Jdi na obsah Jdi na menu
 


Listopadové střípky ze tříd 2022

1. 12. 2022

Listopad 2022

Měsíc listopad byl opět bohatý na nejrůznější zážitky při vzdělávání.

Byli jsme v Oboře, šli jsme uspávat broučky společně s rodiči,

vzdělávali jsme se v lese, jeli jsme do porcelánky…

A jak se vzdělávalo v jednotlivých třídách:

1. Třída

V měsíci listopad jsme uložili ke spánku všechna zvířata a při společné akci s rodiči uspali broučky.

Na stezce kolem rybníků a za světel lampionů jsme splnili přichystané úkoly, zazpívali broučí

ukolébavku a zakončili den opékáním vuřtů. Akce se povedla, všichni byli spokojeni a děti si odnesly

hezký zážitek, plná bříška a zaslouženou medaili.

 V dalším týdnu jsme se věnovali počasí a naučili se mnoho nových písní a tanců, např:

"Vzal si mrak" , "Prší, prší" nebo "sluníčko, sluníčko".

 Ani s vyráběním jsme nezaháleli. Vytvořili jsme oblohu plnou mraků

(navlékání korálů a procvičení jemné motoriky).

 Poznávali jsme zvuky podzimního počasí, jako je déšť,

bouřka, blesk, hrom a vítr.

 I přesto, že sv. Martin na bílém koni letos nepřijel, tak jsme si pro něj přichystali

podkovičku z alobalu pro štěstí.

 Větrný podzim nám umožnil zjistit, jak správně pouštět draka,

kterého jsme společnými silami vytvořili.

Při tom jsme zopakovali základní barvy palety, určovali velikosti

a procvičovali prostorovou orientaci.

 Chladnější podzimní dny nám ukázaly, že není problém chytit rýmu nebo kašel,

a proto není radno si zahrávat s počasím a oblékáním.

 Společně jsme opakovali hygienické návyky

(mytí rukou, kýchání do ruky, smrkání do kapesníku).

Při ranních hrách jsme využili námětové hry Na lékaře, Na lékárnu,

Na nemocnici, nebo Na řidiče sanitky, kdy jsme využili nejrůznější rekvizity.

 Ukázali jsme si lékařské nástroje (Kimova hra),

vyzkoušeli obrys těla za pomoci víček, ale také jsme si vysvětlili pojem rentgen

- pracovní činnost otisk ruky a lepení špejlí- skládání kostí v celek.

 Poslední dny podzimu zakončíme vánočním fotografováním

a budeme se těšit na společné tvoření dětí a rodičů spojené s jarmarkem.   

Denisa, Petra, Iveta       

2. Třída

Podzim a všechny jeho charakteristiky jsme poznávali převážně v měsíci listopad. První týden byl ve znamení vzpomínek na naše blízké, kteří již s námi nemohou být. V dušičkovém týdnu jsme si připomněli nejen naše české dušičky pomocí vyprávění a symbolického zapálení svíčky při výtvarném tvoření, ale i anglosaský svátek Halloween, který je pro děti zajímavější z titulu možností masek. Vchod do školky nám zdobily krásně upravené dýně, které jste vyrobili společně s  dětmi. Moc Vám děkujeme za Vaše zapojení. V tomto týdnu jsme také nezapomněli na zvěř, které jsme poctivě celý podzim sbírali kaštany. Odvezli jsme je proto do obory v Hájku a zároveň absolvovali poznávací vycházku. Děti při ní mohly spatřit pár pasoucích se daňků.

Další týden jsme očekávali příjezd sv. Martina. Děti se mnoho dověděly o dané legendě a společně si i na příjezd sv. Martina zahrály. Naučily se společně písničku o sv. Martinovi a tvořily různými výtvarnými technikami. Také si zkusily okovat podkovu. Sv. Martin přináší sníh, ale letos jsme se ho opět nedočkali. Nebyli jsme smutní, aspoň jsme měli možnost pozorovat podzimní počasí od jasného počasí do pěkných dešťů. Zkusili jsme si pokus – koloběh vody, při kterém děti pozorovaly „kde se bere déšť“?  Mezi podzimní radovánky patří pouštění draků, i my si s nimi hráli a dováděli. Děti si při hrách s dráčky upevňovaly předmatematické schopnosti. Také jsme si vyjeli na výlet do lázeňských lesů, kde jsme prostřednictvím lesní pedagogiky poznávali život mravenců na podzim v lese. Zkusili jsme si postavit mraveniště z přírodnin a na památku jsme si také odvezli kartičku splněného úkolu ze stavby mraveniště.

