Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva o činnosti představenstva a o stavu okresního sdružení ČLK Strakonice za rok 2014

27. 11. 2014

27. listopadu 2014

Vážené kolegyně a kolegové,

dovolte mi, abych Vás seznámil se zprávou o činnosti představenstva za uplynulý rok.

 

Od posledního okresního shromáždění jsme v našem sdružení zaregistrovali celkem 15 nových členů, jmenovitě kolegyně a kolegy Matkovčíka, Tíkovou, Dragouna, Dragounovou, Záhoru, Kovalíkovou, Zuzanu Komárkovou, Andraschkovou, Vélovou, Chalupskou, Lainkovou, Yankovskou, Bečkovou, Vojtíška a Slavíkovou. Aktuálně registrujeme celkem 257 členů.

 

V minulém roce proběhla volba představentsva, které tal pracuje ve složení: Pelíšek (předseda), Mareš (místopředseda) a dále Dvořáková, Hlinková, Holák, Hrdlička, Linhart, Moltaš a Žemličková. Tajemníkem kanceláře byl zvolen kolega Josef Holák. Představenstvo se v uplynulém roce opakovaně scházelo na svých jednáních a diskutovalo aktuální problémy dotýkající se zdravotnictví a vnitřního chodu ČLK. Zápisy z těchto jednání jsou k dispozici na našem webu. Může se snad zdát, že tento rok byl ve zdravotnictví klidnější než jiné (neabsolvovali jsme žádné akce typu - hrozící přeregistrace ambulantních lékařů, akce Děkujeme odcházíme, či například restrukturalizace lůžkového fondu nemocnic), nicméně – jak opakovaně slýcháme - vždy je nutno mít na paměti, že se může jednat o klid před bouří a je potřeba být neustále ve střehu. A my se snažíme být... :-)

 

O minulém víkendu se v Praze uskutečnil již 28. sjezd ČLK, na kterém naše okresní sdružení zastupovali delegáti MUDr. Kovář a MUDr. Pelíšek. Trochu podrobněji o sjezdu Vás budu informovat v další bodu našeho programu.

 

V průběhu roku jsem se účastnil většiny porad předsedů okresních sdružení, které se konaly převážně v Praze.

 

Hlavní změna, která se dotkla chodu naší kanceláře, bylo stěhování se do nových prostor v prvním patře budovy hlavní vrátnice do areálu nemocnice, vedle oční optiky. S trochou nostalgie jsme tedy opustily původní prostory ve vile v jižní části areálu nemocnice při Lidické ulici, ale za to jsme díky strakonické nemocnici mohli obsadit z části zrekonstruované místnosti, které jsou pro naše potřeby zcela vyhovující. Za plynulý průběh stěhování a i za další práci pro komoru bych chtěl již tradičně poděkovat sekretářce naší paní sekretářce Renatě Kovářové. Jen ještě dodám, že telefonní a emailové kontakty naší kanceláře zůstaly stejné, funkční jsou i celkem dost navštěvované webové stránky. V současné době zvažujeme převod našeho bankovního účtu do jiného bankovního ústavu s cílem ušetřit na poplatcích. Nicméně nacházíme se zatím pouze ve stadiu úvah a zjišťování konkrétních podmínek.

 

Představenstvo našeho sdružení vyhlásilo na přelomu roku 2013 a 2014 již čtvrtý ročník akce určené mladým lékařům strakonického okresu na finanční podporu nákupu odborné literatury. Akce byla určena pro lékaře do 30 let a maximální výše finanční podpory byla 1500 Kč. Příspěvek byl nakonec přiznán 15 lékařům v celkové výši 20526 Kč. V této aktivitě budeme, věřím, moci pokračovat i v dalším roce.

 

Jsem rád, že jsme i nadále mohli pokračovat v započaté spolupráci se Spolkem lékařů při pořádání vzdělávacích přednášek. Všem přednáškám byl rozhodnutím představenstva prominut poplatek za registraci a ohodnocení kredity v rámci celoživotního vzdělávání. Samo naše sdružení pořádalo dvě samostatné vzdělávací akce ve spolupráci s očním a neurologickým oddělením naší nemocnice. Tato možnost je otevřena i pro další zájemce, kteří by chtěli pomoci s organizací jimi pořádaných seminářů a konferencí.

 

Kancelář plnila i další povinnou agendu, například vydala 17 diplomů celoživotního vzdělávání lékařů a řadu osvědčení o preskripci lékařů.

 

Během roku jsem se také účastnil několika výběrových řízení na Krajském úřadu Jihočeského kraje, konkrétně šlo o tato zdravotnické zařízení - dermatovenerologická ambulance ve Strakonicích, 2x ordinace praktického lékaře pro děti a dorost ve Volyni, radiodiagnostické pracoviště v Blatné, ordinace všeobecného praktického lékaře ve Volyni a gastroenterologická ambulance ve Strakonicích. Všechna s pozitivním výsledkem pro žadatele.

 

Vážení kolegové,

 

dne 18.3.2015 uplyne pět let od mého zvolení předsedou strakonického sdružení ČLK. Byla to pro mě velmi zajímavá zkušenost, za kterou Vám děkuji. Jistě mi dáte za pravdu, že za tak krátkou dobu se toho ve zdravotnictví odehrálo velmi mnoho, pod neustálým tlakem jsme zažili doby těžší (někdy s až existenčími obavami) a doby méně těžké. Tak jak to chodí, trvalo i mě nějaký čas, než jsem se v agendě komory zorientoval a snad s kolegy v představenstvu i přispěl k tomu, že naše okresní sdružení funguje bez větších komplikací. Snažíme se být pro lékaře našeho okresu seriozním partnerem, ve kterém mohou najít zastání a pomoc. Jednotlivé orgány našeho sdružení pracují s odpovídajícím nasazením a já bych chtěl za to všem zúčastněným poděkovat. Rád vzpomenu, že jsme v minulých letech měli možnost přivítat na okresním shromáždění i řadu zajímavých hostů, šlo o tehdejšího prvního náměstka ministra zdravotnctví, poslance Parlamentu, ředitelku krajsné pobočky VZP a ředitele Zdravotnické záchrané služby České Budějovice. Letos to bohužel nevyšlo, do poslední chvíle jsme vyjednávali účast právníka komory, snad budeme mít příště více štěstí.

 

I s ohledem na výše uvedené jsem se rozhodl znovu kandidovat na předsedu a obhájit svůj mandát pro další volební období. Pokud mi dáte důvěru, budu se těšit na další spolupráci.

 

Závěrem mi dovolte, abych jako již tradičně poděkoval všem, kteří se na činnosti komory v minulém roce podíleli a všem kolegům, lékařům, kteří dělali čest našemu povolání, a to i přes neustále se zvyšující objem práce a narůstající tlak na zdravotníky ze strany veřejnosti a pojišťoven.

 

Děkuji Vám za pozornost.

MUDr. Michal Pelíšek, předseda OS ČLK Strakonice