Jdi na obsah Jdi na menu
 


Červnové střípky ze tříd 2021

2. 7. 2021

Červnové střípky 2021

Poslední školní měsíc v roce jsme využili k nejrůznějším zábavným a přitom vzdělávacím aktivitám. Hygienická situace nám dovolila si užít  měsíc dětí více. Mohli jsme jet na výlet, zorganizovat karneval, pohádkové sportovní soutěžení, šli jsme hledat poklad, přijelo k nám divadlo, rozloučili jsme se se školáky, které po prázdninách jdou do školy a mnoho dalšího.

Jak to bylo v jednotlivých třídách?

 

1. Třída

Poslední měsíc tohoto školního roku jsme si s dětmi moc užili. Nejprve jsme společně oslavili svátek dětí, kdy jsme na zahradě soutěžili, tančili a hráli hry. Další den jsme měli karneval a přehlídku masek. Děti čekalo překvapení v podobě venkovní diskotéky a celý den panovala radostná nálada.

Další týden jsme si připomněli, co nám v létě dává zahrádka a zopakovali jsme si tím druhy ovoce a zeleniny. Ovoce a zeleninu jsme společně kreslili, modelovali, ale také ochutnávali a hádali, které to je a jak se jmenuje.

Vyrazili jsme na cestu za pokladem, kdy jsme mezi rybníky plnili nejrůznější úkoly a následně pak za ně dostali na zahrádce truhlu plnou sladkostí. Děti si tak zopakovaly své vědomosti z průběhu celého roku.

V průběhu měsíce jsme se seznamovali s letními sporty a bezpečností (helma, chrániče, oblečení…)

Nezapomněli jsme se dotknout ani tématu letní dovolené a s dětmi jsme si připomněli, jak se musíme chránit před sluncem, že je důležité mít rukávky, pokud neumíme plavat, nebo co za živočichy žije v moři.

Naučili jsme se písničku „Prázdniny“, užili si vodní radovánky na zahradě a vytvořili výtvarné práce („Hrad z písku, „Sluníčko“).

Nakonec jsme se s dětmi rozloučili a společně jsme si na konci roku vychutnali sladkou dobrotu v podobě zmrzliny.

Moc všem děkujeme za spolupráci, ochotu a vstřícnost. Těšíme se na Vás v MŠ opět po prázdninách.

Deniska, Petra, Lenka, Ivetka

2.Třída

Měsíc červen se ve druhé třídě odehrával pod taktovkou dětí. Prvopočátek všeho byla oslava Dne dětí, kdy jsme slavili celý týden. Nejprve jsme se pořádně připravili a vyzdobili třídu, nafoukli balónky a připravili hry pro děti. Na Den dětí jsme spolu s celou školkou vyrazili na výlet za zvířátky do ZOO Chomutov, kde jsme prošli skoro celý park. V ZOO jsme viděli mnoho zajímavého ze zvířecí říše, viděli krmení lachtanů a užili si krásný letní den. V polovině týdne nás čekala diskotéka v maskách na školní zahradě, kdy tóny písniček nenechaly v klidu žádného z nás. Týden oslav jsme pak zakončili sportovně pohádkovým dopolednem, kdy si pro nás i ostatní třídy připravili různorodé pohádkové úkoly. Letní počasí nám předurčilo činnosti pro další dny. Mnoho času jsme trávili na zahrádce a poznávali charakteristiky letního počasí. Od možných hrátek
s vodou až po využití stínu ke stínohrám a malování. Strávili jsme také spolu „indiánské léto“, kdy se děti proměnily v indiány a poznávali jsme život indiánů – přes výrobu čelenky, lov zvěře, písničky a tance zpívané okolo ohně. Vyrazili jsme také poznávat „divokou řeku“ - náš místní ostrovský bazén.   Děti vodní hrátky moc bavily, vyzkoušely si i základy plavání – splývání, potápění hlavy, dýchání do vody. Společně jsme si také užili Cestu za pokladem, kdy mezi rybníky byly připraveny úkoly s průvodcem žabákem Richardem. Odměnou za splnění nám byl poklad ukrytý na školní zahradě. Děti velmi rády mluvily a přemýšlely, kam asi pojedou na dovolenou a co budou v létě dělat. Tak já věřím, že si spolu s dětmi užijete krásné léto plné bohatých zážitků. Za sebe a mé kolegyně bych Vám takové krásné léto ráda popřála a poděkovala za báječnou spolupráci po celý rok.  Jitka

 

3.Třída

Měsíc červen jsme zahájili vesele a to oslavami Dne dětí, kterému jsme se hodně věnovali po celý týden. Začali jsme celá školka školním výletem za zvířátky, kde se nám moc líbilo a všichni jsme si výlet užili. Nechyběl ani karneval ve třídě, přehlídka kostýmů, soutěže, hostina a diskotéka. Také nám vyšlo počasí na dopolední pohádkové soutěžení na školní zahradě, soutěžení děti bavilo, byly šikovný, tak jsme za odměnu zakončili krásný týden zmrzlinou.
Druhý týden se cestovalo za poznáním. Tvořilo se, vyrábělo, také za pokladem mezi rybníky jsme se vydali, kde jsme vysvobozovali zakletého žabího prince Richarda a při práci s detektorem kovu děti po úspěšné cestě objevily poklad a společně ho vykopaly.
Další týden už byl v duchu prázdnin a skvělé počasí nás zlákalo na koupaliště, kde to bylo bezchybné, úžasné, nejen děti si užily vodních radovánek. Také hasičskou stanici jsme navštívili, kde se nám hezky věnovali, pěknou exkurzi nám připravili a tímto ještě jednou děkujeme. Ještě jsme měli na školní zahradě pěknou animátorskou show- poslední divadlo tohoto školního roku a také jsme se již museli rozloučit jedno dopoledne s našimi předškoláky, všichni byli ošerpováni, pamětní listy, vysvědčení, drobné dárečky a knihy dostali a potom jsme si připravili občerstvení, dětské „šampáňo“ a nesměla chybět diskotéka.
Všem rodičůmm bychom rády poděkovaly za spolupráci. Všichni si užijte krásné léto a v září vykročte pravou nohou do nové etapy života.
Linda, Sabina, Jaruška

