Jdi na obsah Jdi na menu
 


Střípky ze tříd v roce 2022 - 2023 září

30. 9. 2022

STŘÍPKY ZÁŘÍ 2022

 

Opět nám začal nový školní rok, přivítali jsme nově příchozí děti,

ostatní se posunuli do jiných tříd

a začalo vzdělávání ve všech možných formách.

Již v září jsme byli na výletech za poznáním,

na zajímavých vycházkách, v kině, divadle…

A jak se vzdělávalo v jednotlivých třídách:

1. třída

 Léto už se pomalu chýlilo ke konci a my jsme mezi tím v mateřské škole

připravovali třídu a výzdobu pro naše nové děti.

 Nachystali jsme vše potřebné a už jsme se těšili,

až se setkáme s novými kamarády a jejich rodiči.

 První  měsíc v mateřské škole se klade důraz především na adaptaci

a odloučení od rodičů.

Naším cílem je vytvořit pro děti takové prostředí, ve kterém se

budou cítit bezpečně a bude se jim v naší třídě líbit.

 První týdny jsme se seznamovali, učili jsme se svá jména

a děti si v nás získávaly postupnou důvěru.

 Společně jsme si ukázali veškeré prostory mateřské školy

a školní zahrady. Vysvětlili jsme si režim dne,

kdy jsme využili obrazový materiál, aby děti lépe pochopily

posloupnost a návaznost činností a režimových momentů.

 Každý den v mateřské škole děláme různorodé výchovně

vzdělávací činnosti. Ráno, po příchodu dětí probíhají ranní

a námětové hry, kdy dětem připravíme nabídku her a tvořivých

činností, nebo si je volí samostatně a my jsme jim pouze rádci.

Nyní děti znají "Uklízecí píseň" nebo zvoneček

"Cinky linky na zvoneček" a vědí, že když se zpívá tato píseň,

nebo zazní zvoneček, je konec her a nastává čas uklízení.

 Děti se sžívají se cvičením a základními pravidly

(sundávání bačkůrek, svolávací píseň do kruhu

"Volám tě, holčičko, volám tě kluku").

 Každý den zpíváme, vyrábíme, cvičíme a povídáme si.

 Tento měsíc jsme společně vytvořili medvídka,

kdy jsme si povídali o třídních pravidlech

(kapičkové- necákáme a neplýtváme vodou),

ježečka z modelíny a párátek nebo barevné jablíčko .

 Ani jsme se nenadáli a měsíc září uplynul jako voda.

Teď už se můžeme těšit, co nového nám přinese říjen.

Denisa, Petra, Iveta       

2. třída

Měsíc září je vždy u dětí plný očekávání - nová třída, noví kamarádi, nové paní učitelky, někdy i nová značka ke svému jménu. Děti se musí vypořádat s mnohými změnami. I v naší druhé třídě nebylo nic jinak. Děti adaptaci zvládly velmi rychle a s přehledem. Napomohly k tomu různorodé seznamovací hry i básničky včetně her na zapamatování nových jmen. Děti se seznámily s celoročním tématem „S včelími medvídky za poznáním“ a s našimi loutkami včelích kluků, kteří nám celý rok budou nápomocni při vzdělávání. Aby se nám všem ve třídě líbilo a dobře se nám spolupracovalo, nastavili jsme si různá pravidla – hlavně to nejdůležitější „přátelské“. Stihli jsme se společně naučit dvě krásné písničky. Ani jsme si nevšimli, jak rychle přišel podzim. Nastal čas sledování změn a vnímání charakteristik podzimního období. Často jsme chodili a budeme chodit ven do přírody, protože tam se nejlépe pozoruje a hraje. Jelikož děti skvěle zvládly adaptaci, mohli jsme vyrazit na delší výlet. Co k podzimu patří? Přeci sběr hub. Děti vybaveny košíky a svačinou v batohu se spolu s námi vydaly do lesů v Horním Žďáru, aby hravou formou vnímaly rozdíly mezi houbami a zažily prožitek nalezení jedlých hub. Podařil se jim „úlovek“ přímo fenomenální a to ve formě krásných hřibů, které si následně nakrájely a usušily. Zároveň při cestě mohli vnímat rozdíly mezi jedlými a nejedlými houbami a poznávat různorodé druhy. Pozorování ostatních jevů v přírodě se jim velmi líbilo a už se těšíme na magické podzimní období.

Jitka a Iveta

3. třída

         Po letních prázdninách přešla většina druháčků do třetí třídy a děti tak zahájily svůj poslední rok v mateřské škole jako předškoláci. Během celého měsíce září se děti seznamovaly s novou třídou, objevovaly nové hračky a hlavně upevňovaly kamarádské vztahy mezi sebou.

         Děti si navzájem povyprávěly, jak strávily letní prázdniny, jaká místa navštívily a jaké zážitky se jim nejvíce líbily. Vše potom ztvárnily také výtvarně.

