jsme schopni udržet naše okresní sdružení životaschopné a to není málo, protože na okresní úrovni máme v gesci řadu pravomocí, které je výhodné řešit co nejblíže Vám – členům komory, zejména jde o discliplinární pravomoc, o kterou bychom přijít neměli. Ale není to jen to. Děkuji také Martinu Kubíčkovi a Janu Kovářovi, se kterými jsem měl možnost zastupovat naše sdružení při řádných i mimořádných sjezdech komory.

Současně platné stavovské předpisy mi umožňují kandidovat na pozici předsedy znovu. Původně jsem už nechtěl, ale chuť do této práce ještě mám, zkušenosti jsem nějaké nabyl a hlavně – nikoho se mi přemluvit nepodařilo. Takže, budete-li chtít, jsem připraven ještě jedno volební období v této pozici pro komoru pracovat. Najde-li se však jiný kandidát, jsem připraven mu být maximálně nápomocný.

Na úplný závěr mi dovolte ještě jednou poděkovat všem členům představenstva, čestné rady a revizní komise a delegátovi sjezdu za jejich činnost pro lékařskou komoru a přeji jim, ale i Vám všem ostatním hodně úspěchů v osobním i pracovním životě.

 

Děkuji Vám za spolupráci!

MUDr. Michal Pelíšek