"Do šesté hodiny dneska večer se určitě létat nebude," uvedla mluvčí pražského letiště Michaela Lagronová. Podle ní existuje velká pravděpodobnost, že lety nebudou moci být obnoveny ani po této hodině, kdy by měly být zveřejněny další informace.

"Ta situace se nezměnila. Zasedá krizový štáb s tím, že v šest hodin budou podány další informace," potvrdil mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma. Dříve by podle něj bylo možné očekávat zprávu pouze v případě, že by se situace zlepšila.

Vzdušný prostor nad ČR je uzavřen od pátečních 13:00. Pražské letiště muselo v pátek zrušit přes 180 odletů a stejný počet příletů. Pokud se uzávěra protáhne na celý dnešek, zruší se dalších 162 odletů a 156 příletů.

Aerolinie nabízejí cestujícím překnihování letenek na jiný termín, případně vrácení peněz. Na obnovení provozu čekají netrpělivě cestovní kanceláře, které už musely odsunout několik charterových letů.


Sopka vyhnala letadla z nebe nad Evropou

Sopečná činnost na Islandu i nadále narušuje letecký provoz po celé Evropě. V Německu kvůli velkému mraku popela nejméně do 14:00 SELČ nepřistane žádné letadlo, letový provoz však nevylučuje prodloužení, uvedla agentura DPA. Problémy hlásí i další evropské země.

Italské úřady oznámily, že vzdušný prostor na severu země bude od 6:00 SELČ do 14:00 SELČ rovněž uzavřen. Minimálně do stejné doby zůstanou letadla na zemi i v Británii. Uzávěry vzdušného prostoru vyhlásily například Belgie, Slovensko, Polsko nebo Maďarsko.

V pátek bylo kvůli sopečnému popelu v ovzduší zrušeno na 60 procent z 28.000 letů v Evropě. Na letištích po celé Evropě čekají tisíce lidé na obnovení leteckých spojů, další lidé raději odcestovali auty či vlaky. Vytížené jsou také trajekty.