         Aby se nám ve třídě společně dobře žilo, věnovali jsme první týden nastavování pravidel, jak se k sobě navzájem chovat ve školce i venku. Děti samy navrhovaly a vybíraly ta pravidla, která jim pro naši třídu přijdou nejdůležitější. Pravidla jsme nakonec sepsali a děti jejich dodržování slavnostně stvrdily otiskem své ruky.

         Po celý měsíc jsme opakovali znalosti a dovednosti, které již známe z dřívějška, a pomalu jsme začali přidávat nové vědomosti. Děti se začaly učit podepsat se vlastním jménem, poznat prvním písmenko ve jméně, vytleskat slabiky ve slovech. Osvojily si hned několik nových básní, zazpívaly si známé písně, nechybělo ani společné tvoření a individuální tvorba dětí.

         V polovině měsíce jsme se vypravili na první výlet letošního školního roku. Za krásného slunečného počasí jsme navštívili obory na Linhartu. Tentokrát se na nás usmálo štěstí a my jsme mohli zblízka pozorovat jeleny, daňky i divoká prasata. Děti bez potíží ušly poměrně dlouhou vzdálenost a dokonce si nikdo nestěžoval na unavené nožičky. Výlet jsme si všichni moc užili.

         Na školní zahradě jsme již tradičně uvítali Divadlo z Bedny, tentokrát s pohádkou „Kocour v botách“. Dětem se představení moc líbilo a ještě několik dní si pobrukovaly melodie z pohádky. V rámci Festivalu Oty Hofmana jsme se nejdříve vydali na Starou radnici, kde bylo pro děti připraveno divadlo „Duch lesa“ a hned další den jsme shlédli filmovou projekci „Myši patří do nebe“ v Domě kultury. 

        Konec září s sebou kromě prvního podzimního dne přinesl také krásné teplé a slunečné počasí. S dětmi jsme si povídali o babím létě, o pavoučcích a bílých pavučinkách, ve kterých cestují. Každý den jsme pozorovali proměny v přírodě, které s sebou toto období roku přináší.

         Společně se už těšíme, co nám přinese barevný podzimní měsíc říjen.

Káťa, Andrejka a Lenka

4. třída

V novém školním roce jsme se přivítali s dětmi ve 4.třídě. Do třídy nastoupily dvouleté a tříleté děti. Zpočátku jsme se snažili děti zvykat na odloučení od rodičů, zvyknout si na nové paní učitelky, paní asistentku a začlenit do kolektivu dětí. Na začátku září nás přijelo přivítat Divadlo Pana Pohody a na školní zahradě děti pozorovaly a poslouchaly pohádku. Dětem jsme ukázali prostory MŠ a naší třídy. Seznámily se s novými hračkami, manipulace s hračkami a  kam patří. Děti poznávaly pravidla naší třídy, a hygienické a stravovací návyky. Nejen hračky a věci mají své místo, ale i děti mají svá místa. Takže se naučily poznávat svou značku jak v šatně, tak ve třídě, v umývárně i na ložnici. Začali jsme pracovat s pastelkami a vodovými barvami, a malovat na větší plochu papíru. Děti si vymalovaly svou značku. Děti se seznamovaly s různými technikami při pracovních činnostech a vyrobily si jablíčka, hrušky, ovocné stromy atd. Děti pracovaly štětcem, prsty, houbičkou i lepily. Procvičovali jsme jemnou motoriku při uchopování malých předmětů, muchlání krepového papíru do malé kuličky. Hrubou motoriku jsme rozvíjeli při každodenním cvičení, hráli jsme hry :“ Když já se vytáhnu“ , „Na sochy“. Protahovali jsme celé tělo a zdolávali jednoduché překážkové dráhy. Naučili jsme se říkanky s ukazováním a pohybem : „Všechny moje prsty“ , Žába leze po žebříku“ , „Každé ráno na kopeček“ , „Myší rodina“. Zpívali jsme za doprovodu klavíru „Skákal pes“, Prší, prší“, „Měla babka“ …

Měsíc září byl pro všechny nový, náročný ale na druhou stranu i moc pěkný a pestrý. Děti se postupně učí spolupracovat s kamarády, vzájemně se podporují a všichni se aktivně zapojují do činností. Takže se těšíme, co nám přinese další měsíc.

Lucka, Pavla a Jaruška

5. třída

        První dny v novém školním roce jsme se sešli v naší nazdobené páté třídě, v počtu 26 dětí. Téměř všechny děti přešly ze šesté třídy, takže se již znají. Přivítali jsme dva nové kamarády z Ukrajiny. Děti se bez problému začlenily do kolektivu a zatím většinou sledují okolí. Připomněli jsme si pravidla chování ve třídě a zopakovali pravidla bezpečnosti na školní zahradě. Děti vše převážně znají a snaží se dodržovat pokyny učitelek a domlouvat se s vrstevníky. V úterý 6.9. jsme shlédli divadlo pana Pohody. Počasí nám přálo a mohli jsme být na naší školní zahradě a zapojit se do hry. V pátek 9.9. všechny panelové domy kolem školky rozduněla parádní muzika z naší zahrady. Měli jsme tu totiž diskotéku se vším všudy. Opravdu jsme si to pěkně užili a tančili všichni i lidé za plotem. V pátek 23.9. jsme se byli podívat na výstavě modelové železnice Ostrovská kolejnice. Děti byly nadšené z pohybujících se mašinek, z kopců se stromy a nového osvětlení všech nádraží, továrny a komína. Šli jsme cestou na Staré náměstí a vnímali okolí kolem sebe. Povídali si, kde kdo bydlí a co známe  za budovy. Sledovali jsme dopravní situace a dávali velký pozor na bezpečnost. Ve čtvrtek 29.9. jsme se zúčastnili divadelního představení na Staré radnici v Ostrově. Pohádka se jmenovala Duch lesa a velmi se nám líbila. Děti reagovaly přiměřeně na pokyny herců a s radostí si zahrály i část pohádky.

