Jak na kvásek
potřebuješ eném kvalitní jemnů žitnů můku a vodu.
1. deň (založení kvásku)
Do velkéj sklénky (najlepší tak 1 litr) nasyp asi 100 ml žitné můky a přidaj tol vlažnéj vody, aby ti po pořádném zamíšání vzniklo těsto - kaša, ale né zas moc řídká. Na sklénku daj potrav. fóliju, zatáhni gumků, postav ke kamnom (kolem 30 °C, né vjecéj jak 35 °C), a nechaj ho tam do zítřka …šak ono si bez tebe poradí..:-)
2. deň (1. krmení kvásku)
Kašu či Těstíčko(jak chceš) promíchaj a ochutaj. Lesti je nakyslé, přidaj zaséj kolevá 100 ml můky a vlažnů vodu, pořádně promíšaj až je s teho zaséj středně hustá kaša. Pozakrývaj to a postav na teplé místo. Pokáť těsto není nakyslé, tož ho eném promíšaj, zakry a nech byť do druhého dňa, to už sa určitě zbrchá a nakyslé bude najisto. Jak sa nám kvásek rodí tož sa po očku dívem jak sa jeví, lesti je všecko v najlepším pořádku tož nám nemňéní barvu ovšem v těstě či kaši jak je liboby sa nám mňěly začať dělat bublinky a tým sa aj začne nadýmať.(zvěčovať oběm) Ponajprv sa to bude možná nekém zdát málo, ale ono sa to istotně rozjede. Sleduj chuť kvásku ta ťa nesklame – mněla by byt pořáť kyselá - o tém jak by mněl vonět možu psať jak hlůpá…ale je to zbytečné, pokát děláte ponajpv kvásek, stejně tu vůňu neznáte a utrefit to nejni možné…a navíc, šak každému vóní něco jiného že..:-) Časem Vám to do nosa vejde samo.
3. deň (2. krmení kvásku)
Těstíčko promíšaj a zas okoštuj a lesli ti ešče neutéklo ze sklénky tož pozvažuj vymněniť za větší flašu nebo nejaků inší nádobu. Kvásek sa pěkně roztahuje a zítra bys ho mohl zbírať aj po zemi. Fčilej už sa mu može zvětšit oběm do zůtra aj dvakráť tak vjec a byla by to škoda aby to zežhrala utěrka či dlášková hadra….:-) Neskaj ho nezapomeň zasej nakrmiť dáj mu kolevá 100 ml můky a vlažnej vody. Promíšaj, zakryj a nech byť do druhého dňa.
4. deň (Konečně možeš pécť)
Fčiléj už by mněl byť kvásek hotový,hodně kyslý, plný bublinek. Baktérie keré sů za totok všecko odpovědné v kvásku, sů fčiléj zaséj hladné a oběm kvásku sa začíná zmenšovať. Tož buť sa pustíš do pečení chleba – to z něho nezapomeň ubrat několik lžiček do sklénky kerů zavři a strč do komory(lednice). Nebo si kvásek zaséj klasickým způsobem nakrm a počkaj do dalšího dňa.
Takto možeš pokračovať a pokračovať jak sa ti zlůbí …nebo dokáť sa na kvásek nevykašleš – to on sa pak vykašle na ťa. A možeš začat znova.
Nech sa dílo daří, Boží dárek vóní po chalupě a luďom chutná.
Recept na chlebík dyž už máte kvásek..
https://dratenictvi.estranky.cz/clanky/recept-na-chleba.html