Konec měsíce jsme věnovali poznávání lidského těla a převážně předcházení nemocí. A už se pomalu těšíme na přicházející advent. Nazdobili jsme si třídu a ozdobili za zvuku koled náš vánoční stromeček. S dětmi, které ráno chodí brzy do školy, jsme společně vyrobili anděla do soutěže vyhlášené MDDM, na kterého se můžete jít společně s dětmi podívat.

V listopadu jsme si s kolektivem MŠ pro Vás a Vaše děti připravili stezku „Uspávání broučků“, chtěli bychom Vám poděkovat za velkou účast a hezké strávení společného času.

Jitka a Iveta

3. Třída

Měsíc listopad se ohlásil pravým podzimním počasím a my tak mohli společně pozorovat, jaké změny v přírodě s sebou podzim přináší.

         První listopadový týden se nesl ve znamení vzpomínek na naše blízké, kteří s námi již nejsou. Na "Dušičky" jsme se s dětmi vypravili na místní hřbitov, kde jsme vyskládali vzpomínkové srdíčko z kaštanů a zapálili svíčku.  Povídali jsme se o našich rodinách, kdo do nich patří, jak se jmenují jednotliví členové, a také o tom, co je pro nás v rodině důležité. Děti si nakonec vytvořili rodinný strom, do kterého zakreslili nejbližší členy své rodiny. V tomto týdnu nás také čekal první z listopadových výletů. S dětmi jsme navštívili oboru v Hájku a odvezli zvířátkům nashromážděné kaštany a žaludy. Letos jsme měli štěstí, protože se nám zvířátka neschovávala, ale několik srn a jelenů se nám ukázalo v plné kráse.

         V dalším týdnu na nás již čekal "Svatý Martin". Děti se seznámily s legendou, jejíž příběh si poté zahráli. Dále jsme si řekli o pranostikách pojících se k tomuto období, a nakonec jsme společnými silami upekl výborné svatomartinské rohlíčky. Děti se naučily novou básničku i písničku k tématu. Svatý Martin i letos na bílem koni nepřijel a přivezl nám opět bláto. Snad se sněhu dočkáme co nejdříve!

         Třetí listopadový týden nám ukázal, co umí vítr a déšť. S dětmi jsme si povídali o počasí, jeho proměnách v jednotlivých ročních obdobích, o tom, jak se správně oblékat. Naučili jsme se novou písničku o deštivých kapičkách a déšť jsme pocítili i na našich procházkách. Ještě že nejsme z cukru. V tomto týdnu jsme také navštívili Vojenské lesy v Kyselce, kde se nás ujala milá paní průvodkyně. Společně jsme si užili vycházku v krásné přírodě a dozvěděli se mnohé zajímavosti ze života lesních mravenečků. Dokonce i sluníčko nás v tento den poctilo svojí návštěvou.

         Dále si děti osvojily důležité poznatky o lidském těle. Formou her a vyrábění se děti dozvěděly, jak funguje naše tělo. Využili jsme vzdělávacích programů na interaktivní tabuli, kde si děti na dané téma mohly spolu zahrát ve dvojicích hry a získat tak více poznatků. Navštívili jsme také porcelánku Thun v Nové Roli, kde jsme se dozvěděli, z čeho a jak se vyrábí porcelán. Děti si nakonec mohly samy ozdobit hrneček nebo talířek dle vlastního výběru. Tento již tradiční výlet sklidil nadšení.

Konec měsíce jsme se věnovali tvoření na vánoční jarmark, který nás čeká začátkem prosince. Děti už se těší, jak se vám rodičům budou výrobky líbit.

         Měsíc listopad utekl jako voda a my jsme si ho báječně užili. Nyní se již můžeme těšit na adventní čas, na Mikuláše s čertem a andělem a hlavně na dětmi tolik očekávaný příchod Ježíška.

Káťa, Klárka a Lenka

4. Třída

Letošní podzimní listopad nám počasí přálo, a tak jsme si s dětmi maximálně užívali krásného počasí, barevných listů a přírody na vycházkách po okolí školky, k rybníkům, na louku i k zahrádkám. Tam jsme pozorovali změny v přírodě, podzimní práce a přípravu zahrádkářů na zimu. Děti si nasbíraly různé druhy přírodnin – listy, šišky, kaštany, šípky, mech a jehličnaté větvičky, se kterými pak pracovaly a vyráběly. Poznávaly všemi smysly – barvu, vůni, tvar, povrch atd. Vyrobili jsme si ježka z listu, zvířátka z kaštanů, muchomůrky, les a podzimní vílu. Naučili jsme se písničku s pohybem:  „Típ, típ, típ“, „Krávy, krávy…“, „Foukej, foukej, větříčku“. S dětmi jsme pravidelně cvičili na hudbu, s náčiním i bez, hráli jsme pohybové hry : „Na Medvěda“, „Slunce“, „Malé opičky“ a opakovali básničky a písničky z minulého měsíce.