     Ilona, Iva, Kačka

                            6. Třída – „Berušky“ – Září

Projekt : „Vítáme Vás po prázdninách

  • přivítání dětí v MŠ: seznamování se s novou 6. třídou, novými kamarády, hračkami, kam které patří
  • poznávání značek, SH: Kde najdu všude svoji značku? Vybarvování značek pastelkami
  • opakování třídních pravidel Berušek, seznámení dětí s režimem dne, slovní popis dle obrázků
  • nácvik básně s pohybem: „Dobré ráno, dobrý den“, „Kamarád“ „Všechny naše prsty“
  • zpívání za doprovodu klavíru, hra na Orffovy nástroje, rytmizace na tělo, nácvik nových písniček:„Vzal si mrak černý frak“, „Bedla“, opakování lidových písní
  • PH: „Slunce a obláček“, „Na sochy“, „Ježek“, „Na barevné domečky“, „Židličkovaná“, proběhnutí za doprovodu klavíru – reakce na signál, zdravotní cviky motivované zvířátky, zdravotní cviky s míčky, se šátky, se stužkami
  • VV: výroba sluníček – malba temperovou barvou, výroba domečků – lepení, kresba pastelkou, výroba soviček – lepení barevného papíru, trhání barevného papíru, výroba muchomůrek – otisk houbičkou, lepení barevného papíru, stříhání, práce s modelínou - procvičování jemné motoriky, výroba housenky – navlékání listů, práce s pracovními listy – třídění podle počtu, tvarů, barvy, druhů, práce s geometrickými tvary
  • divadelní představení pana Pohody: „Kocour v botách“, narozeninová party – diskotéka
  • Venku: hrátky na školní zahradě, na průlezkách, sbírání kaštanů, šišek, listů, pozorování proměn přírody, míčové hry, proběhnutí, malování křídami

Martina, Míša, Míša

7. třída - Smajlíci

Po prázdninách se všichni kamarádi zase sešli ve školce. Ale už v té největší třídě samých předškoláků. Všichni se mezi sebou znali, takže nejtěžší to měly paní učitelky pro které byly téměř všechny děti nové.

Ale hned po pár dnech se poznalo, že třída jako kolektiv bude velmi dobrá, kamarádská a šikovná, takže se paní učitelky velmi brzy naučily všechna jména i dokonce značky dětí.

Nastavili jsme si pár staro - nových pravidel, která platí po celé školce, ale i mimo ní. Společně jsme se naučili básničku ,,Po prázdninách“, povídali jsme si o prázdninách a výtvarně jsme zobrazily nejhezčí zážitky z prázdnin. Šatnu jsme si brzy vyzdobily s dětmi pěknými, veselými výrobky. Společnými silami jsme si také upekli závin z jablek z naší školní zahrady. Děti nasbíraly, umyly a nastrouhaly jablka. Při ochutnávce surovin jsme zapojily všechny naše smysly.

Na zahradě nás již tradičně uvítalo divadlo pana Pohody a jeho pohádka Kocour v botách.

Také nás na školní zahradě roztancoval a pobavil s diskotékou DJ.

Máme za sebou první výlet autobusem do Karlových Varů na sv. Linhart, kde se nám velmi moc líbilo v oborách u lesní zvěře, v pěkné přírodě a na čerstvém vzduchu. 

Třídou zní plno nových písní a básní, které děti se zájmem poslouchají a učí se. Máme oblíbenou pohybovou hru "Smajlíkovanou", která souvisí s našim názvem 7.třída - Smajlíci.

Do MDDM jsme se vydali podívat na výstavu vláčků a spojili jsme to i s návštěvou zámeckého parku.

Návštěvu u Městské policie jsme si všichni užili. Se zájmem jsme vše poslouchali a odpovídali jsme na zapeklité otázky příslušníků MP. Mohli jsme si prohlédnout kamerové záznamy přestupků, které se páchají v našem městě. A nakonec si děti mohly prohlédnout a prolézt policejní vůz. Nechyběly malé dárečky pro děti.

V rámci Filmového Festivalu Oty Hoffmana jsme mohli shlédnout divadelní představení na radnici a navštívit kino v kulturním domě.

Společně se těšíme co nám přinese další již podzimní měsíc říjen.

Linda a Iva