4. třída – „Berušky“ – Červen

Projekt:  Těšíme se na prázdniny

  • povídání  o dětech jiných národností: Japonci, Indiáni, Černoši, Eskymáci
  • připomenutí svátku dne dětí
  • školní výlet do Zooparku Chomutov, pozorování zvířat a jejich pojmenovávání, prohlížení encyklopedie
  • maškarní rej, diskotéka v maskách, soutěže: skoky v pytli, hod na cíl, lezení
  • sportovní den – pohádkové dopoledne na školní zahradě plné soutěží, medaile, košík plný dobrot, diplomy
  • cesta za pokladem mezi Boreckými rybníky – plnění úkolů, sbírání 12 klíčů, hledání pokladu ukrytého na školní zahradě
  • rozhovor s dětmi o tom, kam pojedou na prázdniny, slovní popis dle obrázků
  • nácvik básně s pohybem: „Žirafa“, „Tú, tú, tú auto už je tu“
  • zpívání s klavírem, rytmizace na tělo, na Orffovy nástroje
  • PH: „Mami, mami vem mě do zoo“, „Sloni, opice, žirafy, klokani“, „Z vody do vody“, „Letí, letí letadlo“
  • VV: výroba sluníček – lepení, malba vodovými barvami, výroba žabích čelenek – lepení, výroba mořských tvorů – malba temperovou barvou, lepení, výroba letních drinků – malba vodovými barvami, tupování houbičkou, lepení, kresba voskovkou – procvičování jemné motoriky
  • divadelní představení divadel „Stolařík“, „Krejčík“, dopoledne s hasiči

Michalka, Iva

6.Třída

Těšíme se na prázdniny

  • Měsíc červen začal oslavou svátku děti. Děti si zatančily  a zasoutěžily v maskách ve třídě i na školní zahradě , plnily různé pohádkově sportovní úkoly,  za které dostaly sladké odměny, medaily a diplom.
  • Do Lesoparku v Chomutově jsme dojeli autobusem, tady se děti dozvěděly spoustu nového a zajímavého o zvířatech, absolvovaly procházku přírodou.
  • Cesta za pokladem mezi rybníky byla pro děti také přínosem – plnily různé úkoly – skákaly, zpívaly, poznávaly vodní živočichy a rostliny. Nakonec našly truhlu s odměnou za šikovnost.
  • Děti si osvojily poznatky o životě všech dětí na celém světě, poznávaly vše o naší  planetě, cizí země, exotická zvířata, zákonitosti v přírodě, v životě.
  • Zpívaly a rytmizovaly sólově i skupinově nové písně např. Zvířata v Zoo, Malý slon, Pět minut v Africe, Krokodýl. Následovala hudebně- taneční improvizace.
  • Děti plnily rozmanité činnosti a aktivity dle vlastní fantazie – tvoření v kinetickém písku i venku, kresba v blátě, modelování , stříhání, lepení, např. kočka, lvíček, zmrzlina .
  • Děti určovaly počty např. zvířat v pracovních listech, osvojovaly si číselnou radu 1-6, počty slabik ve slově, také počáteční písmeno  , dny v týdnu , roční období .
  • Do naší MŠ přijela Hasičská záchranná služba, děti si mohly prohlédnout auto a samy si vyzkoušet hašení vodou.
  • Nechyběla ani divadelní a pohybová představení.

Přejeme všem krásné letní prázdniny a děkujeme rodičům za spolupráci .                                                                                        Učitelky Soňa a Martina

7. Třída

Poslední měsíc školního roku jsme si náležitě užili. Červen byl plný poznání, tančení, zpívání a sportování.

1.6. jsme byli na výletě v Lesoparku Chomutov. Opět jsme navštívili medvědy, plameňáky, opice, papoušky koníky, králíky a další. Tentokrát největší pozornost získali tuleni.  

2.6. jsme si užívali celý den v maskách a slavili ,, Den dětí „

3.6. proběhlo ve školce  ,, Sportovní dopoledne" a my jsme soutěžili a závodili. A jak jinak, vyhráli všichni.

10.6. nás navštívilo divadlo ,,Pohoda" a za pomoci dětských herců jsme shlédli pohádku  ,, Tři prasátka".

11.6. jsme plnili úkoly žabího prince z vodního království u Boreckých rybníků. Odměnou byl poklad, který jsme si museli najít.

17.6. přijeli do naší školky Ostrovští hasiči a bylo veselo   a bylo mokro..... Viděli jsme nová obrovská auta, kompletní techniku a zkusili jsme si hasit oheň.

18.6. jsme si plnými doušky užili na zahradě ,, Hudební divadlo" a to bylo opravdu super... spolu s námi zpívali a tančili i všichni v okolí.

 A zazvonil zvonec a školky je konec...konec budou mít opravdu všechny děti, které opouští naše zařízení a odchází do základní školy. Slavnostní rozloučení proběhlo 9.6. a školáci odcházeli hrdě s knihou na památku.

     Pěkné prázdniny všem, plné slunce, zmrzliny a koupání přejí učitelky ze sedmé třídy.                      Ilona a Ivana