         V dalších dnech jsme pozorovali co umí vítr a déšť, povídali si o rozmarech počasí. S dětmi jsme procvičovali základní barvy, tvary a třídění předmětů podle pokynu. Poznávali jsme hlavní znaky a tradice podzimu. Vyrobili jsme si draka z papíru, povídali si o sv. Martinovi a upekli jsme si svatomartinské rohlíčky, které se dětem moc povedly a odnesly si je domu na ochutnání rodičům, kterým moc chutnaly. Hráli jsme pohybové hry : „Najdi své místo“, „Vítr“, „Na barevné ocásky“.

V průběhu měsíce jsme se zabývali důležitostí péče o své zdraví, hygieny, co jsou bacily a kde se beru, jak se jim bránit. Naučili jsme se písničku „Bacil“ a hrály pohybovou hru „Chyť bacila“.  Důležitost pohybu pro zdraví.

         Na konci měsíce jsme probouzeli čerty. Děti si prohlížely knížky s čertí tematikou, poznávali jsme tradice a učili se pro Mikuláše básničku : „Mikuláši, Mikuláši“ , „Mikuláš, ztratil plášť“, „Hudry, hudry, dupy, dupy…“. Ve třídě jsme si vyrobili vlastní peklo. Cvičili jsme na hudbu a s šátkem a hrály pohybovou hru „Čertí ocas“. Zdolávali jsme překážkovou dráhu, skákali do obručí – „z pekla do pekla“, tancovali jsme na hudbu, zpívali písničky. Vyráběli jsme čertí řetězy – práce s lepidlem.

Připravovali jsme třídu na 1.advent- vyzdobili jsme si stromeček, ozdobily šatnu a třídu. Byli jsme se podívat na vánoční stromeček ve městě a na vánoční výzdobu. Stihli jsme i vánoční focení v MŠ.

 Každý den před odpočíváním na ložnici čteme dětem klasické pohádky, které se dětem líbí.

Těšíme se na přicházející adventní období, na příchod čertů, protože jsme tu samé hodné děti a nebojíme se jich.

Lucka, Pavla a Jaruška

5. Třída

        Začátkem měsíce jsme vyhodnotily celoškolkovou soutěž o nejhezčí dýni Dýňobraní.

Z naší třídy se zapojilo šest rodičů a vytvořili překrásné nazdobené dýně. Ty jsme vystavily u vchodu do MŠ a mohli se z nich všichni těšit. Nebylo možné vybrat nejhezčí dýni, proto jsme se rozhodly, že vyhrály všechny. Děkujeme všem a blahopřejeme.                     

           Ve čtvrtek 10. listopadu jsme měli ve školce ukázkovou hodinu jógy, s profesionální cvičitelkou. Děti i rodiče byli nadšené a měli zájem o další cvičení. Tak tedy bude, jednou za čtrnáct dní, ve čtvrtek, cena 20 korun.

           Jako každoročně jsme se také vypravili do Nové Role, do porcelánky THUN. Shlédli jsme náročnou práci žen, ve velkém hluku a teple od obrovských vypalovacích pecí. Děti se seznámily s celým procesem výroby talířků, hrnečků, misek a mističek. A také si mohly samy nazdobit svůj vlastní hrneček, který po vypálení dostanou domů.

           Za zvířaty jsme vyjeli do obory v Hájku. Velký autobus nás dovezl až k bráně a my vesele šlapali do údolí. Z kopce na nás koukal obrovský daňek a vůbec se nehýbal. Pak jsme viděli běžet tři srny s bílýma prdelkama a v dálce stádo daňků. S nadšením jsme obdivovali rychlé pohyby velkých zvířat. Do krmítek v areálu jsme rozdělili kaštany, chleba a jablka pro naše kamarády.

           Pomalu se připravujeme na vánoční svátky, tak jsme se nechali pěkně nafotit pro rodiče, babičky a tetičky. A každý den si připomínáme, že čert všechno vidí…    

    Ilona, Iva, Kačka

                            6. Třída – „Berušky“ – LISTOPAD

Projekt : „Co umí vítr a déšť“

  • rozhovor s dětmi o podzimu, co vše umí vítr a déšť, jak bychom se měli před tímto počasí na podzim chránit, jak se správně oblékat, čím a jak by jsme měli posilovat imunitu, abychom chránili své zdraví
  • pojmenovávání lesních plodů - šišky, žaludy, kaštany, bukvice, která zvířátka se jimi živí, vysvětlení dětem, jak se v lese chováme
  • opakování třídních pravidel Berušek, upevňování sebeobsluhy a hygienických návyků, stolování
  • rozhovor s dětmi tom, jak se na podzim pouští drak, co je k tomu potřeba? Co všechno vidí drak z oblohy?
  • proměnlivé počasí - vyjádření počasí rytmizací - tělem, správná výslovnost slov, určování počtu slabik
  • nácvik básně s pohybem: „Vyletěl si pyšný drak“, „Dešťové kapičky“, „Listopad, listopad“, „Otvírejte čerti vrata“, „Čertovská polka“, „Čerte, čerte chlupatý“
  • opakování názvů dnů v týdnu, názvů ročních období
  • zpívání s klavírním doprovodem, hra na Orffovy nástroje, rytmizace na tělo, nácvik nových písniček: „Mikuláš ztratil plášť“, „Vánoční“, opakování známých lidových písní
  • PH: „Oheň, voda, vítr“, „Z pekla, do pekla“, „Čertí školka“, „Tancovali dva čertíci“, proběhnutí za doprovodu klavíru - reakce na signál, zdravotní cviky motivované zvířátky, zdravotní cviky s míčky, se šátky, se stužkami
  • VV: výroba strašidélek z kaštanů - lepení, výroba muchomůrek z rulek od toaletního papíru - lepení, malba temperovou barvou, muchláž krepového papíru, výroba draků - otisk temperovou barvou - lepení, výroba ptáčků jarabáčků - kresba voskovkou, lepení, výroba čertů – malba temperovou barvou, lepení,práce s modelínou - procvičování jemné motoriky, práce s pracovními listy - třídění podle počtu, tvarů, barvy, druhů, práce s geometrickými tvary
  • příprava na 1. Advent - výzdoba třídy a šatny, vánoční fotografování dětí, výlet do obory Hájek, jóga pod profesionálním vedením instruktora
  • Venku: hrátky na školní zahradě, hrabání listí, pozorování proměn přírody, vycházky do okolí MŠ

Martina, Míša, Míša

7. Třída - Smajlíci

          Přivítalo nás chladnější počasí a my začali každé pondělí chodit na brusle na zimní stadion. Po první hodině padání se děti velice rychle naučily s bruslemi a po měsíci již některé jezdí bez opory kuželu či branky.

         První listopadový den jsme jeli za zvířátky do obory v Hájku. Zvířátkům jsme donesli do krmelce mrkev, jablka, kaštany a žaludy.

         Hned druhý den jsme se seznámili s památkou zesnulých Dušičky. Navštívili jsme ostrovský hřbitov a vyrobili věnec z přírodnin, který jsme položili na loučku u kostela. Všechny děti udržely svůj temperament na uzdě a celou návštěvu hřbitova byly v tichosti.

         Během prvních 14 dní jsme s předškoláky opakovali znaky podzimu, seznámili se s novou písní O měsících, zarytmizovali si známé písně a zapojil jsme i rytmické hudební nástroje. Šatnu jsme vyzdobili papírovými draky a naučili se i nakreslit draka dle předlohy. Dále jsme se zabývali tématem mé tělo a mé zdraví. Společně jsme se naučili, co dělat pro své zdraví, co jíst, jak se správně oblékat, abychom nebyli nemocní. Nové pohybové hry na „Babu rýmu “ a na „Vitamín “ děti pochopily velmi rychle.

         Výlet do porcelánky v Nové Roli byl vydařený, děti si s nadšením vyrobily svůj vlastní výrobek a seznámily se s procesem výroby porcelánu.

         Poprvé jsme vyzkoušeli jógu ve školce s profesionálním vedením. Děti nás velmi překvapily. Po celou dobu jógy se zájmem cvičily. Již se těšíme na další lekci, která bude pravidelně probíhat 1x za 14 dní.

         Konec listopadu jsme věnovali přípravám na nadcházející adventní čas, vyzdobili jsme si třídu a začali se učit nové čertovské písně a básně.

         Přejeme všem dětem a rodičům co nejhezčí vánoční čas plný klidu a pohody.

Linda, Iva a Andrejka